ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye ile Yunanistan Arasındaki Ticari ve Ekonomik İlişkiler

Türkiye ile Yunanistan Arasındaki Ticari ve Ekonomik İlişkiler
15 Ocak 2022
442
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Emekli Başkonsolos Kaşif ERYALÇIN, Yunanistan’ın 22 yıllık Avrupa Birliği üyeliği ile ekonomik sorunlarını büyük ölçüde çözümlemiş bir ülke olduğunu açıkladı.

Fotoğraf açıklaması yok.Emekli Başkonsolos Kaşif ERYALÇIN, ‘Yunanistan’ın Ekonomik Durumu ve İlişkilerin Potansiyeli’ konusuyla ilgili (UHA)  Uluslararası Haber Ajansı‘na yaptığı değerlendirmede, Yunanistan’ın ekonomik büyüme hızının, 2000 yılından beri ortalama yüzde 4 civarında, enflasyonun ise, yine aynı dönem itibariyle, yılda ortalama yüzde 3 olarak gerçekleştiğine dikkat çekti.

ERYALÇIN, “2001 yılında gayrisafi milli hasılası 132.7 milyar Euro, kişi başına gayrisafi yurtiçi hasılası 12.000 Euro civarında olmuştur. Bu ülke, nüfusuna oranla önemli bir ithalatçı ve alım gücü yüksek olan  bir pazardır. 2001 yılı toplam dış ticaret hacmi, cari fiyatlar esas alındığında 47.5 milyar Euro seviyesinde gerçekleşmiştir” dedi.

Söz konusu miktarın 13 milyarlık bölümünün ihracat, 34.5 milyar Euro’luk bölümünün ise ithalat değerlerinden oluştuğunu söyleyen Kaşif ERYALÇIN, başlıca ihraç ürünlerinin işlenmiş ve ham gıda ürünleri ile işlenmemiş pamuk, tütün, tekstil, kimya, çimento ve rafine petrol ürünleri olduğunu ifade etti.

Emekli Başkonsolos ERYALÇIN, “İthalat kalemleri arasında ise yiyecek, elektrikli eşya, makineler, hammadde, yakıt-yağ önemli yer tutmaktadır. Yunanistan’ın dış ticareti büyük ölçüde AB ülkeleriyle gerçekleşmektedir Son dönemde, Balkan, Karadeniz ve Kuzey Afrika ülkeleriyle olan dış ticaretini ve yatırım ilişkilerini artırma çabası içinde görülmektedir. Diğer taraftan,Yunanistan dünyada en fazla turist çeken ülkeler arasında 15. sıradadır. Dünya turizm piyasasındaki payı yüzde 2 civarında” olduğunu söyledi.

Yunanistan’ın yukarıda özetlenen ekonomik durumu ve dış ticaret yapısının, ekonomisinin  itici gücünü dış ticaretin oluşturduğu Türkiye ile arasında, potansiyel olarak, kapsamlı ticari ve ekonomik ilişkilerin bulunması gerektiğini düşündürdüğüne dikkat çeken Kaşif ERYALÇIN, İki ülke arasında, aynı coğrafyayı  paylaşmanın da ötesinde, mevcut sınır komşuluğunun, Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa’ya açılan ikinci kapısı olma özelliğine sahip bulunduğunu açıkladı.

ERYALÇIN, Yunanistan’ın genel ithalatında yer alan ürünlerin önemli bir kısmında Türkiye’nin uluslararası piyasalarda rekabet gücüne sahip bulunması; Yunanistan’ın AB üyesi, Türkiye’nin de bu örgütle Gümrük Birliği ve aday ülke ilişkisi içinde olması; üçüncü ülkelerde, özellikle birlikte yaşadıkları Güney Doğu Avrupa’da ortak projeler üstlenme imkânları gibi unsurları da ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için ilâve avantajlar olarak görmek mümkündür” şeklinde konuştu.

“Söz konusu potansiyel yıllar itibariyle nasıl kullanılmıştır?” diyen Emekli Başkonsolos Kaşif ERYALÇIN, “İki ülke arasında, mazisi derinlere inen siyasi sorunlar, mevcut uygun ekonomik işbirliği ortamını gölgelemiş midir?  Diğer taraftan, birbirleriyle işbirliğini geliştirip güçlendirmek için öteden beri arzulu oldukları bilinen iş çevreleri bakımından, siyasi sorunlardan mümkün mertebe arındırılmış bir zemin yaratılabildiği ve bu zemin hukuki alt yapı ile desteklendiği takdirde kurulacak işbirliğinin boyutları ne olabilir? Nihayet ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda sağlanacak işbirliği, siyasi sorunların da çözüme kavuşturulması için uygun bir ortam yaratmayacak mıdır?”diye dile getirdi.

Kaşif ERYALÇIN, yukarıdaki soruların Türkiye ile Yunanistan arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin çerçevesini belirleyen unsurlar olduğunun düşünüldüğünü ve bu perspektifle, önce anılan ilişkilerin halihazır durumuna bakmakta yarar görüldüğünü kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 15 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.