ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna askerlerinin bir kısmını terhis etmeyi planlıyor

Ukrayna askerlerinin bir kısmını terhis etmeyi planlıyor
9 Mart 2024
15
A+
A-

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Perşembe günü, Kiev’in askere alma konusunda zorluk yaşadığı bir dönemde, 2022’de Rus işgalinin başlamasından önce orduya katılan ve hizmetlerini tamamlayan askerlerin terhis edilmesine izin veren bir kararnameyi imzaladı.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’den Gazeteci Daria Kaleniuk’un Şarkul Avsat’dan aktardığı haberine göre, Kararnameden etkilenenler, Rus saldırısına tepki olarak sıkıyönetim ilan edilen 24 Şubat 2022 ile kararnamenin yayınlanma tarihi arasında sona ermesi gereken askerlik süreleri uzatılan erler. Yetkililer, söz konusu kararnamenin kaç askeri etkilediğini belirtmedi.

Zelenskiy, Ukrayna halkına seslendiği günlük konuşmasında, bu sürecin birkaç haftalık hazırlık prosedürleri gerektireceğini vurgulayarak, askere alınanların ‘Nisan ayı itibarıyla terhis edileceğini’ açıkladı. İlgili kişiler yedek kuvvetlere katılacak ancak isterlerse orduda kalabilecekler. Zelenskiy net bir sayı vermeden, “Bazılarının silahlı kuvvetlerde görev yapmak üzere sözleşme imzaladığını biliyorum” dedi.

İki yıl süren savaşın ardından bitkin düşen askerlerin telafisi için zorunlu askerlik konusu, son aylarda hassas bir siyasi ve toplumsal konu haline geldi. Yenilenme ihtiyacına rağmen ordu, özellikle mühimmatının tükenmesi ve Rus güçlerinin tüm cephelerde saldırılarının artması nedeniyle gönüllü bulmakta zorlanıyor.

Ukrayna Parlamentosu, Şubat ayı başlarında, askere alımı kolaylaştıracak ve fiziksel ve psikolojik açıdan yorgun askerlerin değiştirilmesine olanak sağlayacak bir yasa taslağının ilk oylamasını yaptı, ancak bu durum hararetli bir tartışmaya yol açtı. Halen değişiklik bekleyen yasa tasarısında, seferberlik yaşının 27’den 25’e indirilmesi ve askerlik hizmetinin savaş zamanlarında 36 ay ile sınırlandırılması öngörülüyor.

Bu olasılık pek çok insanı endişelendiriyor. Ukrayna’nın sosyal medya sayfalarında, askerlik hizmeti için aranan kişilerin teslim alınması sırasında güç kullanıldığını gösteren videolar dolaşıyor.

***

Resim

Daria Kaleniuk

***

Daria Kaleniuk , Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.