ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
09:04 Dijital Dönüşüm Destekleri Bilgilendirme Toplantısı
07:32 KKTC’nden gündemin öne çıkan haberleri!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ulaştırma Bakanı Karaismaloğlu: Türkiye’nin internet hızı 1 yılda yüzde 65 kat arttı

Ulaştırma Bakanı Karaismaloğlu: Türkiye’nin internet hızı 1 yılda yüzde 65 kat arttı
5 Şubat 2022
480
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Son bir yılda ülkenin sabit genişbant hızının yüzde 65 yükselerek 44,77 Mbps’ye ulaştığını açıklayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, internet altyapısına ilişkin 2021 yılını değerlendirdi. Türkiye’nin fiber altyapı uzunluğunun da 455 bin kilometreye çıktığını belirten Karaismailoğlu, önümüzdeki dönemde artan yatırımlarla internet hızında dünya ortalamasının çok daha üstünde bir noktaya çıkılacağını vurguladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan görevinden alınarak, yerine Adil Karaismailoğlu atandıUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, internet hızıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada,  Türkiye’nin, mobil genişbantta dünya ortalamasının üzerinde bir hıza sahip olduğunu belirtti.

Karaismailoğlu, “Ookla-Speedtest şirketi tarafından hazırlanan uluslararası verilere göre mobil genişbantta dünya ortalaması 29,55 iken, Türkiye’nin buradaki hızı 31,43 Mbps olarak kaydedildi. Sabit genişbant hızı da son 1 yılda yüzde 65 oranında artarak 44,77 Mbps’ye ulaştı” dedi.

İnternet hızı 50 kat arttıHIZLI İNTERNET TALEBİ ARTIYOR

Türkiye’nin hem sabit hem mobil genişbant hızında ortaya koyduğu gelişimde, son yıllarda artan fiber yatırımları ve yüksek hızlı internet erişimine yönelik son kullanıcı talebinin önemli rol oynadığını aktaran Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“BTK verileri üzerinden sabit genişbant internet pazarında abonelere sunulan hızlar incelendiğinde, 10 Mbit/sn ve altındaki hızlara sahip abonelik sayısının yıllar içinde azaldığı, 50 Mbit/sn üstü hızlardaki aboneliklerin yaygınlaştığı görülüyor. 50 Mbit/sn üstü hızlarda hizmet sunulan abone sayısı son bir yılda yüzde 85’ten fazla artmış durumda. 10 Mbit/sn ve altı hızlarda hizmet sunulan abonelik sayısının ise neredeyse yarı yarıya azaldığı dikkat çekiyor.”

Dünyanın en hızlı internetine sahip ülkeler sıralaması değişti2,2 MİLYON HANEYE DAHA ALTYAPI ULAŞTI

xDSL, kablo ve fiber altyapıdan hizmet alan abone sayısın da son 8 yılda 2 katın üzerinde bir artış yaşadığının altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 2013’ün 3. çeyreğinde 8 milyon 113 bin 354 olan abone sayısının 2021’in 3’üncü çeyreğinde 17 milyon 239 bin 494’e ulaştığını kaydetti.

“Abonelere hizmet sunumunda xDSL altyapısını kullanma oranı yıllar içinde azalırken, kablo ve özellikle fiber altyapı kullanım oranı da artıyor” diyen Karaismailoğlu, “2020 yılı 3’üncü çeyrek itibarıyla 15,7 milyon haneye FTTH/FTTB/kablo altyapısı götürüldü. 2021 yılı 3’üncü çeyrek itibarıyla 2,2 milyon haneye yatırım yapıldı. Kablo altyapısı götürülen hane sayısında yüzde 15’in üzerinde artış sağlandı. FTTC altyapısı götürülen haneler de 2020 yılında 18 milyon iken, 2021 yılında 2,6 milyon haneye ilave yatırım yapıldı. Fiber altyapı uzunluğu 2013 yılında yaklaşık 227 bin kilometre iken bugün 455 bin kilometreye ulaştı” ifadelerini kullandı.

Dünyanın internet hızı rekorunu kıran ülke belli oldu87,5 MİLYON ABONENİN YÜZDE 92’Sİ FİBER ALTYAPIDAN HİZMET ALIYOR

Türkiye’de internet altyapısı gelişirken abone sayısı ve kullanım oranının da hızla arttığını vurgulayan Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Genişbant abone sayısının yıllık yüzde 8,2 oranında arttığı görülüyor. 2008 yılında 6 milyon olan genişbant internet abone sayısı 2021 yılı üçüncü çeyreğinde 87,5 milyona ulaştı. Son verilerle Türkiye’deki abonelerin yaklaşık yüzde 92’si fiber altyapı üzerinden hizmet alıyor. Son 5 yılda internette sabit abonelerin aylık kullanımı yaklaşık 3 kat, son 2 yılda ise yüzde 73 arttı” değerlendirmelerinde bulundu.

Türkiye, internet hızında Avrupa'da kaçıncı sırada?HIZDA DÜNYA ORTALAMASININ ÇOK DAHA ÜSTÜNE ÇIKACAĞIZ

Türkiye’nin internete erişim ve kullanımda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirten Karaismailoğlu, önümüzdeki dönemde artan yatırımlarla internet hızında dünya ortalamasının çok daha üstünde bir noktaya çıkılacağının altını çizdi.

Türkiye’de internet kullanımının başlangıç tarihi olarak kabul edilen 1993’ten bugüne genişbant internet kullanımının hızla arttığına da dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, “Ülkemizde son yıllarda altyapı yatırımlarında önemli artışlar yaşanarak genişbant altyapılar üzerinden yüksek hızlarda internet sunumu yaygınlaştı” dedi.

İnternet Hızı Nasıl Arttırılır? - Vargonen Blogİnternet Hızı Nasıl Ölçülür? | İnternet Hızı Hesaplama 2022HESAPLANAN HIZLAR ÜLKEMİZİN SABİT GENİŞBANT ALTYAPI KAPASİTESİNİ GÖSTERMEMEKTEDİR

Son dönemde Türkiye’nin internet hızına dair çeşitli kaynaklardan yapılan paylaşımlara da dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“İnternet hızı konusunda OECD, ITU gibi kuruluşlardan ziyade genellikle araştırma şirketleri raporlar yayınlamakta olup bu raporlar firmaların kendi sunucuları ya da sistemleri üzerinden ölçümlerine dayalı olarak anketler ve benzeri yöntemler kullanılarak hazırlanmaktadır. Söz konusu veriler, örneklem sayısı, metodoloji ve ölçüm yapan firmanın kullandığı sistemin ilgili altyapıya olan arabağlantıları ve uzaklığı gibi parametrelerden etkilenebilmektedir. Bu çerçevede dünya üzerinde internet hızının ölçümü konusunda kabul görmüş standart bir ölçüt bulunmadığı ve farklı sonuçların ortaya çıktığı görülmektedir.

İnternet alışverişini sevenler tüketici haklarını bilmeli!Ülkemizde internet hızlarına göre abonelik durumuna baktığımızda 2021 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla abonelerin yüzde 56’sı 10-24 Mbps, yüzde 33’ü ise 24-100 Mbps hızlarda internet paketlerini kullanmaktadır. Diğer taraftan ülkemizde farklı işletmeciler tarafından son kullanıcılara 1.000 Mbps’ye kadar hızlarda genişbant internet hizmeti sunulmakta olup, hesaplanan ortalama hızlar ülkemizde kurulu olan sabit genişbant altyapısının kapasitesini göstermemektedir. Zira; ortalama genişbant erişim hızları abonelerin tercihlerinden doğrudan etkilenmektedir. Dolayısıyla ülkemizde sabit genişbant altyapısı üzerinden yüksek hızlarda internet sunumu mümkün olmakla birlikte aboneler nispeten düşük hızları tercih etmektedir. Ancak son yıllarda bu yönde kullanıcı tercihlerinin değişmeye başladığını ve yüksek hızlara yönelişin olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu gelişme doğrultusunda daha yüksek internet hızlarında aboneliklerin talep edilmesi halinde birçok lokasyonda daha yüksek hızların karşılanması mümkündür.”

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 05 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.