ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna-Rusya Savaşının Başrollerinden Birisi Kripto Para’ya Ait

Ukrayna-Rusya Savaşının Başrollerinden Birisi Kripto Para’ya Ait
8 Mart 2022
1.399
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Ukrayna-Rusya savaşının tarihe kaydında “Kripto para” önemli bir yer tutacak[1]. Çünkü 5 günün sonucunda gördük ki, hem yaptırımları aşma yolunda Rusların, hem de bağış almak için Ukrayna’nın aracı durumunda.

Bu nedenle Bitcoin’in fiyatı yüzde 12,5 düzeyinde artarak 44.249,08 $’a ulaştı. Etherium da yüzde 10 artışla 2.994,29′a yükseldi ve daha sonra 3.000 $’ın da üstüne çıktı.

Uzmanlar bu artışın nedenleri arasında, yaptırımlardan kaçınma ve kripto para ile işlem yapma, Ukrayna ya da Rusların bazılarının paralarını kendi ülkelerinden çıkarma gibi motivasyonlar olduğunu söylüyor. Ancak yarın Biden’ın konuşması olacak ve Biden Rusya’nın yaptırımlardan kaçması için yol olan kripto paralara ya da borsalara engel getirilebilir. Bu da fiyatları aşağı çekebilir.

Rusya 643 Milyar $ Rezervinin 200 Milyar $’ını Kripto Paraya Çevirmiş Rusya’nın 643 milyar $ değerinde rezervi de SWIFT ve yaptırımlar dolayısıyla işe yaramaz hale geldi. Ama Rusya’nın hazırlıklı olduğunu görülüyor, yaptırımlara rağmen ticaretini sağlamak ve kendi içerisinde ekonomik krize yol açmamak için 200 milyar $ değerindeki kripto para varlıklarına çevrildi[2].

Ukrayna ise hem hükümetin hem de sivil toplumun çabası ile kripto para bağışı istedi. 20 milyon $’a yakın para topladı. Daha da alması bekleniyor[3].

Olayın bir de, bireysel ya da oligark tarafı var. Yani yaptırıma uğrayan oligarklar ya da paralarını ülkelerinden dışarı çıkarmaya çalışan Ruslar ve Ukraynalıların da kripto paraya çevirdiği raporlanıyor. Ancak bununla ilgili bir rakam bilinmiyor.

Kripto para birimi işlemleri gizlenebilir. Tüm işlemler blok zinciri adı verilen bir dijital deftere kaydedilmesine rağmen, veriler kripto cüzdan adreslerine, bir bireye bağlı olması gerekmeyen bir dizi harf ve sayıya bağlıdır.

Kullanıcılar, işlem geçmişlerinin izlenmesini zorlaştırmak için birden fazla cüzdan açabilir ve birçok cüzdanları arasında kripto para birimi gönderebilir. Geçmişte çalıntı kripto para aklama ile suçlanan bir kişinin 2.000 kadar cüzdan açtığı görülmüştü. Ancak bu paraların kullanılması için hala kripto para borsalarının izin vermesi gerekir.

Ayrıca bir dizi dijital cüzdan ve borsa aracılığıyla büyük miktarlarda para aklamak pahalı, zaman alıcı ve yaptırımlarda adı geçen bireylerin ve kurumların devasa yatırım portföyleri göz önüne alındığında, daha geniş kripto pazarında muhtemelen görülebilir.

Binance Rus Hesapları Engellemeyeceğini Söyledi Ukrayna başbakan yardımcısı Mykhailo Fedorov, cumartesi günü büyük kripto para borsalarından Rus kullanıcılarının adreslerini engellemelerini istedi.

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, yaptırımlar listesindeki Rusların hepsinin hesaplarını donduracağını, ancak diğer Rus kullanıcılarının hesaplarını “tek taraflı olarak” engellemeyeceğini çünkü bunun “kriptonun var olma nedenine aykırı olduğu”nu söyledi.

Diğer kripto para borsaları da benzer bir duruş sergiledi. Örneğin Coinbase de şöyle dedi . “Şu anda, Rus adreslerini içeren tüm Coinbase işlemlerine genel bir yasak getirmeyeceğiz. Bunun yerine, yaptırım uygulanan kişi veya kurumları içerebilecek hesap ve işlemlerin bloke edilmesi de dahil olmak üzere, uygulanan tüm yaptırımları uygulamaya devam edeceğiz. Misyonumuz dünyadaki ekonomik özgürlüğü artırmak. Tek taraflı ve tam bir yasak, hükümetlerinin demokratik bir komşuya karşı saldırganlığının bir sonucu olarak tarihi para istikrarsızlaşmasına katlanan sıradan Rus vatandaşlarını cezalandıracaktır. Bu istila geliştikçe teyakkuz halindeyiz ve üzerimize düşeni yapmaya derinden bağlıyız.” Rus-Ukrayna Savaşı, Kripto Para için Dönüm Noktası Bitcoin savunucuları kripto para birimini, kargaşa zamanlarında yatırımcılar için güvenli bir sığınak sağlayan ve hatta enflasyona karşı potansiyel bir koruma sağlayan bir varlık olan “dijital altın” olarak lanse ederler. Ancak geçtiğimiz yıllarda bitcoin keskin yükselişler ve düşüşlerle buna aykırı bir durum sergiledi. Zaman içinde hisse senedi fiyatlarının hareketiyle bağlantılı hale geldi. Ama şimdi Ukrayna-Rus savaşı nedeniyle, Kripto para pazarı, geleneksel pazarlardan ayrılıyor. Bitcoin’in bir “dönüm noktası” yaşıyor. Yine de bunu belirleyen, yaptırımların şekli olacak.

Fusun S.Nebil (@fusunnebil) / Twitter

HABER : Fusun S.Nebil 

[1] Ukrayna-Rusya Krizinin, Sonucu Ne Olursa Olsun, Kazanan Kripto Para Dünyası Olacak

[2] Rusların 200 Milyar $’lık Kripto Rezervi ve Bitcoin’in Belirsizliği

[3] Ukrayna’ya Milyonlarca $’lık Bitcoin

[UHA Haber Ajansı, 08 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.