ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:12 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre (TÜİK), ülkemizdeki boşanma  hızı 1,41’den 2,13’e yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre (TÜİK), ülkemizdeki boşanma  hızı 1,41’den 2,13’e yükseldi
22 Aralık 2023
50
A+
A-

Türkiye’nin saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı tarafından, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmi Gazete’de yayımlanan ve yeni evlenecek gençlere, 150 bin lira tutarında 2 yıl geri ödemesiz verilecek krediyle ilgili ‘Aile ve Gençlik Fonu’ konulu paneli Ankara’da gerçekleştirildi.

UHA / İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiÇevrim içi düzenlenen ‘Aile ve Gençlik Fonu’ konulu panelin moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nursem Keskin Aksay yaptı.

Aile ve Gençlik Fonu’ konulu panelde söz alan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zehra Zeynep Sadıkoğlu, Aile ve Gençlik Fonu’nun amacının ailenin desteklenmesi, güçlendirilmesi, sosyal risklere karşı korunmasına yönelik kaynağın oluşturulması olduğunun altını çizdi.

Dr. Zehra Zeynep Sadıkoğlu konuşmasında, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) evlilikle ilgili yaptığı istatistiksel verileri paylaşarak, evlilik hızının 2021 yılında 8,35 iken 2022’de 6,75’e düştüğünü hatırlattı.

Dr. Sadıkoğlu, ülkemizdeki boşanma  hızının ise tam tersi yönde 1,41’den 2,13’e yükseldiğini belirterek, ortalama hane halkı büyüklüğünün de 2008’de 4 iken, 2022’de 3,17’ye düştüğünü,  günümüzde evliliklerin giderek azaldığını, ailelerin küçüldüğünü ve aynı zamanda daha kolay dağılabilir hale geldiğine dikkat çekti.

Dr. Sadıkoğlu, ülkemizde doğurganlık azalırken, kadınların anne olma yaşının da giderek yükseldiğinin altını çizerek, daha geç yaşta daha az sayıda çocuğa sahip olmanın tercih edildiği dile getirdi.

Bir ülkede doğurganlığın azalmasının nüfusun yaşlanması olduğuna dikkat çeken İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zehra Zeynep Sadıkoğlu, yaşlanan nüfusun ise aslında hem geçim hem de bakım açısından devletin yönetmesi gereken bir süreç olduğunu, gençlik döneminde aile kurmanın ve evliliği teşvik etmenin çok daha olumlu yönlerinin bulunduğunu anlattı.

Dr. Zehra Zeynep Sadıkoğlu konuşmasında, araştırmaları sırasında, projeden faydalanmak isteyen çiftlerin aile hekim programı ve evlilik öncesi eğitim programından faydalanmalarının bir koşul olarak bahsedildiğini belirterek, bunun da önemli olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Dr. Sadıkoğlu, çünkü Türkiye’de öne çıkan boşanma nedenlerine bakıldığı zaman eşler arasında iletişim, ekonomik sorunlar, çocuklara ilgisizlik, farklı eğitim anlayışları, eşlerin köken ailelerinin aile içi meselelere müdahalesi, cinsel uyumsuzluk gibi nedenlerin ortaya çıktığını ve maddi sorunların bir kenara bırakılırsa, bu eğitim programlarının diğer konulara katkı sunacağını düşündüğünü dile getirdi.

– “Bu yaş aralığına uygun evlenen sayısı ortalama 350 bin kişi”

Moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nursem Keskin Aksay yaptığı ve çevrim içi düzenlenen ‘Aile ve Gençlik Fonu’ konulu panelde söz alan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Coşan da yaptığı konuşmada, ülkede sosyoekonomik statü arttıkça evlilik yaşının da yükseldiğini açıkladı.

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Coşan, Fon için 18-27 yaş sınırının konuşulduğunu hatırlatarak,  2022 yılında 500 bin çiftin evlendiğini, TÜİK verilerine göre 18-27 yaş aralığının ise çok tutarlı geldiğini ifade etti.

2022 yılında ortalama annelik yaşının 29,2,  ilk defa doğum yapan annelerin ortalama yaşının ise 26,8 yaş olduğunu söyleyen Doç. Dr. Bilal Coşan, sadece ortalama ilk evlilik yaşından değil annelerin ilk ortalama doğum yaşı üzerinden bir sınırlamaya gidildiğini, arka planda ise birden fazla veri incelendiğini ve buradan bir yaş sınırlamasını yapılmış gibi bulduğuna vurgu yaptı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilal Coşan konuşmasında, Macaristan’da devlet tarafından benzer şekilde evlenenlere maddi destek verilen bir fon oluşturulduğunu da belirterek, özellikle yaş gruplarına bakıldığında, 18-27 yaş aralığı ile 2022 yılındaki evlenen oranının baz alında, ortalama 150 bin kişinin yılda evleniyor ve takribi 350 bin çift çıktığını aktardı.

Doç. Dr. Bilal Coşan,  bu yaş aralığına uygun evlenen sayısının ortalama 350 bin kişi olduğunu söylemenin mümkün olduğunu ve bir de talep edip etmeme meselesinin bulunduğunu söyledi.

Yaş konusunda erkeklerin ortalama evlilik yaşının altında bir sınır olduğunu dile getiren Doç. Dr. Coşan, Türkiye’de erkeklerin yaş oranının 18-29’a çekilebileceğini, şayet devlet doğurganlık artışını da istiyorsa, 2 yıl sonra ödeme meselesinde Macaristanın bunu denediğini ve şayet çiftlerin 2 yıl içinde bir çocuk dünyaya getirirse o borcun belli bir miktarından muaf olduğunun altını çizdi.

– “En büyük problem, borcu geri ödeme problemi”

Aile ve Gençlik Fonu’ konulu panelde söz alan Karzı Hasen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koca ise, vakıf olarak evlenecek gençlere borç verdiklerini hatırlatarak, bu konuda başvuran kişilerde, 33 yaş sınırı, ilk defa evlenecek olması ve borcu geri ödeyebilecek kabiliyetinin olması gibi şartları aradıklarını açıkladı.

Başkan Mehmet Koca, sadece vakıf olarak insanlara borç vermediklerini, bunu bir kooperatif mekanizması içinde çözdüklerini ve evlilik yardımından yararlanmak için 10 bin müracaat olduğunu, ancak kaynak kısıtlı olduğu için 550 çifte borç verdiklerini ifade etti.

Karzı Hasen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koca, ihtiyaç sahibine en fazla 160 bin TL borç verebildiklerini belirten belirterek, burada en büyük problemin ise, borcu geri ödeme problemiyle karşılaştıklarını söyledi.

Mehmet Koca, tabii toplumun algılarından kaynaklanan ve borç ödemeyle ilgili bazı problemler olduğunu, vakıf olarak bunu çok ciddi disipline ettiklerini ifade etti.

Kefil, senet, referans, findeks raporu, ödeyebilme kabiliyetini gösterecek evraklarını aldıklarını dile getiren Karzı Hasen Vakfı Başkanı Koca, bir bankada olması gereken bir kredi komitesi gibi bir komitelerinin bulunduğunu, bütün evrakları dosya haline getirdiklerini ve ayrıca bu arkadaşlarımızla mülakat yaptıklarını belirtti.

Mehmet Koca konuşmasında ayrıca, başvuru adaylarını İstanbul’da yüz yüze, Anadolu’da ise internet üzerinde mülakat yaptıklarını hatırlatarak, bunun neticesinde bir rakamın ortaya çıkıtığını, kişiye özel ödeme planı çıkarttıklarını ve Standart bir ödeme planlarının olmadığını kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.