ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:08 Türkiye çölleşiyor: Yılda 640 milyon ton toprak kaybediliyor ve toprakların yüzde 80’i risk altında
11:16 Olena Zelenska: Savaş, Kırım’ın işgaliyle başladı
10:11 21. Kıbrıs Tiyatro Festivali için üç belediyeden ortak protokol toplantısından notlar!
07:39 Türkiye’nin Irak ve Suriye’de diplomatik temasları
07:33 Çin-Türkiye ilişkileri ve uluslararası konular üzerine Bakan Hakan Fidan’ın Çin Medya Grubu (CMG) muhabirine özel röportajı
07:09 İTO Başkanı Şekib Avdagiç’den UHA Haber’e Texworld Paris 2025 Spring Fuarı’nı değerlendirdi!
06:46 Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı
06:32 MSB kaynakları: GKRY, KKTC’nin haklarını gasp etme siyasetine devam ediyor
06:32 İngiltere Başbakanı gerekirse Ukrayna’ya asker göndermeye hazırız
06:12 Londra’dan ‘Mektup Var!’
20:24 Nizip Ticaret Odası’nda Kan Bağışı Kampanyası’na yoğun katılım
11:00 Kocaeli Matbaacılar Derneği (KOMATDER) yeni başkan Ufuk Zengin!
10:57 Nizip Ticaret Odası’ndan İlk Yardım Eğitimi
10:11 İstanbul Ticaret Odası, 800 bini aşkın üyesiyle dünyanın en büyük ve köklü ticaret odalarından biri
09:52 Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) yönetimi Finlandiya heyetini ağırladı!
07:44 Roche, 2024 yılı global finansal sonuçlarını açıkladı
07:28 Macron, Costa, Meloni: Ukrayna müzakereleri masasında Avrupa’dan kim yer almalı?
07:16 “Spor ve İstihdam Olanakları ile Engelli Kadınların ve Kız Çocuklarının Güçlenmesi” Projesi Lansman Etkinliği Paris’te Gerçekleştirildi!
07:08 Kocaeli Üniversitesi ile Kocaeli Sanayi Odası arasında işbirliği protokolü
07:01 Dul ve Yetimler Açlığa Mahkûm Edildi!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA): Enerji bazlı sektörler genişledikçe küresel elektrik talebinin hızlanması bekleniyor

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA): Enerji bazlı sektörler genişledikçe küresel elektrik talebinin hızlanması bekleniyor
19 Şubat 2025
7
A+
A-

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı yeni bir rapora göre, küresel elektrik tüketiminin son yılların en hızlı artışını göstererek 2027 yılına kadar yıllık yüzde 4’e yakın bir oranda büyümesi ve ekonominin çeşitli sektörlerinde elektrik kullanımının artması bekleniyor.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in (HİBYA)’ya dayandırdığı haberinde, IEA’nın sektöre ilişkin ana piyasa analizi (Elektrik 2025), küresel talepteki büyümenin, 2027 yılına kadar her yıl Japonya’nın yıllık elektrik tüketiminden daha büyük bir miktarın eklenmesine eşdeğer olacağını öngörüyor ve “Bu artış, temel olarak endüstriyel üretim için artan elektrik kullanımı, iklimlendirme için artan talep, ulaşım sektörü öncülüğünde hızlanan elektrifikasyon ve veri merkezlerinin hızla genişlemesinden kaynaklanmaktadır” saptamasına yer veriyor.

IEA Enerji Piyasaları ve Güvenlik Direktörü Keisuke Sadamori, “Küresel elektrik talebindeki hızlanma, dünyanın dört bir yanındaki enerji sistemlerinde meydana gelen önemli değişiklikleri ve yeni bir Elektrik Çağı’nın yaklaşmakta olduğunu vurgulamaktadır. Ancak bu durum aynı zamanda hükümetler için güvenli, uygun fiyatlı ve sürdürülebilir elektrik arzı sağlama konusunda gelişen zorlukları da beraberinde getiriyor,” dedi ve ekledi:

“Yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler önümüzdeki yıllarda küresel elektrik talebindeki büyümenin büyük çoğunluğunu yönlendirecek olsa da, göreceli bir durgunluk döneminin ardından birçok gelişmiş ekonomide de tüketimin artması bekleniyor. Politika yapıcıların, IEA’nın Nisan ayında Londra’da Birleşik Krallık hükümetiyle birlikte ev sahipliği yapacağı Uluslararası Enerji Güvenliğinin Geleceği Zirvesi’nde ele alınacak olan bu değişen dinamiklere çok dikkat etmeleri gerekiyor.”

Önümüzdeki üç yıl boyunca ilave talebin büyük bölümünün, talep artışının yüzde 85’ini oluşturan yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerden geleceğinin altı çizilen raporda, şu saptamalara yer verildi:

“Bu eğilim en çok, elektrik talebinin 2020’den bu yana genel ekonomiden daha hızlı büyüdüğü Çin’de belirginleşiyor. Çin’in elektrik tüketimi 2024 yılında yüzde 7 arttı ve 2027 yılına kadar ortalama yüzde 6 civarında büyümesi bekleniyor. Çin’deki talep artışı kısmen, geleneksel enerji yoğun sektörlerin yanı sıra, güneş panelleri, bataryalar, elektrikli araçlar ve ilgili malzemelerin hızla genişleyen elektrik yoğun imalatının önemli bir rol oynadığı sanayi sektörü tarafından beslendi. İklimlendirme, elektrikli araçların benimsenmesi, veri merkezleri ve 5G ağları da bu büyümeye katkıda bulunan diğer sektörlerdir.”

Raporda ayrıca, hava durumunun elektrik sistemleri için kritik rolünü ve bazı bölgelerde toptan elektrik fiyatlarında artan oynaklığın da incelendiği belirtilerek, “Bu da sistem esnekliğine olan ihtiyacın arttığını gösteriyor. Negatif toptan elektrik fiyatları vakaları, küresel olarak hala nispeten nadir görülmekle birlikte, bazı elektrik piyasalarında artıyor. Bu olaylar genel olarak teknik, düzenleyici veya sözleşmeye bağlı nedenlerden dolayı sistemde yetersiz esnekliğe işaret ediyor” diye eklendi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.