ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
09:04 Dijital Dönüşüm Destekleri Bilgilendirme Toplantısı
07:32 KKTC’nden gündemin öne çıkan haberleri!…
06:55 Bilgisayar korsanları, zayıf gördükleri gıda endüstrisine saldırıyor!
06:28 Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nden Talabani’nin açıklamalarına tepki
00:57 MHP Genel Başkanı Bahçeli, Türkgün gazetesinde yayımlanan yazısında, Terörsüz Türkiye hedefi ve gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
00:49 Ömer Çelik: Cumhurbaşkanımız insanlık cephesinin en gür sesidir
20:21 Özgür Özel’in rakibi Dilek İmamoğlu mu olacak
15:35 Bayram tatilinin ilk 2 gününde 19 kişi hayatını kaybetti
15:24 Altun: Mehmet Selim Kiraz adaletin simgesi olarak hatırlanmaya devam edecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Türkiye’nin Geleceğine Genç Bakış” Çalışmasının Sonuçları Yayımlandı

“Türkiye’nin Geleceğine Genç Bakış” Çalışmasının Sonuçları Yayımlandı
25 Kasım 2021
425
A+
A-

İSTANBUL-UHA HABER / Türkiye genelinde 81 ilde 18-30 yaş arası 3000 gençle gerçekleştirilen araştırma çalışması, gençlerin geleceğe nasıl baktığına ışık tutuyor. 2018 genel seçimlerinde ilgili grubun yaklaşık yüzde 56’sı reşit olmadığı için oy kullanamadı; ilk kez oy kullanacakları genel seçim önümüzdeki ilk seçim olacak.

Gençler tüm dünyada daha iyi anlaşılmaya çalışılan bir grup. Yetiştikleri dönemin özellikle teknolojik farklılıkları, üst nesillerle farklarını tarihte belki de hiç olmadığı kadar ön plana çıkarıyor. Türkiye’de gençleri siyaset ve iş dünyası için daha da önemli kılan bir başka unsur ise sayıları. 2020 yılında Türkiye’de 18-30 yaş arasında yaklaşık 13 milyon kişi olduğu hesaplanıyor.

Araştırma, gençlerin sanıldığı kadar umursamaz olmadıklarını ortaya koydu. “Gelecekte daha iyi bir toplumda yaşamak için hangisini yapmayı düşünürsünüz?” sorusuna yüzde 81’i ” Kişisel gelişimime önem verir, kendime yatırım yaparım.” cevabını verdi. Her 4 gençten 3’ü “Oy veriyorum.” yanıtını verirken, sadece yüzde 24’ü siyasi bir harekete veya partiye katılmayı düşünüyor.

Öte yandan gençlerin siyaseti ve gündemi takip etme biçimleri de çarpıcı gerçekleri gündeme getirdi. Gençlerin çoğu siyasi gündemi sırasıyla Instagram, WhatsApp, Twitter ve Youtube’da takip ediyor.

Araştırmaya göre Instagram, tüm eğitim düzeyi gruplarında en çok kullanılan sosyal medya platformu. Eğitim seviyesi düştükçe Youtube kullanımı azalırken, TikTok’ta siyasi gündemin takibi artıyor.

Yazılı basın alanında bir başka gerçek öne çıkıyor: Gazeteler gençlerin siyasi gündemi takip etmek için en az zaman harcadıkları mecra ve örneklemin yarısından fazlası gazeteleri hiç takip etmiyor.

Çalışmanın diğer önemli bulguları ise şu şekilde:

  • İfade özgürlüğünün garanti altında olduğu bir ülkede yaşamak sizin için ne kadar önemli?” sorusuna katılımcıların yüzde 83’ü “Çok önemli” yanıtını verdi. İfade özgürlüğüne verilen önem arttıkça katılımcı demokrasi tercihi de artıyor.
  • Siyasete büyük oranda güvenilmezken en güvenilir kurumlar Türk Silahlı Kuvvetleri ve sivil toplum en güvenilir kurumlar olarak ön plana çıkıyor.
  • 18-30 yaş arası gençlerin çoğu yakın gelecekte ABD-NATO ve Avrupa Birliği ile işbirliğine olumlu, büyük çoğunluk ise Ortadoğu, Rusya ve Çin ile işbirliğini olumsuz değerlendiriyor.

Bu rapor, Friedrich Naumann Vakfı Türkiye Ofisi’nin katkılarıyla İstanbul Ekonomi Araştırma ve Danışmanlık A.Ş.’nin anket çalışması sonucunda hazırlandı.

[UHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.