Ukrayna Krizinde Erdoğan Diplomasisinin Farkı

ANKARA – UHA HABER / SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Türkiye’nin, savaşan iki tarafla da güven oluşturan bir ilişkiye sahip olduğunu ve Boğazları savaş gemilerine kapatmasının hem her iki taraf hem de dünya kamuoyu açısından olumlu karşılandığına dikkat çekti.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, ‘Ukrayna Krizinde Erdoğan Diplomasisinin Farkı‘ (UHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘na değerlendirerek, Türkiye’nin, Rusya’nın Ukrayna işgalinin bitmesi için yoğun bir mekik diplomasisi yürüttüğünün altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Şubat ile 17 Mart arasında 35 liderle yaptığı 38 görüşmenin aslında savaş öncesindeki barış gayretinin devamı olduğunu söyleyen Prof. Dr. DURAN, “Ankara, Ukrayna savaşında üzerinde çok durulması gereken, kendine özgü bir politika izliyor ve bunu mümkün kılan Erdoğan’ın ısrarcı lider diplomasisi” dedi.
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, şunları söyledi:
“Malum Türkiye, savaşan iki tarafla da güven oluşturan bir ilişkiye sahip. Boğazları savaş gemilerine kapatması hem her iki taraf hem de dünya kamuoyu açısından olumlu karşılandı. Ankara bir yandan da Rus işgalini kınıyor ve Ukrayna’nın bağımsızlığına/toprak bütünlüğüne destek veriyor. Nitekim Ukraynalı yetkililer Ankara’nın insani, siyasi, diplomatik ve diğer yardımlarından dolayı hayli müteşekkirler. Ve Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Almanya’nın yanında garantör olmasını istiyorlar. Diğer yandan Rusya’ya yönelik ağır yaptırımlara katılmayan Ankara, Moskova ile sıkı temas kurarak diplomasi ile sonuç alınmasına çabalıyor”.
Prof. Dr. DURAN, Ankara’nın haklıya hakkını veren ancak birkaç tarafı birden koruyan bu aktif diplomasisi arabuluculuk rolü üstlenme imkânını güçlendirdiğine vurgu yaparak, Moskova’nın, İsrail’i daha çok tercih eder görünüyorsa da Kiev açısından Türkiye’nin hem arabulucu hem de barış sonrası garantör rolünde olabilecek bir yerde bulunduğunu belirtti.
Ağır ekonomik yaptırımların bunalttığı Moskova’nın, önümüzdeki haftalarda diplomasiden sonuç almak isteyebileceğini dile getiren Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Zira Batı ve Rusya arasında yeni soğuk savaş havasının giderek yerleştiğini, ABD Başkanı Biden’ın, Putin’i “savaş suçlusu” olarak nitelediğini ve Ukrayna’ya yeni silah yardımlarına (800 milyon dolarlık) imza attığını hatırlattı.
Prof. Dr. DURAN, “Yine Biden, Çin Devlet Başkanı Cinping’e Rusya’ya destek vermemesi uyarısında bulunuyor. Putin’in bu savaşı bitirmek için ihtiyaç duyacağı onurlu çıkış sadece diplomasi ile mümkün. Müzakerelerin son geldiği yerde Kırım ve Donbass’ın statüsü kritik önemde. Putin’in (Afganistan örneği gibi) Ukrayna savaşını uzatması Batı’ya Rusya’yı büyük güç statüsünden düşürecek ölçüde kararlı bir sınırlandırma politikasını uygulama şansı verir” dedi.
Uzun süreceği anlaşılan Batı-Rusya kapışmasında Türkiye’nin stratejik öneminin yeniden fark edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Washington ve Avrupa başkentlerinde Türkiye algısının olumlu yönde değiştiğini, bu değişimin zaman içerisinde önemli stratejik yansımalarının olacağını kaydetti.
Prof. Dr. DURAN, ancak Türkiye’nin güçlenen konumunun sadece krizlerin merkezinde yer almasının, yani coğrafyasıyla ilgili olmadığına vurgu yaparak şunları söyledi:
“Son yıllarda yürütülen aktif dış politikanın ürünü. Hem Suriye, Libya ve Karabağ’da gösterilen sert gücün yansıması, hem de normalleşme politikası ile sergilenen işbirliği ve diplomasi arayışının sonucu. Birçok ülkenin Türkiye’nin SİHA’larına ilgi duyması, bu yeni rolün sadece bir göstergesi. Rus işgali, Avrupa’nın Rus enerjisine bağımlılıktan kurtulmak için Türkiye’ye yönelmesi (TANAP ve Doğu Akdeniz) ile kalmıyor. Ankara’yı Avrupa’nın güvenliği için kritik bir yere yerleştiriyor. Bunu en iyi şimdilerde Erdoğan’ın daha sık görüştüğü Doğu Avrupa ülkeleri derinden hissediyor. Almanya ve Fransa ikilisinin buna uyum sağlaması için ellerinden geleni yapacakları anlaşılıyor”.
Emine Erdoğan’ın Ukraynalı Annelere ve Kadınlara Verdiği Destek
Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın, Türkiye’nin yoğun diplomasisine Ukraynalı annelerin ve kadınların feryadına tercüman olarak destek verdiğinin altını çizerek, Erdoğan’ın, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın eşi Olena ve Ukrayna halkına hitaben 3 Mart 2022 tarihli video mesajında söylediklerinin, birçok Batılı lider eşinin göstermediği bir hassasiyete karşılık geldiğini açıkladı.
Prof. Dr. DURAN, “İnsanlığın geldiği noktada son derece yorgun olduğunu” belirten Emine Erdoğan’ın, ülkelerin çatışmayla değil diplomasiyle sorunları çözmesi gerektiğini vurguladığını ve tüm dünyayı “savaşa hayır, barışa evet” demeye davet ettiğini ifade etti.
Emine Erdoğan’ın, bu çabasını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü konuşmasında da sürdürerek Ukrayna’da kadınların ve çocukların yaşadığı drama dikkat çektiğini hatırlatan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Erdoğan’ın, Antalya Diplomasi Forumu’nda evlatlarını çatışmalarda kaybeden Ukraynalı annelerin yakarışlarına ve vatanını terk etmek zorunda kalanların kederine odaklandığını aktardı.
SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Ukrayna halkına Cumhurbaşkanı eşi düzeyinde verilen bu desteğin diplomasi dünyasına çok anlamlı, kadınca bir müdahale olduğunu ve Türkiye’nin çabalarının da diğer başkentlerden olumlu yönde farklılaştırdığı görüşünde olduğunu kaydetti.
HABER : Ataner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 23 Mart 2022]