ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

 Türkiye’de bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 65’inin prematüre doğumdan

 Türkiye’de bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 65’inin prematüre doğumdan
26 Kasım 2022
1.969
A+
A-

Neonataoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Uraş, Türkiye’de bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 65’inin prematüre doğumdan kaynaklandığını açıkladı.

Prof. Dr. Nurdan Uraş - Yorumları incele ve randevu al | Hastaneler BuradaTÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’ye  açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Nurdan Uraş,  10 bebekten 1’inin prematüre olarak doğduğunu belirterek, bu bebeklerin ileriki yaşlarda sağlık sorunları yaşamaması için kontrollerinin ilkokul çağına kadar aksatmadan yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Uraş, son istatistiklere göre Türkiye’de yılda yaklaşık 1,5 milyon doğumun gerçekleştiğini ve bebeklerin yüzde 11’inin ise prematüre olarak dünyaya gözlerini açtığını söyledi.

Prematüre bebeklerin yarısının bin 500 gramın altında olup yoğun bakım ünitelerine alındığını ve tedavilerinin yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Nurdan Uraş, yoğun bakıma giren 23-24 haftalık bir bebeğin, yaklaşık yüzde 60-70 oranında yaşayabilme ihtimaline sahip olduğunu belirtti

Prof. Dr. Uraş, Prematüre bebeklerin taburcu olduktan sonra ilk bir yıl içerisinde hayatını kaybedebildiklerinin de gözlemlendiğini ve bu yüzden adolesan yaş grubuna kadar takip edilmeleri gerektiğini ifade etti.

Prematüre bebekler yaşıtlarını ne zaman yakalar?

Prematüre doğum her yıl artış gösteriyor

Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Uraş, Prematürenin Türkiye’nin önemli sorunlarından biri olduğunu belirterek, şu anda yaklaşık yüzde 65 oranında bebek ölüm sebeplerinin de prematüreden kaynaklandığını, Prematüre doğumun sebebinin ise tam olarak bilinmediğini ve hala sebebi bilinmeyen ve önlenemeyen bir durum olduğuna dikkat çekti.

Annenin yaşamış olduğu bazı hastalıkların, annenin sigara kullanımının, annenin geçirmiş olduğu enfeksiyonlarının, prematüre doğumu tetiklediğini açıklayan Prof. Dr. Uraş, Prematüre doğum sayısının da her yıl gitgide artış gösterdiğini belirtti.

Prof. Dr. Nurdan Uraş, “Prematüreyi önlemeyle ilgili hem literatürde, hem ülkemizde, hem de yurtdışında pek çok çalışmalar mevcut ama ortak bir görüş birliğine henüz varılmış değil. Prematüre doğum, hala sebebi bilinmeyen, önlenemeyen ve öngörülemeyen bir sorun olarak giderek önemini korumakta” olduğunu söyledi.

Prematüre Bebeklerin Bakımının 10 Püf Noktası – Güncel Haberler, Son Dakika Haberleri, Turktime Haber Portalı

Yüzde 70 yaşama ihtimali

Prof. Dr. Uraş, yeni doğan yoğun bakım ünitelerinin büyük bir kısmının prematüre bebeklerden oluştuğunu ve bu bebeklerinin yaşam oranlarının giderek arttığını belirterek, şunları aktardı:

“Gebelik haftası ne kadar azalırsa; doğum ağırlığı ne kadar düşük olursa bebeklerin yaşam oranları da giderek azalıyor ancak özellikle yeni doğan alanındaki son 20-30 yıldaki gelişmelerle birlikte bu bebeklerin yaşam kalitesi, yaşam oranlarının arttığı ve yaşam kalitelerinin yükselmeye başladığı görülüyor”.

Prof. Dr. Nurdan Uraş, yoğun bakıma giren 23-24 haftalık bir bebeğin, yaklaşık yüzde 60-70 oranında artık yaşayabilme ihtimaline sahip ve taburcu olabildiğini hatırlatarak, “bu bebekleri 32 haftanın altındaki bebekler olarak kabul edersek, yaşam oranları yine yüzde 70-80’lere kadar yükselmekte. Hasta taburcu olduktan sonra da bu bebeklerin bakımı çok önemli” olduğunu vurguladı.

3356360_f496 | Yalansavar

Kontrollerin okul çağına kadar yapılması şart

Prematüre bebeklerin taburcu olduktan sonra ilk bir yıl içerisinde hayatını kaybedebildiklerini de ifade eden Prof. Dr. Uraş, ani bebek ölümü sendromunun bu bebeklerde çok olabildiğini, Prematüre bebeklerin yaşam kalite oranlarının artmasıyla birlikte, yaşam kalitesini arttırmak da hekim olarak hedefleri olduğunu açıkladı.

Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Uraş, bunların bedensel ve zihinsel engelli olmaması, topluma sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için de gene taburculuk sonrası bakım süreçlerini de devam ettirmek gerektiğini söyledi.

Prematüre bebeklerin adolesan yaş grubuna kadar takip edilmeleri gerektiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Uraş, “Özellikle bu bebeklerin rutin takiplerini ilkokul çağına kadar devam ettiriyoruz çünkü okul yaş döneminde dikkat eksikliği ve hiperaktivite, bedensel veya zihinsel problemler, diğer sorunlar yaşanabilir. İşitsel, görsel problemler, körlük gibi sorunlar da görülüyor. Bu yüzden bu bebeklerin takibi adolesan yaş grubuna kadar devam etmeli” dedi.

Gazeteci * Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 26 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.