ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna krizi Almanya’yı enerjide rotasını değiştirmeye zorluyor

Ukrayna krizi Almanya’yı enerjide rotasını değiştirmeye zorluyor
2 Mart 2022
553
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Almanya’nın Rusya’ya enerji bağımlılığı çok büyük. Nükleer santrallerin daha uzun süre çalışması ve kömürün kullanımdan kaldırılmasının ertelenmesi mi gerekecek? Bazıları mevcut krizde yeni fırsatlar görüyor.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkit(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Batı Avrupa’daki en büyük gaz depolama tesisi, kuzey Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinde yerin 2000 metre (1.24 mil) altında bulunuyor. 910 futbol sahası büyüklüğünde ve yaklaşık iki milyon müstakil evin yıllık doğalgaz tüketimini karşılayabiliyor. “Büyük. Daha Büyük. Rehden.” onu işleten şirketin web sitesindeki slogandır. Tesis, Almanya ve Avrupa için arz güvenliğinde merkezi bir rol oynamaktadır.

Astora, Rus enerji devi Gazprom’un bir yan kuruluşudur ve tüm Alman gaz depolama tesislerinin üçte birinden fazlasına sahiptir. Tüm sitelerin ortak bir yanı var: şu anda neredeyse boş ve kapasiteleri %10 veya daha az.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck , gaz fiyatlarını artırmak ve aynı zamanda siyasi baskı oluşturmak için depolama tesislerinin kasıtlı olarak “sistematik olarak boşaltıldığını” varsayıyor.

Gaz rezervlerini garanti altına alacak yeni bir yasa

Almanya’nın gaz ithalatının yaklaşık %55’i Rusya’dan geliyor. Ayrıca, taşkömürünün %50’si ve petrolün yaklaşık %30’u. Almanya, kanunen 90 gün sürmesi gereken stratejik bir petrol rezervine sahipken, gaz ve kömür için böyle bir gereklilik yoktur. Burada sadece şirketlerin kendileri rezervlerine karar verir.

Artık bunun bir hata olduğu anlaşıldı ve ekonomi bakanlığı yasal değişiklikleri mümkün olan en kısa sürede hayata geçirmek istiyor. Her şeyden önce, gaz için: Depolama tesisleri, herhangi bir yılın Ekim ayına kadar en az %80, Aralık ayına kadar %90 ve yine de Şubat ayına kadar en az %40 kapasiteye kadar doldurulacaktır.

Yasanın 1 Mayıs 2022’de yürürlüğe girebilmesi için Almanya parlamentosu Bundestag’a zamanında getirilmesi bekleniyor. “Bu, depolama tesislerini doldurmak için yaza kadar vaktimiz olduğundan emin olmak için gerekli” dedi. Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre. Peki Moskova enerji kaynaklarının kesilmesini ve hatta durdurulmasını emrediyorken bu mümkün değilse ne olacak?

Greenpeace, Grohndepower istasyonunda Avrupa genelinde nükleer aşamalı olarak kaldırılması çağrısında bulundu
Almanya, kalan üç nükleer reaktörünü 2022’nin sonunda kapatacak

Kömür ve nükleer aşamalı olarak durduruluyor mu?

Hükümet çevrelerinde hararetli bir tartışma başladı; ancak kriz zamanlarında, aksi halde mümkün görünmeyen pek çok şey düşünülebilir. Örneğin, nükleer aşamalı çıkışı ertelemek. 2011’de Fukushima’daki nükleer felaketten sonra Almanya, 2022 yılına kadar tüm nükleer santrallerini kapatma planını uygulamaya karar verdi. Son üç nükleer santral halen faaliyette.

Aynı zamanda, en geç 2038 yılına kadar kömürle çalışan enerjinin aşamalı olarak durdurulması kararı alındı.

Ancak Almanya’nın enerji güvenliği konusundaki endişeler artık her şeyi sorguya çekiyor. 16 Alman devletinin ekonomi bakanları, hem kömürle çalışan hem de nükleer santraller için daha uzun işletme sürelerinin incelenmesi için şimdiden çağrıda bulundular. Almanya’nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya’dan (NRW) Ekonomi ve Enerji Bakanı Andreas Pinkwart, “Tüm seçenekler masada olmalı” dedi.

Pinkwart, iş odaklı Hür Demokrat Parti’nin (FDP) bir üyesidir. Nükleerden çıkış, FDP için her zaman bir baş belası olmuştur. Ancak bölgesel çıkarlar da var. NRW, 52 elektrik santraline ve tüm Almanya’daki en yüksek sayıda kömürlü termik santrale sahiptir. NRW aynı zamanda büyük linyit madenciliği alanlarına sahip dört Alman eyaletinden biridir. Bu eyaletlerin başbakanları ayrıca hızlandırılmış bir kömürden çıkış sürecini de sorguluyor.

Alman enerji devi RWE'nin Garzweiler'deki kömürle çalışan elektrik santrali Neurath'ın yakınında rüzgar türbinleri görülüyor.
Enerji devi RWE, Kuzey Ren Vestfalya’da kömürle çalışan bir elektrik santrali ve rüzgar türbinleri işletiyor

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck’e göre, “Her şey masada”. Yeşiller Partisi politikacısı çok zor bir durumda. Enerji arzını güvence altına almak bir hükümet bakanı olarak onun görevidir. Öte yandan, iklim değişikliği karşısında kömürün kullanımdan kaldırılması, onun çevreci Yeşiller Partisi için temel bir meseledir ve nükleer enerjinin aşamalı olarak kaldırılması, kuruluşundan bu yana partinin siyasi kimliğinin bir parçası olmuştur.

Habeck, “ideolojik nedenlerle” nükleer enerjinin genişletilmesiyle mücadele etmeyeceğini söyledi. Ancak, nükleer santrallerin kapatılmasına yönelik hazırlıkların o kadar ilerlemiş olduğunu ve güvenlik nedeniyle operasyonun sürdürülmesinin mümkün olmadığını söyledi. İşletme şirketleri Eon, RWE ve EnBW’ye göre, uygun yakıt çubuklarını hızlı bir şekilde tedarik etmek teknik olarak zor olacaktır. Ayrıca uzman personel sıkıntısı da var.

NRW Ekonomi Bakanı Pinkwart’a göre, nükleer santrallerin çalışır durumda kalmasına karar verilse bile, reaktörlerin yeniden elektrik üretebilmesi için bir buçuk yıl geçmesi gerekecek. Teknik nedenlerden dolayı, yıl sonunda hala kapatılmaları ve ardından en erken 2023/2024 kışında yeniden faaliyete geçmeleri gerektiğini söylüyor.

Robert Habeck yorgun görünüyor
Ekonomi Bakanı Robert Habeck tüm seçenekleri değerlendireceğine söz verdi

LNG satın almak

Kısa vadede Rus enerji kaynaklarını değiştirmek için Ekonomi Bakanlığı diğer ülkelerden, örneğin Arap dünyasından daha fazla gaz satın almayı düşünüyor. Ayrıca, LNG veya sıvılaştırılmış doğal gaz ABD’den ithal edilecektir.

Bu deniz yoluyla teslim edilecektir. Almanya, bir an önce Kuzey Denizi kıyısında Brunsbüttel ve Wilhelmshaven’da iki terminal inşa etmek istiyor. İkincisi hareketli olacak, su üzerinde bulunacak ve diğeri kalıcı olarak karaya kurulacak. Sorun: Onay prosedürlerinin tek başına iki ila beş yıl sürmesi muhtemeldir.

LNG, çevreye zararlı kırılma ile üretildiğinden “kirli” olarak kabul edilir. Ayrıca Rus doğalgazından daha pahalıdır. Ancak iklim tarafsızlığına giden yolda gaz, geçiş dönemi için enerji taşıyıcısı olarak şimdiye kadar çok önemli bir rol oynadı. Ve modern gazla çalışan elektrik santralleri, kömürle çalışan santrallerden daha az CO2 yayar.

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında..

Ekonomi Bakanı Habeck, bu hafta ABD’de LNG’nin satın alınmasıyla ilgili, ayrıca genel olarak yaptırımların sonuçları, güvenlik politikası ve enerji güvenliği hakkında görüşmelerde bulunacak. Ancak mevcut kriz aynı zamanda çevreciler için yeşil elektriğin yaygınlaşmasını kitlesel olarak zorlamak için bir fırsat. Habeck, Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmeden önce, “Enerji egemenliğimizin en önemli anahtarı, daha fazla yenilenebilir enerjiye ve daha fazla enerji verimliliğine yönelik küresel dönüşümdür” dedi. “Elbette, transatlantik ittifakta enerji güvenliği sorununu tartışıyoruz.”

Ancak Almanya’nın koalisyon hükümetinde FDP parti lideri ve Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner bile tavrını değiştirdi. Artık yenilenebilir enerjileri “özgürlük enerjileri” olarak adlandırıyor. Şansölye Olaf Scholz onları “güvenliğimiz için çok önemli” olarak nitelendirdi. Parlamentoda Pazar günü yaptığı açıklamada, “Yenilenebilir enerjilerin genişletilmesinde ne kadar hızlı ilerlersek o kadar iyi” dedi.

Brunsbüttel'de yüzen bir LNG terminali modeli
Almanya, Brunsbüttel’de yüzen bir LNG terminali planlıyor

2035 yılına kadar yenilenebilir kaynaklardan tam elektrik arzını sağlamak için Temmuz ayı başında bir yasa paketi yürürlüğe girecek. Yasa, genişlemenin “her şeyden önce kamu çıkarına ve kamu güvenliğine hizmet ettiğini” şart koşuyor.

Ancak bunu başarmak için kapasitelerin muazzam ölçüde genişletilmesi gerekecektir. Rüzgar enerjisi durumunda, kapasite 2030 yılına kadar 110 gigawatt’a iki katına çıkacak. Güneş enerjisinin 200 gigawatt’a üç kattan fazla çıkması bekleniyor. Mahallelerinde daha fazla rüzgar türbini yapılmasına karşı çıkanları ikna etmek için, belediyelerin rüzgar çiftliklerine finansal olarak katılmalarına izin verme planları var.

Bunların hepsi gökyüzünde pasta. Kısa vadede, Rus enerji kaynaklarının eksikliğini telafi etmek mümkün olmayacak. Kesin olan şu ki, arzlar azaldıkça enerji fiyatları artmaya devam edecek. Bu nedenle Alman hükümeti, elektrik müşterilerinin yenilenebilir enerjilerin genişlemesini finanse etmek için kullandıkları vergiyi kaldırmak istiyor.

Bu, zaten giderek daha fazla yüklenen devlet kasasında başka bir delik açacak ve ayda tahmini 1,1 milyar avro (1,23 milyar dolar) açıklığa yol açacaktır.

[UHA Haber Ajansı, 02 Mart 2022]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.