ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna güncellemeleri: Zelenskyy BM zirvesi için ABD’ye gitti

Ukrayna güncellemeleri: Zelenskyy BM zirvesi için ABD’ye gitti
19 Eylül 2023
6
A+
A-

* Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, BM Genel Kurulu için New York’u ziyaret ediyor. 

* Bu arada Ukrayna, Rus hava saldırılarını gece boyunca püskürttü.

 * DW’de en son bilgiler var.

UHA /  İnternational News Agency

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitUHA Haber’in KİEV Temsilcisi Daria KALENİUK‘un haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Pazartesi günü New York’a giden dünya liderleri arasında yer alıyor.

New York’taki BM Genel Kurulu Salı günü resmi olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Scholz ve Zelenskyy’nin konuşmalarıyla başlıyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin çarşamba günü Ukrayna konusunda açık bir toplantı yapması planlanıyor.

Aynı gün Scholz, Zelenskyy ve siyaset ve iş dünyasından diğer temsilciler, Atlantik Konseyi düşünce kuruluşundan Küresel Vatandaş Ödülü’nü alacak.  İşte 18 Eylül Pazartesi günü Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşa ilişkin mansetler:

Ukrayna, Bakhmut yakınlarında ‘Rus savunma hattını aştı’

Ukrayna kara kuvvetleri komutanı General Oleksandr Syrskyi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna birliklerinin Bakhmut’un güneyindeki Rus savunma hattını kırdığını söyledi.

“Bakhmut bölgesinde şiddetli çatışmalar devam ediyor” dedi. “Birliklerimizin başarılı eylemleri sonucunda düşmanın Bakhmut’tan Gorlivka’ya kadar uzanan savunma hattı kırıldı.”

Ukrayna kuvvetlerinin hafta sonunda küçük Andriivka ve Klishchiivka köylerini geri almasının ardından, yerelleştirilmiş atılım, Başkan Volodymyr Zelenskyy’nin bu hafta New York’ta Birleşmiş Milletler konuşması öncesinde Bakhmut’un güneyindeki üçüncü küçük başarıyı temsil ediyor.

General Syrskyi, Rus ordusunun 72., 31. ve 83. tugaylarının “yok edildiğini ve savaşma kapasitelerini tamamen kaybettiğini” iddia etti. Ancak kendisi, “doğu cephesindeki genel durumun karmaşık olmaya devam ettiği” konusunda da uyardı.

DW’ye konuşan Fransız siyaset uzmanı ve eski NATO politika planlama direktörü Fabrice Pothier, Andriivka ve Klishchiivka’nın geri alınmasına ilişkin yorumda bulunarak bunların taktiksel olmaktan ziyade sembolik açıdan daha önemli olabileceğini öne sürdü.

“Daha yüksek bir yerde olmak, Ukrayna kuvvetlerine Bakhmut’taki Ruslara şehirden çekilmek zorunda kalacak noktaya kadar baskı yapma konusunda üstünlük sağlayabilir” dedi.

“Açıkçası, Ukraynalılar Bakhmut’u Rus güçlerini sıkıştırmak için bir yer olarak seçtiler ve Bakhmut’un potansiyel olarak geri alınması, Bakhmut’u ‘tüm savaşların anası’ haline getiren Rus liderliği üzerinde bile çok büyük bir psikolojik etkiye sahip olabilir.” o devam etti.

“Dolayısıyla sembolik değer hafife alınmamalı. Taktik değere gelince, bunu Ukraynalılara bırakmayı tercih ederim. Bu, savaşın sonunda tartışmaya açık olacak.”

Alman Pistorius, Kiev’e 400 milyon euroluk paket açıkladı

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Berlin’in Ukrayna’ya 400 milyon Avro (yaklaşık 430 milyon dolar) tutarında silah ve yardım daha vereceğini söyledi.

Bu yorumları Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’ndeki görüşmelerden bir gün önce Alman Bild gazetesine yapmıştı  .

Bakan, “Ek mühimmat sağlıyoruz” dedi.

“Ayrıca zırhlı araçlar ve mayın temizleme sistemleri konusunda da yardımcı olacağız” diyen Erdoğan, Berlin’in Ukrayna’ya giysi ve jeneratör de sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kiev’in yakın zamanda talep ettiği uzun menzilli Toros seyir füzelerini içermeyecek.

Ukrayna’ya Taurus füzelerinin sağlanması konusunda “Pek çok siyasi, hukuki, askeri ve teknik hususun açıklığa kavuşturulması gerekiyor” dedi.

Bugünkü (19 Eylül 2023) görüşmelerde ABD dahil 50 ülke bir araya gelecek.

Pistorius, Kovid-19’a yakalandığı için Ramstein’daki görüşmeleri atlayacağını söyledi.

Rusya’nın elindeki Donetsk hükümet karargâhında patlama

Ukrayna’nın Donetsk bölgesinin Rusya’nın elindeki kısmının Moskova tarafından atanan valisi Denis Pushilin, yerel yönetim merkezindeki patlamalara Ukrayna’nın roket saldırısından kaynaklandığını söyledi.

Pushilin, Telegram videosunda “Şu ana kadar elimizdeki bilgilere göre herhangi bir yaralanma yaşanmadı” dedi ve Donetsk şehir merkezindeki sivil altyapının zarar gördüğünü de sözlerine ekledi.

Rusya’nın devlet haber ajansı RIA Pazartesi günü erken saatlerde bir dizi patlama haberini verirken, Rusya’nın görevlendirdiği Donetsk şehrinin belediye başkanı da Telegram’da şehir merkezinin ateş altına alındığını yazdı.

Donetsk, aynı adı taşıyan bölgenin başkentidir ve ilk olarak 2014 baharında Rusya destekli ayrılıkçılar tarafından ele geçirilmiştir. Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinin ardından Moskova, uluslararası toplum tarafından tanınmayan bir hareketle bölgeyi yasadışı bir şekilde ilhak etti..

Rus füzeleri ateşlendi ve savaş uçağı Bering Denizi’ne girdi

Rusya, Kuzey Kutbu’ndaki nakliye rotasını koruma amaçlı bir tatbikat olduğunu söylediği sırada, uzak doğu kıyısını Alaska’dan ayıran Bering Denizi’ndeki sahte hedeflere seyir füzeleri ateşledi.

Savunma bakanlığı, Vulcan, Granit ve Onyx seyir füzelerinin, düşman gemilerini taklit eden hedefleri vurmak için yüzlerce kilometre mesafeye ateşlendiğini söyledi. Tatbikata karadan, gemiden ve denizaltından fırlatılan füzelerin yanı sıra yaklaşık 10 bin askeri personelin yanı sıra uçak ve helikopterlerin de katıldığı belirtildi.

Bu arada Reuters, aynı bölgede, Kremlin’in hava sahasına yaklaştığını söylediği ABD Donanması P-8A Poseidon devriye uçağını engellemek için Pazartesi günü bir Rus MiG-31 savaş uçağının havalandığını bildirdi.

Rusya, Ukrayna ile batı sınırında devam eden savaşına rağmen Arktik ve Uzak Doğu’da da hala bir güç olduğunu göstermek istiyor. Geçen yıl Moskova, 2035 yılına kadar kuzey deniz rotasına neredeyse 30 milyar dolar ayıracağını açıklamıştı.

Kuzeybatıda Murmansk’tan doğuda Bering Boğazı’na kadar Rusya’nın zirvesinden geçen rota, iklim değişikliğinin deniz buzunu azaltması nedeniyle son yıllarda giderek daha uygulanabilir hale geldi.

Address by President Volodymyr Zelenskyy, September 11, 2023

Zelenskyy, Putin’i Hitler’e benzeterek ‘üçüncü dünya savaşı’ konusunda uyardı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, New York’taki Birleşmiş Milletler konuşması öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Nazi diktatörü Adolf Hitler’e benzetti ve dünyaya olası bir üçüncü dünya savaşını engelleme çağrısında bulundu.

“Ukrayna düşerse 10 yıl sonra ne olacak?” Pazar akşamı CBS News’e verdiği röportajda şunları söyledi: “Ruslar Polonya’ya ulaşırsa sırada ne olacak? Üçüncü dünya savaşı mı?”

Zelenskyy, Rus halkının Putin’i “seçtiğini ve yeniden seçtiğini” ve “ikinci bir Hitler” ürettiğini söyleyerek, “Putin’i değiştiremeyiz” dedi.

Zelenskyy’e göre Ukrayna’nın Rus işgaline karşı devam eden savaşı sadece kendi ülkesini savunmak değil, “tüm dünyanın değerlerini” savunmaktı.

“En büyük bedeli ödeyenler Ukraynalılar. Biz gerçekten özgürlüğümüz için savaşıyoruz, ölüyoruz. Biz kurgu değiliz, kitap değiliz. Biz, bizi tehdit eden bir nükleer devlete karşı gerçek anlamda savaşıyoruz. dünyayı yok et.”

Ukrayna üretim yasağı nedeniyle Polonya, Macaristan ve Slovakya’ya dava açacak

Ukrayna , Avrupa Birliği’nin blok çapındaki kısıtlamaların sona ermesine izin vermesinin ardından, Avrupalı komşuları Polonya, Macaristan ve Slovakya’ya Ukrayna tarım ürünlerine yönelik tek taraflı yasaklamalar nedeniyle dava açmayı planlıyor.

Tarım Bakanı Mykola Solsky Reuters’e “Yakın gelecekte öyle olacağını düşünüyorum” dedi.

Tek taraflı yasaklar, Avrupa Komisyonu’nun doğudaki üyelerinde piyasalar üzerinde baskı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadığını ve kısıtlamaları sürdürmek için hiçbir neden görmediğini açıklamasından kısa bir süre sonra Cuma günü açıklandı.

Varşova, Budapeşte ve Bratislava, tedbirin kendi yerel pazarlarını korumak için gerekli olduğunu savunuyor.

Bu arada Kiev, Moskova’nın geçen Temmuz ayında Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından daha da önemli hale gelen önemli bir gelir kaynağı konusunda endişeli. Anlaşma, Ukrayna’nın çatışmaların ortasında Karadeniz üzerinden tahıl ihraç etmesine olanak tanıdı.

Ukrayna, Maliar’ın da aralarında bulunduğu 6 savunma bakan yardımcısını görevden aldı

Hanna Maliar'ın bir dosya fotoğrafı
[Maliar, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı hakkında düzenli olarak kamuya açık güncellemeler yayınlamıştı.Resim: Gleb Garanich/REUTERS]

Ukrayna hükümeti, aralarında düzenli sözcüsü Hanna Maliar’ın da bulunduğu altı savunma bakan yardımcısını görevden aldı.

Bakanlık değişikliği, Rüstem Umerov’un Savunma Bakanı olarak Oleksii Reznikov’un yerine getirilmesinden sadece iki hafta sonra gerçekleşti. Ukrayna Kanunlarına göre, bir bakan görevden alındığında bakan yardımcıları da otomatik olarak görevden alınıyor.

Savunma Bakanlığı yolsuzluk iddialarıyla mücadele ediyordu, ancak bunların hiçbiri Reznikov’un kendisine yönelik değildi. Umerov kısa bir Facebook gönderisinde “Yeniden başlatılıyor” dedi. “Başladık. Devam ediyoruz. Bakanlık her zamanki gibi çalışmalarına devam ediyor.”

Göreve gelen Umerov, önceliklerinin bakanlığı Ukrayna savunma kuvvetlerinin koordinasyonunda ana kurum haline getirmek, bireysel askerlere verilen değeri artırmak, ülkenin askeri sanayisini geliştirmek ve yolsuzlukla mücadele etmek olacağını söyledi.

45 yaşındaki Maliar, geçen hafta Ukrayna’nın ülkenin doğusundaki askeri başarılarını zamanından önce bildirdiği için eleştirilere maruz kaldı. Pazartesi sabahı verdiği son brifingde, yakın zamanda geri alınan Andriivka ve Klishchiivka köylerindeki durum hakkında güncel bilgiler verdi.

Görevden alınmadan önce “Düşman, kaybettiği mevzileri geri almak için tüm gücüyle çalışıyor” dedi. “Bu nedenle savaşçılarımız, düşmanın saldırılarını orada durduruyor ve ulaşılan sınırlara mevzileniyor.”

Ukrayna ve Rusya BM yüksek mahkemesinde çatıştı

Ukrayna’nın, Moskova’nın 2022 işgalini haklı çıkarmak için kullandığı soykırım iddiaları nedeniyle Rusya’ya karşı hukuki mücadelesi Pazartesi günü Lahey’deki Birleşmiş Milletler’in en yüksek mahkemesinde yeniden başlayacak.

Dünya Mahkemesi olarak da bilinen Uluslararası Adalet Divanı’ndaki duruşmalarda, Ukrayna’nın rekor düzeyde 32 ülke tarafından büyük bir destek gösterisiyle desteklendiği görülecek.

Duruşmaların başında Rusya, mahkemeye, Moskova’nın Ukrayna’yı işgalinin soykırımı önlemek için gerçekleştirildiği yönündeki iddiasına karşı, “umutsuzca kusurlu” olduğunu söylediği davanın düşürülmesi çağrısında bulundu.

Kiev, Rusya’nın Ukrayna’da savaş başlatmasından kısa bir süre sonra, saldırının  Ukrayna’nın doğusundaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinde soykırım yapıldığına dair asılsız iddialara dayandığını ve Moskova’nın Ukrayna’da soykırım eylemleri planladığını iddia ederek davayı açtı. Mahkemenin Rusya’ya işgalini durdurması ve tazminat ödemesi yönünde talimat vermesini istiyor.

Bu haftaki duruşmalarda Rusya avukatlarının mahkemenin davayı görme yetkisi olmadığını savunması beklenirken, Ukrayna da hakimleri iddialarının esasına ilişkin duruşmalara devam etmeye çağıracak.

Ukrayna, hem Moskova’nın hem de Kiev’in onayladığı 1948 Soykırım Sözleşmesi’ne dayanarak davayı Lahey merkezli mahkemeye taşıdı. Mart 2022’de verilen geçici bir kararla mahkeme, Rusya’ya Ukrayna’daki düşmanlıkları durdurma emri verdi; bu, Moskova’nın Ukrayna kasaba ve şehirlerine yönelik yıkıcı saldırılarına devam ederken bu bağlayıcı yasal kararı hiçe saydı.

Ukrayna karşı saldırıda daha fazla bölgeyi geri aldı

Ukrayna, birliklerinin doğu cephesinde daha fazla bölgeyi yeniden ele geçirdiğini ve Rus kuvvetlerine karşı askeri askeri karşı saldırıda güneyde ilerlediğini bildirdi .

Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, Ukrayna kuvvetlerinin geçtiğimiz hafta aylar süren çatışmalardan sonra Mayıs ayında Rus birlikleri tarafından ele geçirilen parçalanmış doğu şehri Bakhmut çevresinde iki kilometrekarelik (0,77 mil kare) araziyi geri aldığını söyledi.

Maliar, Kiev güçlerinin şehrin güney kanadındaki Andriivka ve Klishchiivka adlı iki köyü de geri aldığını söyledi. Her iki köy de yüksekte yer alıyor ve bunların ele geçirilmesi, merkez şehrin kontrolünün yeniden sağlanmasına zemin hazırlayabilir.

Ukrayna kuvvetleri de Rus kuvvetlerini bölmek amacıyla güneye doğru ilerlemeye çalışarak Azak Denizi’ne doğru ilerlemeye çalışıyor. Maliar, geçen hafta 5,2 kilometre kareyi (iki mil kare) geri aldıklarını söyledi.

Genel olarak Ukrayna’nın karşı saldırı sırasında güneyde 260 kilometrekareden (100 mil kare) fazla alanı geri kazandığını söyledi.

Ukrayna Rusya’nın hava saldırısını püskürttü

Ukrayna, gece boyunca topraklarına saldıran 18 Rus insansız hava aracını ve 17 seyir füzesini düşürdüğünü açıkladı.

Ukrayna hava kuvvetleri Telegram’daki bir gönderide, Rusya’nın Ukrayna’nın güney bölgeleri Odesa ve Mykolaiv’e gece boyunca 24 insansız hava aracı fırlattığını söyledi.

Dnipropetrovsk, Poltava ve Khmelnytskyi bölgelerinde 17 füzenin tamamının imha edildiği belirtildi.

Bu arada Rusya, Pazar günü Ukrayna’nın Kırım’ın çeşitli bölgelerine, Moskova’nın dış bölgelerine ve iki sınır bölgesine yönelik insansız hava aracı saldırılarını püskürttüğünü açıkladı.

Kırım , Rusya’nın saldırısı boyunca Ukrayna’nın hedefi oldu, ancak Kiev’in Moskova’nın 2014’te ilhak ettiği Karadeniz yarımadasını yeniden ele geçirme sözü vermesiyle buradaki saldırılar son zamanlarda yoğunlaştı.

Kuzey Kore lideri, Rusya gezisini Putin’e ‘yürekten teşekkür ederek’ sonlandırdı

Devlet medyası, Kuzey Kore’den Kim Jong Un’un , savunma odaklı bir gezi için Rusya’da yaklaşık bir hafta geçirdikten sonra evine dönerken Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “en içten teşekkürlerini” ilettiğini söyledi .

Kim’in Salı günü başlayan Rusya’nın uzak doğu turu, Batı’nın nükleer silahlı izole Pyongyang’ın Moskova’ya Ukrayna’daki savaşı için silah sağlayabileceği yönündeki korkularını körükledi.

Gezi sırasında Kuzey Kore lideri, Rus uzay roketlerinden denizaltılara kadar her şeyi denetledi. Bu aynı zamanda Putin’le sembolik bir tüfek takasını da içeriyordu.

Tarihi müttefikler Kuzey Kore ve Rusya çok sayıda küresel yaptırımla karşı karşıya –   Ukrayna işgali için Moskova, nükleer silah testleri için Pyongyang.

Zelenskyy BM Genel Kurulu için New York’a gidiyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Birleşmiş Milletler’in büyük ölçüde göz ardı edilen ekonomik büyümeye yönelik Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kurtarmayı amaçlayan üst düzey bir zirveyi başlatmaya hazırlanırken Pazartesi günü New York’a giden dünya liderleri arasında yer alıyor .

New York’taki BM Genel Kurulu Salı günü resmi olarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Zelenskyy’nin konuşmalarıyla başlıyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin çarşamba günü Ukrayna konusunda açık bir toplantı yapması planlanıyor. Aynı gün Scholz, Zelenskyy ve siyaset ve iş dünyasından diğer temsilciler, Atlantik Konseyi düşünce kuruluşundan Küresel Vatandaş Ödülü’nü alacak.

Bir hafta sürecek BM Genel Kurulu, yoksulluğun, açlığın, yetersiz eğitimin ve kötü sağlık hizmetlerinin önlenmesini amaçlayan 17 BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinin (SDG) tozunu almaya odaklanacak.

2015 yılında dünya ülkeleri, açlığın ve aşırı yoksulluğun 2030 yılına kadar sona erdirilmesi temel amacı ile küresel kalkınmaya yönelik bu merkezi hedefleri kendilerine belirlediler.

Ancak salgın, Ukrayna savaşı ve yoksul ülkelerdeki borç krizi, BM’yi hedefinin oldukça dışına çıkaran aksaklıklar arasında yer alıyor.

Resim

Gazeteci* Daria Kaleniuk

***

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.