ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:41 Bakan Bak, “Türkiye Yüzyılı, dijitalin yüzyılı, gençlerin, sporun yüzyılı olacak”
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze soykırımının hesabının sorulmadığı bir dünya huzura kavuşamayacaktır
00:29 Doğru müdahaleyle disleksili bireyler okuma yapabilirler
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Recai Kutan için başsağlığı mesajı
00:17 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nda yolcu rekoru
00:16 Emine Erdoğan: Bu karanlık günler, bir halkın özgürlük umudunu söndüremeyecek
00:09 Recai Kutan vefat etti
00:07 SPD Taşkın Alt Kurulu’nun üçüncü toplantısına katıldı
00:04 Katil Siyonist İsrail’in katliamlarına Batı medyasından destek! Kirli oyunları ifşa oldu: Soykırımı böyle gizlemeye çalıştılar!
00:04 Kayseri Gastronomi Günleri’nin 2.’si kapılarını misafirlerine açtı
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna güncellemeleri: Rusya kışın elektrik şebekelerine saldırabilir

Ukrayna güncellemeleri: Rusya kışın elektrik şebekelerine saldırabilir
17 Eylül 2023
5
A+
A-

* İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın muhtemelen bu kış Ukrayna enerji altyapısını vurmak için füze üretimini artıracağını söyledi. 

* Ayrıca iki geminin ihracat için buğday toplamak üzere Ukrayna limanına doğru gittiği görüldü.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in KİEV Temsilcisi ve Aktivist Daria KALENİUK‘un DW’den aktardığı Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkithaberine göre, İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın bu kış Ukrayna elektrik şebekelerini hedef almak için muhtemelen havadan fırlatılan seyir füzelerinden (ALCM’lerden) “önemli bir stok oluşturabileceğini” söyledi.

Rus liderlerin, kış aylarında Ukrayna’nın kritik altyapısına karşı kullanmanın “gerçekçi bir olasılık” olarak silah üretimini artırmaya vurgu yaptığı belirtildi.

Moskova güçleri geçen kış Ukrayna’nın elektrik şebekelerine yüzlerce füze fırlattı ve milyonlarca kişinin elektriğini ve ısısını geçici olarak devre dışı bıraktı.

Bu arada iki kargo gemisinin, Karadeniz tahıl anlaşmasının çökmesinden bu yana ilk kez ihracat için buğday toplamak üzere Ukrayna limanına doğru yola çıktığı görüldü.

Zelensky to Visit US as Congress Debates Aid for Ukraine

Zelenskyy askeri yardım için destekçilerine teşekkür etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodvmyr Zelenskyy, ülkesinin Rusya’nın geniş çaplı işgaline karşı mücadele etmesine yardım etmeye devam eden destekleri için Almanya ve diğer devletlere teşekkürlerini dile getirdi.

Cumartesi günü akşam video konuşmasında Zelenskyy, “Bu hafta mevcut savunma anlaşmalarının ve diğer destek paketlerinin uygulanmasında önemli ilerleme kaydettik” dedi.

“Danimarka  –  halihazırda 12’nci paket olan yeni savunma paketi için teşekkür ederiz. Hava savunmamız için ekipman, mühimmat ve füzeler” dedi.

“Almanya   yeni askeri yardım partisi için teşekkür ederiz. Belçika –  pilot eğitimimize katılımınız onaylandı. Teşekkür ederiz! Norveç –  Ukrayna’nın toparlanması için ek fon sağlama kararınız. Bu çok önemli. Teşekkür ederim!”

Zelenskyy ayrıca Güney Kore’ye “yeni mali destek anlaşması” ve ABD’ye Rusya’ya yönelik “yeni yaptırımlar” için teşekkür etti.

NATO's Bauer: countries must make their own decision on giving Ukraine tanks | Reuters

NATO’nun üst düzey amirali, Rusya’nın ‘güvenilmez’ ortaklara daha bağımlı olduğunu söyledi

Üst düzey bir NATO amiraline göre Rusya, savaş alanındaki başarısızlıklar, Batı yaptırımları ve diplomatik izolasyon nedeniyle “güvenilmez aktörlere” daha bağımlı hale geliyor.

Amiral Robert Bauer, Norveç’in Oslo kentinde düzenlenen NATO askeri komitesinin yıllık konferansında, “Rusya güvenilmez aktörlerle işbirliği yapmak zorunda kalıyor ve her geçen gün daha da bağımlı hale geliyor.” dedi. Bauer NATO askeri komitesinin başkanıdır.

Kim Jong Un and Putin meet, what are North Korea and Russia planning?

Bauer herhangi bir ülkeden bahsetmedi ancak bu sözleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un bu hafta başında Rusya’nın doğusunda buluşmasının ardından geldi.

Bauer, “Rusya yıllardır bir çatışmaya hazırlanıyor ve askeri kapasitesini yeniden kazanmak için halkının ve ekonomisinin bitmek bilmeyen zorluklara katlanmasına hazır.” dedi.

Putin ve Kim Jong Un beş saatten fazla özel görüşmelerde bulundular ancak ikisi arasında varılan herhangi bir anlaşmanın ayrıntılarını yayınlamadılar.

Polonya'dan Rusya plakalı araçlara yasak

Polonya, Rus plakalı araçların girişini yasakladı

Polonya devlet medyası PAP’ın haberine göre, Polonya Pazar gününden itibaren Rusya’da kayıtlı binek araçların girişini yasaklayacak.

İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski düzenlediği basın toplantısında, “Bu, Ukrayna’daki acımasız savaşla bağlantılı olarak Rusya ve vatandaşlarına uygulanan yaptırımların bir başka unsurudur, çünkü Rus devletinin bugünkü uluslararası güvenliğe tehdit oluşturması nedeniyledir.” dedi.

Kiev’in ortakları, oligarkları hedef almaktan Rus petrolü ithalatını yasaklamaya kadar Rusya’ya ağır yaptırımlar uyguladı. Kaminski, kararın, Rus plakalı araçların AB’ye girişinin yasaklanmasına ilişkin Avrupa Komisyonu yönergelerinin geçen hafta yayınlanmasının ardından alındığını söyledi.

AB, her türlü Rus taşıyıcının AB havalimanlarına erişimini zaten reddetmiş  ve onların AB hava sahası üzerinde uçmalarını yasaklamıştı.

Ukraynalı Bakan Fedorov, Kripto Para Bağışları İçin Teşekkür Etti • Coinkolik

Ukraynalı bakan, Rus savaş gemilerine yapılacak saldırılar için daha fazla drone sözü verdi

Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Ukrayna insansız hava araçlarının gelecekte daha fazla Rus savaş gemisine saldıracağını söyledi.

Fedorov, haber ajansına, işgal altındaki Kırım’daki bir Rus deniz üssüne yakın zamanda düzenlenen saldırıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, “Daha fazla insansız hava aracı, daha fazla saldırı ve daha az Rus gemisi olacak. Bu kesin.” dedi. Ukrayna, gemilerin onarılamayacak kadar hasar gördüğünü söyledi.

Ukrayna , son haftalarda Rusya’nın 2014 yılında yasa dışı ilhak ettiği Kırım’a yönelik saldırılarını artırdı .

Ukrayna, artan güvenin bir göstergesi olarak, daha önce buradaki askeri hedeflere yönelik patlamalara karıştığını doğrudan doğrulamamış olmasına rağmen, yakın zamanda Kırım’a yönelik saldırıların sorumluluğunu üstlendi.

Rusya, Ukrayna’nın bu haftaki füze saldırısının bir savaş gemisine ve bir denizaltıya zarar verdiğini kabul etti ancak tüm deniz drone saldırılarını püskürttüğünü söyledi.

BM Ukrayna'dan tahıl yüklü ilk geminin ayrılmasından memnun - Son Dakika Haberleri

Tahıl anlaşmasının çökmesinden bu yana gemiler ilk kez Ukrayna limanına gidiyor

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Oleksandr Kubrakov, iki kargo gemisinin, sonunda Afrika ve Asya ülkelerine gönderilecek buğdayı toplamak üzere bir Ukrayna limanına gittiğini  söyledi.

Gemiler, Rusya’nın Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından Karadeniz’deki önemli bir geçici nakliye koridorunu kullanan ilk gemiler olacak . Bu anlaşma, savaş sırasında tahılların Ukrayna limanlarından dünyanın geri kalanına güvenli bir şekilde taşınmasına olanak tanıdı.

Ukrayna geçen ay gemilerin limanlarından ayrılarak mallarını dünyanın geri kalanına yeniden taşıyabilmesi için “insani koridorlar” kurduğunu açıklamıştı.

Şu ana kadar beş gemi , Temmuz ayındaki birincil anlaşmanın çökmesinin ardından oluşturulan koridorları kullanarak Odesa limanından ayrıldı.Bir gemi takip sitesi olan MarineTraffic’e göre, Dirençli Afrika gemisi Cumartesi öğleden sonra Ukrayna kıyılarında göründü ve yakındaki Chornomorsk limanına doğru gidiyor gibi görünürken  , Aroyat gemisi de limanın kendisine yakın görünüyordu.

Karadeniz Tahıl Girişimi’ne geçen yıl Türkiye ve ABD aracılık etti. Rusya, anlaşmanın kendi ürünlerinin ihracatını engellediği gerekçesiyle anlaşmadan çekilmeden önce anlaşma üç kez yenilendi.

Zaporijya: Muhtemel sızıntıya ilişkin iki senaryo

Rusya muhtemelen Ukrayna elektrik şebekelerini hedef almak için füze kapasitesini artıracak

İngiltere Savunma Bakanlığı günlük brifinginde, Rusya’nın geçen yıl olduğu gibi bu kış da Ukrayna enerji altyapısına füze saldırıları düzenlemesinin “gerçekçi bir olasılık” olduğunu söyledi.

Savunma Bakanlığı, eski adıyla Twitter olarak bilinen X’te yayınlanan açıklamada, “Ekim 2022 ile Mart 2023 arasında Rusya, Ukrayna’nın ulusal enerji altyapısına yönelik uzun menzilli saldırılara odaklandı.” dedi.

Açık kaynak raporlarına göre İngiltere bakanlığı, Rus liderlerin havadan fırlatılan seyir füzelerinin (ALCM’ler) üretim hızını artırma çabalarını bir kez daha vurguladıklarını söyledi.

Bakanlık, ülkede silahlara yapılan harcama oranlarının Nisan 2023’ten bu yana düştüğünü söyledi. Bu, Rusya’nın bu kış Ukrayna’ya saldırmak için havadan fırlatılan seyir füzelerinden “büyük olasılıkla önemli miktarda stok oluşturabileceği” anlamına geliyor.

Rus kuvvetleri geçen kış Ukrayna’nın enerji altyapısına yüzlerce füze ve insansız hava aracı fırlatarak milyonlarca kişinin elektrik, su ve ısısını geçici olarak kesti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’nın enerji altyapısını defalarca hedef alma taktiğinin, savaş yasalarını ihlal ederek halk arasında terör yaratmayı amaçladığını söyledi.

EK Kaynaklar*  Reuters, AP, AFP, dpa

Resim

Gazeteci* Daria Kaleniuk

***

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.