Türkiye-Endonezya arasında yapılan 64 maddelik ortak beyan!

İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto tarafından yapılan 64 maddelik ortak beyanın bazı maddelerini paylaştı.
UHA / İnternational News Agency
Ortak beyanda, Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’nun, Endonezya’ya gerçekleştirdiği devlet ziyaretinde, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlamaktan şeref duyduğu kaydedildi.
Her iki liderin, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 75. yılını “İnsanlar için; Yeni Dünya için Ortaklık” temasıyla andıkları bir sırada, bu ziyaretin zamanlı olduğu hususunda mutabık oldukları bildirilen beyanda, iki Cumhurbaşkanının bu kapsayıcı tema çerçevesinde, yalnızca kendi halklarına değil, tüm dünyaya fayda sağlayacak şekilde Türkiye ve Endonezya arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda kararlı oldukları vurgulandı.
Her iki liderin, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 75. yıl dönümünün ikili ilişkilerde bir dönüm noktası olduğu ve 2050’deki yüz yıllık ortaklığın yolunu hazırlayacağı görüşünü paylaştıkları kaydedilen beyanda, 2025’te diplomatik ilişkilerin 75. yılını anmak üzere her iki liderin, ticaret, savunma sanayisi, sağlık, enerji, altyapı ve teknik işbirliği dahil olmak üzere tüm öncelikli alanlarda ortaklıkların geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıkları ifade edildi.
Ülke liderlerinin, eğitim, burs programları, dil öğrenimi, kültürel değişim ve turizm yoluyla halklar arası bağları güçlendirme konusunda da mutabık kaldıkları belirtilen beyanda, iki liderin, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın tezahürü olarak siyasi, ticaret ve yatırım, altyapı, savunma ve güvenlik, sosyokültürel ve konsolosluk alanlarının yanı sıra ortak çıkarların söz konusu olduğu bölgesel ve küresel forumlarda işbirliği de dahil olmak üzere, öncelikli sektörlerde stratejik ortaklıklarının hedefleri ve uygulanması konusunda rehberlik sağlamak üzere -2022 yılında ilan edilen- Birinci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyine eş başkanlık ettikleri hatırlatıldı.
Beyanda, Konsey sırasında her iki Cumhurbaşkanının, samimi ve dostane bir atmosferde görüşmelerde bulundukları vurgulanarak, ikili ilişkilerin yanı sıra ortak ilgi alanlarına giren uluslararası ve bölgesel meseleler hakkında derinlemesine görüş alışverişinde bulundukları ve geniş bir konu yelpazesinde önemli ortak anlayışlara vardıkları bildirildi.
Altyapı alanında işbirliği
Ortak beyanda, her iki Cumhurbaşkanının, halklarının refahını artırmak amacıyla, Endonezya ve Türkiye arasında altyapı alanında işbirliği yapılmasının ekonomik büyüme, bağlantı, üretkenlik ve kalkınma açısından kritik önem taşıdığını vurguladığı aktarıldı.
Liderlerin, Türkiye’nin inşaat şirketlerinin, 3 milyon konut projesi ve yeni başkent Nusantara’nın geliştirilmesi planı da dahil olmak üzere Endonezya’nın ulusal stratejik altyapı projelerine katılımını memnuniyetle karşıladığı kaydedilen ortak beyanda, “Her iki lider, altyapı alanında işbirliği potansiyellerini ve bunların hayata geçirilmesinin tartışılmasını sürdürmek üzere bir Endonezya-Türkiye Altyapı Forumu kurulması konusunda mutabık kalmıştır. Her iki Cumhurbaşkanı, ilgili bakanlıklara iki ülke arasında altyapı alanında işbirliği yapılmasının planlanması ve bunun hayata geçirilmesini takip etme talimatı verme konusunda mutabık kalmışlardır.” ifadesi kullanıldı.
Ortak beyanda liderlerin, gelecekte sağlam ikili ilişkilerin temel direği olarak halklar arası bağlantının öneminin altını çizdiği belirtilerek, kültürel, akademik ve sosyal bağlantıların, karşılıklı anlayışın ve uzun vadeli işbirliğinin geliştirilmesinde bir mihenk taşı görevi gördüğüne işaret edildi.
Adil küresel ekonomik düzen için işbirliği
Endonezya’nın, Türkiye’nin bölgesel barış ve kalkınmaya katkıda bulunma potansiyelinin farkında olarak ve ASEAN’a özel öncelik vererek Türkiye’nin Asya ülkeleri ve bölgesel kurumlarla ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan Yeniden Asya Girişimi’ni takdir ettiği bildirilen ortak beyanda, Türkiye’nin ASEAN’ın diyalog ortağı olma arzusuna desteğini yinelediği aktarıldı.
Ortak beyanda, her iki tarafın, çok taraflı kalkınma bankaları da dahil olmak üzere mevcut çok taraflı işbirliği mekanizmalarını etkin şekilde hayata geçirme ve her ikisinin de üyesi olduğu uluslararası örgütler kapsamında ortak çıkarları ilgilendiren konularda işbirliği yapma hususunda mutabık kaldığı bildirildi.
Ortak beyanda, her iki liderin, gelişmekte olan ülkelerin sanayileşme ve kaynaklardan yararlanma haklarını vurgulayarak, daha adil ve kapsayıcı bir küresel ekonomik düzen için işbirliği yapma konusunda mutabık kaldığı ifade edildi.
Her iki liderin, gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir kalkınma ve sanayileşme haklarını savunarak, daha adil ve kapsayıcı bir küresel düzen yaratma konusundaki kararlılıklarını teyit ettiği aktarılan ortak beyanda, tüm ulusların küresel ticaretten, teknoloji transferlerinden ve endüstriyel aşağı akıştan faydalanmaları için eşit fırsatların sağlanmasının önemini vurguladığı dile getirildi.
Her iki tarafın, sanayide aşağı akışın katma değerli büyümenin temel itici gücü olduğunu kabul ederek, uluslararası platformlarda gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarını gözetmeye istekli olduğu ifade edilen ortak beyanda, Cumhurbaşkanlarının, sanayileşme çabalarını, kapasite geliştirmeyi ve gelişmekte olan ülkelerin ileri teknolojilere erişimini destekleyen girişimlerde işbirliği yapma konusunda mutabık kaldığı aktarıldı.
Liderlerin, küresel ekonomik yönetişim kurumlarının kalkınma ihtiyaçlarına öncelik verecek ve sistemik eşitsizlikleri azaltacak şekilde reforme edilmesi çağrısında bulunduğu bildirilen ortak beyanda, her iki devlet başkanının, Güney-Güney işbirliğini, adil ticaret uygulamalarını ve adil kaynak dağılımını güçlendirmeye yönelik ortak vizyonlarını yinelediği, iki ülkenin, kapsayıcı endüstriyel büyümeyi teşvik ederek, herkes için ortak refah ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen daha adil bir dünya düzeni yaratmayı amaçladığı kaydedildi.
Bu amaçla iki liderin, G20, MIKTA ve D-8 gibi uluslararası ve bölgesel ekonomik forumlar ve örgütler bünyesinde işbirliklerini sürdürmeye kararlı olduğu aktarılan ortak beyanda, bu bağlamda, liderlerin, her iki ülkenin ilgili kalkınma ajansları aracılığıyla, sadece kendi ülkelerinde değil aynı zamanda özellikle Afrika ve Pasifik bölgesindeki diğer gelişmekte olan ülkelerde de ortak girişimler yoluyla kalkınma işbirliğini geliştirme konusunda mutabık kaldığı belirtildi.
Türkiye-Endonezya Altyapı Forumu kurulacak
Birinci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin, Endonezya-Türkiye ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğu ve 10 yıl içinde ikili ilişkilerin derinleştirilmesine yönelik kapsamlı bir yol haritasının temelini attığı ifade edilen ortak beyanda, her iki liderin “İnsanlar için Yeni Dünya için Ortaklık” ortak vizyonuna ulaşma konusunda iyimserliklerini ifade ettiği aktarıldı.
Her iki liderin, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonunun (KEK) toplanması ve Türkiye-Endonezya Altyapı Forumu’nun kurulması hususunda mutabık kaldığı ve ilgili Bakanlara bu yönde talimatlar vereceği aktarılan ortak beyanda, her iki Cumhurbaşkanının, İkinci Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 2027’de Türkiye’nin ev sahipliğinde toplanması konusunda görüş birliğine vardığı ifade edildi.
Ortak beyanda, Konsey bünyesindeki Ortak Stratejik Planlama Grubu, Dışişleri Bakanları başkanlığında, Birinci Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyinin sonuçlarını takip etmek ve Konseyin ikinci toplantısını hazırlamak üzere toplanacağı belirtilerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti sırasında kendisine ve heyetine yönelik sıcak karşılama ve gösterilen misafirperverlik için Cumhurbaşkanı Subianto’ya şükranlarını sunduğu dile getirildi.