ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna’da silah satın alımında 40 milyon dolarlık yolsuzluk: 5 kişi hakkında soruşturma açıldı

Ukrayna’da silah satın alımında 40 milyon dolarlık yolsuzluk: 5 kişi hakkında soruşturma açıldı
30 Ocak 2024
73
A+
A-

Ukrayna Devlet Başkanı geçen yıl eylül ayında Savunma Bakanlığı’nın karıştığı bir dizi yolsuzluk skandalları sonrası “yeni yaklaşımlara duyulan ihtiyacı” gerekçe göstererek Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’u görevden almıştı.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in KİEV Temsilcisi ve Aktivist Daria KALENİUK‘unEuroNews’e dayandırdığı Associated Press (AP) kaynaklı haberine göre, Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), aralarında eski bir Savunma Bakanlığı yetkilisinin de bulunduğu 5 kişinin, silah satın alımında 40 milyon dolar yolsuzluk yaptığını açıkladı.

Söz konusu 5 kişi hakkında soruşturma açılırken, bunların içinde ülkeyi terk etmeye hazırlanan biri gözaltına alındı.

SBU tarafından yapılan açıklamada, yapılan anlaşmalar sonucunda ödemesi yapılan ve taahhüt edilen havan mermisi ve mayınların tedarik edilmediğini duyurdu.

AP’nin haberine göre, yolsuzluğa karışanlar arasında Ukrayna’dan kaçmaya çalışırken gözaltına alınan eski bir Savunma Bakanlığı yetkilisi, Savunma Bakanlığı Askeri ve Teknik Politika, Silahlanma ve Askeri Teçhizat Geliştirme Dairesi’nin mevcut başkanı, Lviv Arsenal isimli savunma sanayi şirketinin iki yöneticisiyle, uluslararası bir şirketin temsilcisi bulunuyor.

Açıklamada, şüphelilerin Ekim 2022’de 100 bin havan mermisi için sözleşme imzaladığı, ödemelerin peşin olarak alındığı, bazı fonların yurt dışına transfer edildiği ancak silahların temin edilmediği ifade edildi.

Açıklamada, “Anlaşmaların sonuçlarına göre, Aralık 2022’de mayın tedarik etmeye başlamayı taahhüt ettiler, ancak bugün itibariyle Savunma Bakanlığı yüzde 97’si ön ödemeli sözleşme için herhangi bir tedarik almadı” ifadeleri kullanıldı.

21 milyon dolara el konuldu

SBU, yapılan operasyon kapsamında 818 milyon grivna (21 milyon dolar) paraya el konulduğunu duyurdu. Açıklamada, “Failler, fonların bir kısmını yabancı bir şirketin hesabına, diğer kısmını ise bu tür ihtiyaçlar için tasarlanmamış bir hesaba aktardı. Soruşturma sırasında polis, çalınan paranın 818 milyon grivnasını ele geçirmeyi başardı. Şüpheliler, mal varlıklarına el konulmasıyla birlikte 12 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya” denildi.

Savunma Bakanı görevden alınmıştı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, geçen yıl eylül ayında Savunma Bakanlığı’nın karıştığı bir dizi yolsuzluk skandalları sonrası “yeni yaklaşımlara duyulan ihtiyacı” gerekçe göstererek Savunma Bakanı Oleksii Reznikov’u görevden almıştı.

Rusya’ya karşı savaşta Kiev’e milyarlarca dolar destek sağlayan ABD başta olmak üzere Batılı ülkeler, Ukrayna’dan, yolsuzlukla daha fazla mücadele etmesi gerektiğini belirtiyor.

https://www.kyivpost.com/wp-content/uploads/2016/12/Kaleniuk_KCH_6567-800x520.png

Gazeteci* Daria KALENİUK

***

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.