ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:20 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
12:53 Kocaeli Kartepe’den Haberler!…
11:10 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
11:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
10:43 Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız”
09:13 Adalet ve güven temelli liderlik
07:37 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
06:51 Ramazan sonrası sağlıklı beslenmeye geçiş rehberi
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından UHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de de görülen Batı Nil Virüsü nedir?

Türkiye’de de görülen Batı Nil Virüsü nedir?
24 Ağustos 2024
77
A+
A-

Batı Nil Virüsü vakaları Avrupa ve ABD’de artıyor. Sivrisineklerle taşınan hastalık Türkiye’de de altı kişide tespit edildi. Peki belirtileri neler? Tedavisi var mı?

Deutsche Welle png images | PNGWing

UHA Haber’in Avrupa Temsilcisi Gazeteci Tuba Nur TÜRKELİ’in haberine göre, ABD ve Avrupa’da Batı Nil Virüsü vakalarında artış gözlemleniyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) Temmuz sonunda kıtadaki sekiz ülkede 69 vaka görüldüğünü bildirdi.

Vaka sayısının önceki yıllara göre yüksek olduğu Yunanistan, İtalya ve İspanya’da virüs kaynaklı sekiz ölüm kayda geçti. ABD’de 26 eyalette 100’den fazla vaka tespit edildi. Tarihsel olarak ABD’de en fazla Batı Nil Virüsü vakası Ağustos aylarında görülüyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye’de ise bu yıl altı kişide hastalığın tespit edildiğini açıkladı. Bakanlığın bilgilendirmesinde, “Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmamaktadır. Ülkemizde 2010 yılından itibaren görülen Batı Nil virüsü enfeksiyonu, 2024 yılında 6 kişide tespit edilmiştir” denildi. Peki Batı Nil Virüsü nedir? Bilinmesi gerekenler:

Hastalık nasıl yayılıyor?

Hastalık ilk olarak 1937 yılında Uganda’da Batı Nil bölgesinde bir kadında tespit edilmiş. Dang Humması, Zika ve Sarıhumma ile aynı grupta yer alan Batı Nil Virüsü normalde Afrika’ya özgü bir sinek türü olan ancak tüm dünyaya yayılan “Culex” türü sivrisinekler tarafından taşınıyor. Sağlık Bakanlığına göre ana konak yabani kuşlar. Virüs kuşlardan sivrisineklere, sinek ısırmasıyla da insanlara geçiyor. İnsandan insana bulaş ise söz konusu değil.

Batı Nil Virüsü belirtileri neler?

Sağlık otoritelerine göre enfeksiyon çoğu kişide, virüsle temas edenlerin neredeyse yüzde 80’inde herhangi bir semptoma yol açmıyor. Ancak vakaların yüzde 20’sinde yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve yorgunluk şikayetleri görülüyor. Belirtiler genelde bir haftanın sonunda ortadan kayboluyor. Virüs, vakaların yüzde 1’inden azında ise ölümcül olabilecek ciddi rahatsızlıklara sebep olabiliyor.

Sağlık Bakanlığı ileri yaştakiler, yüksek tansiyon hastalıkları, diyabet, böbrek hastalığı veya alkolle ilgili rahatsızlıkları bulunanların en riskli gruplar olduğuna dikkat çekiyor.

Tedavisi var mı?

Virüse karşı bir aşı bulunmazken en etkili mücadele sivrisineklerden korunmak. Sinek popülasyonunun büyümesini önlemek, tatlı su kenarları veya su birikintileri gibi sivrisineklerin yaygın olduğu bölgelerde böcek kovucu kullanmak, uzun kollu giysiler ve pantolon giymek alınabilecek başlıca önlemler.

Semptom gösteren hastalara destek tedavisi uygulanırken Sağlık Bakanlığı belirtileri azaltmak için ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçların kullanımını tavsiye ediyor.

En riskli aylar hangileri?

Genelde mevsimsel özellik gösteren hastalık en çok yaz boyunca ve sonbaharın erken dönemlerinde görülüyor. İlk vakanın 2010’da bildirildiği Türkiye için en riskli aylar Haziran-Eylül dönemi.

Öte yandan iklim değişikliğinin sinek popülasyonunun artmasına ve dünyanın daha kuzey bölgelerine yayılmalarına yol açarak hastalığın seyrine olumsuz etki yapabileceği değerlendiriliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.