Ukrayna Savaşı Mültecilere Desteği Arttırıyor
KİEV – UHA HABER / Anket firması Ipsos’un yayınladığı yeni bir ankete göre, Ukrayna savaşının ardından dünya genelinde mültecilere karşı duyarlılıkta artış oldu.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın KİEV Temsilcisi Daria KALENİUK‘un ‘Reuters‘e dayandırdığı haberine göre, Anket, savaşın etkisiyle dünya kamuoyunun, savaştan veya baskıdan kaçan kişilere karşı daha açıkyüreklilikle yaklaştığını ortaya koydu.
Anket’e göre 28 ülkedeki kişilerin yaklaşık yüzde 78’i savaş veya baskıdan kaçanların başka bir ülkeye sığınabilmeleri gerektiğine inanıyor. 2021 yılında yapılan bir ankette bu oran yüzde 70’di.
Bir yıl önce katılımcıların yüzde 50’si sınırların mültecilere tamamen kapatılması gerektiğine inanırken, bu oran şimdi yüzde 36’ya düştü. Bu kısmen Coronavirüs pandemisiyle ilgili azalan endişeleri yansıtıyor.
Ipsos’un mültecilere yönelik tutum anketine Avustralya, Arjantin, Çin, Fransa, İngiltere, Polonya, İsveç, Türkiye ve ABD dahil 28 ülkeden 20 bin 505 kişi katıldı.
Ipsos, “Anket yapılan ülkelerin çoğunda geçen yıldan bu yana tutumlar daha olumlu hale geldi. Bu durum Ukrayna krizinden sonra halkın mültecilere kalplerini daha fazla açtığını ve aynı zamanda pandeminin yarattığı bazı endişelerin tersine çevrildiğini gösteriyor” dedi.
Ukrayna savaşı 6,5 milyondan fazla kişiyi komşu ülkelere kaçmaya zorladı.
Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan bir raporda, 2021’in sonunda dünya çapında yaklaşık 89,3 milyon kişinin baskı, savaş, taciz ve şiddet nedeniyle zorla yerinden edildikleri belirtiliyor.
O tarihten bu yana milyonlarca kişi daha Ukrayna’dan kaçtı ya da ülke sınırları içinde yerlerinden edildi. Engellenen tahıl ihracatına bağlı fiyat artışları başka yerlerde de daha çok sayıda kişinin yerlerinden olmasına neden oluyor.
[UHA Haber Ajansı, 18 Haziran 2022]