ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Doğan, “Milli uçağın motoru 18 Mart’ta çalışacak”…

TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Doğan, “Milli uçağın motoru 18 Mart’ta çalışacak”…
6 Şubat 2023
160
A+
A-

Turkuvaz Medya Grubu’nun düzenlediği ‘Türkiye Yüzyılı Zirvesi & Para Sohbetleri’nin önemli gündem maddelerinden biri de yerli savunma sanayi oldu.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, Zirve, dünyada devler liginde yarışmaya başlayan yerli savunma sanayiindeki kritik gelişmeler ve hedeflerin anlatıldığı ‘Yeni Yüzyılın Savunması’ paneliyle devam etti.

Panelde Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Doğan, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman, ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sartuk Karasoy, HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Semih Demirtoka ve STM Genel Müdür Yardımcısı Bülent Soydal, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Köşe Yazarı Okan Müderrisoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Projeleriyle ilgili bir sunum yapan TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Doğan, “Türkiye’nin özellikle dost ve kardeş ülkelerle ciddi bir iş birliği yapması gerekiyor. TUSAŞ Malezya şirketini kurduk. Ürünlerimiz uçak, helikopter, İHA ve uzay araçları” dedi.

Milli uçağın motoru 18 Mart’ta çalışacak 

Doğan yerli savunma sanayii araçlarıyla ilgili de şu bilgileri paylaştı: “Uçak ürünleri alanında birinci ürünümüz Hürkuş. İkinci ürün Hürkuş’un modifiye edilmiş hali. Hürjet de Türkiye’nin ilk sesten yüzde 40 daha hızlı uçan insanlı uçağı olacak. Yer tesisleri aşamasına geçtik. İlk uçuşunu 18 Mart’ta yapması hedefimiz. Ülkemizin ilk süpersonik jet uçağını yapmış olacağız. Uluslararası markette de ciddi bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Bu uçağımızla Malezya’daki bir ihaleye katıldık. En büyük projemiz ise beşinci nesil savaş uçağı projemiz. Milli muharip uçağımızın 18 Mart 2023’te ilk motor çalıştırmasını yapacağız. Helikopter konusunda da TUSAŞ ve ülkemiz çok ciddi mesafe kat etti. Dünyadaki en önemli oyunculardan biriyiz. Atak helikopteri projemiz var, Gökbey kendi özgün helikopter projemiz. Bu sene içinde yerli kullanıcılara teslimatını başlatacağız. İHA grubunda da Anka, Aksungur var. Uzay sistemlerinde de hem keşif ve gözetleme uyduları hem de haberleşme uyduları kabiliyetimiz var. Yakın zamanda uzaya göndereceğimiz projelerimiz var.” 

2022’de 671 ürün millileştirildi 

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman ise “2022’de 671 ürünü millileştirmişiz, 159 ürün için yüzde 89 oranında sipariş vermişiz” dedi. Ar-Ge faaliyetlerine dikkat çeken Yaman, şu bilgileri paylaştı: “Geçtiğimiz yıl 610 milyon dolarlık faaliyet gerçekleştirdik. 6.150 kişilik Ar-Ge personelimiz var. Şu anda 5 farklı sektörde ve 18 ayrı faaliyet alanında ürün ve sistemler geliştiriyoruz. Son yıllarda sivil yaşama neleri aktarabiliriz diye de düşünüyoruz. Kripto teknolojisi, konuşan iki tarafın dinlenmemesi için geliştirilmiş bir teknolojiyken, bugün dijital para teknolojisinde kripto para teknolojisini kullanıyoruz. Buradaki yetkinliklerimizi sivil alana taşımak için uğraşıyoruz. 5G teknolojisi de sivilde gelişen bir uygulama. Ama askerin güvenilir haberleşmeyi kullanmaya ihtiyacı var, bu teknolojiyi temel alan askeri teknolojiler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geniş bant, düşük gecikme, güçlü bağlantıyla gerçekleştirilen haberleşmelerin lansmanlarını yapacağız. Quantum teknolojileri de umut vaat eden teknolojiler. Ankara’da bir laboratuvar kurduk, üniversitelerimiz çalışmalarına başladı. İlk sonuçlar geldi. Quantum teknolojileri alanında yaptığımız çalışmaları yakında duyacaksınız. Aselsan’ın stratejik hedefleri var. Yol haritalarını oluşturuyor. Türkiye yüzyılı için heyecanlıyız, umutluyuz ve hazırız.” 

Geleceğin teknolojisi: Hipersonik seyir füzesi 

0-20 yılı kapsayan öngörülebilir geleceğe dikkat çeken ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sartuk Karasoy ise “Quantum hesaplama, yönlendirilmiş enerji silahları, akıllı malzemeler, enerji hasadı, enerji depolama alanları bizim de ilgilendiğimiz, ciddi çalışmalarımız olduğu alanlar. Uzayda imalat teknolojileri, hipersonik sistemler (sesin 5 katından hızlı uçan sistemler) genetik yönetimi, klonlama gibi birçok konu gündemde olacak” ifadelerini kullandı. “Uzay neden önemli?” diye soran Karasoy, şu bilgileri paylaştı: “80’den fazla ülkenin uzayda uydusu var. Ama aktif uydu sayısı 5 bine yakın, bunun 3 bini de tek bir ülkeye ait. Uzay yolculuğunda Roketsan olarak bir hedefimiz var uzaya erişim. Yol haritamızın en büyük atılımlarından biri hipersonik seyir füzesi… Süzülen hipersonik füzelerin özelliği atmosferin üst katmanında sekerek ilerliyor. Geleceğin önemli teknolojilerinden biri bu olacak. Bunların hepsi Roketsan’da çalışılan teknolojiler.” 

Oyun değiştirici teknolojiler 

HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Semih Demirtoka, “Burada bahsedilen teknolojilerin hepsi oyun değiştirici teknolojiler. Savunma sanayii ihracatını sadece normal ticari ihracat olarak göremeyiz. Stratejik bir ilişkiyi o ülkelerle gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Yeni Türkiye yüzyılında yurtdışında ülkemizin çıkarlarını koruyacak şekilde stratejik köprülerin atılmasında Havelsan olarak yer alacağız” dedi.

Demirtoka, şöyle devam etti: “Mühendislerimizin geliştirdiği ileri teknolojiler askerlerimiz tarafından kullanılıyor. İletişim teknolojileri siber güvenlik ürünlerimiz var. O ürünlerle ilgili yazılımı kendi öz kaynaklarımızla geliştirdik. Kurumsal kaynak yazılımla, yurtdışına olan bağımızı kesmek istiyoruz. Görüntü işlemede çok iyiyiz.” 

‘Çok oluyoruz’ dedirtecek başarılara imza atıyoruz 

STM Genel Müdür Yardımcısı Bülent Soydal da milli korvet projesinin en büyük iş ortaklarından biri olduklarını hatırlatarak, “Dört geminin üretimi tamamlandı ve Deniz Kuvvetleri’ne verildi. Beşinci fırkateynimiz de kullanıma sunulacak. 6, 7 ve 8’inci fırkateynlerin de üretimlerine başlıyoruz” dedi.

Soydal, şöyle devam etti: “Pakistan’da gerçekten çok oluyoruz dedirtecek başarılara imza atıyoruz. Fransız üreticinin karşısında talip olduk. Haklı olarak Pakistan tereddüt etti. İlk gemi ihalesini kazandık. Geldiğimiz noktada iki tane denizaltıyı kullanımlarına verdik. Bugün üçüncüsünün modernizasyonu için çalışıyoruz Bunu dünyada yapabilen 2-3 firmadan biri Türkiye’de. Pakistan Deniz Kuvvetleri için yürütülen 4 tane korvet projemiz var. Havadan bağımsız bir denizaltı için çalışıyoruz. Lojistik destek gemilerinin ilkini teslim ettik. Sürü drone teknolojilerinin de kullanım oranı çok yükseğe çıktı. Sürü şeklinde penetrasyon saldırısı yaptığınızda etkisi ve verimliliği artıyor. Siber güvenlik de bir başka kanat. Devletin en büyük siber güvenlik sistemlerine destek sağlamaya çalışıyoruz.” 

Şimdi artık önümüzdeki yüzyıla bakıyoruz 

Türkiye Yüzyılı Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Dilek Güngör, Turkuvaz Medya Grubu olarak pek çok organizasyon, zirve ve foruma imza attıklarını hatırlatarak, ihracattan, tarıma, eğitimden sağlığa, gayrimenkulden girişimciliğe, turizmden spora kadar pek çok sektöre ışık tuttuklarını söyledi.

Güngör, “Türkiye küresel bir aktör olarak geçtiğimiz 100 yılda pek çok başarıya imza attı. Ülkemiz genç ve dinamik nüfusu, askerî alandaki gücü, gelişen ekonomisi ve Türk milletinin ferasetiyle bugüne kadar tüm zorluklardan başarıyla çıktı. Şimdi artık önümüzdeki yüzyıla bakıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından tohumları atılan Türkiye Yüzyılı vizyonuyla Türkiye’nin dünyanın yeni meydan okumalarına karşı güçlü bir başlangıç yaptığını vurgulayan Güngör, şöyle devam etti: “Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ülke asırlık hedeflere doğru yol alıyor. Bu yüzyıl sürdürülebilirliğin, kalkınmanın, huzurun, değerlerin, başarının, bilimin, haklının, verimliliğin, istikrarın yüzyılı olacak. Türkiye Yüzyılı Zirvesi’nde pek çok sektörü derinlemesine inceleyeceğiz. Ülkemizin en önemli sektörlerinin karar alıcıları ve o sektörlere yatırım yapan özel sektörümüz bugün burada… Ülkemiz için atılan adımları dinleyeceğimiz verimli bir zirve gerçekleştirmeyi umuyoruz.” 

Hatem Vural (@hatemv) / Twitter

Gazeteci* Hatem VURAL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.