Turizm yatırımlarına 50 hazine arazisi tahsisi için başvurular sona erdi
ANKARA – UHA HABER / Turizmin gözde merkezlerinin de aralarında bulunduğu 16 ilde 50 hazine taşınmazın, turizm yatırımları için 49 yıllığına tahsisiyle ilgili başvurular dün saat 16.30’a kadar Bakanlığa elden teslim edildi.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘nın edindiği bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Bursa, Denizli, Erzincan, Hatay, İzmir, Kars, Mersin, Muğla, Niğde, Ordu, Trabzon, Yalova ve Nevşehir illerinde 50 hazine taşınmazını, turizm amaçlı yatırım yapmak üzere 49 yıllığına yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edecek.
Tahsis amaçlı ilan edilen hazine arazilerinden 28’ini, 10 ildeki orman vasıflı taşınmazlar oluşturacak. Antalya Alanya’da ve Mersin Tarsus’ta golf tesisi yatırımları yapılacak.
Kamu taşınmazı tahsis şartnamesine göre Antalya’nın Alanya İlçesi Mahmutlar Mahallesi’ndeki orman vasıflı hazine arazisinde 18 delikli golf tesisi ile 250 yataklı beş yıldızlı otel veya tatil köyü yapılması öngörülüyor.
Alanya’nın Okurcalar Mahallesi’nde orman vasıflı hazine arazisi 18 delikli golf tesisi ve 400 yataklı beş yıldızlı otel veya tatil köyü amaçlı tahsis ediliyor.
Alanya Emişbeleni Mahallesi’ndeki orman vasıflı hazine taşınmazı ise 200 yataklı, beş yıldızlı otel veya tatil köyü ile 18 delikli golf tesisi yatırımı yapılması için ilana çıkarılmış bulunuyor.
Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ndeki orman vasıflı hazine arazisi de golf tesisi yatırımı amaçlı tahsis ediliyor.
İlana göre 2 bin yataklı, dört veya beş yıldızlı otel, tatil köyü veya golf kulübü yatırımı öngörülüyor. Bu çerçevede 18 delikli golf tesisi, dokuz delikli antrenman golf tesisi hedefleniyor. Tahsis çerçevesinde, bin personel yatağı da yapılması öngörülüyor.
[Turizmciler Derneği Başkanı, Ankara Ticaret Odası Turizm Komitesi Meclis Üyesi Faruk ELMALI]
“BİRÇOK ÜLKEDEN YATIRIMCININ DİKKATİNİ ÇEKİYOR”
Turizmciler Derneği Başkanı, Ankara Ticaret Odası Turizm Komitesi Meclis Üyesi Faruk ELMALI, konuyla ilgili olarak Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘dan Ataner YÜCE’ye yaptığı değerlendirmede, Türkiye’deki hazine taşınmazların turizm yatırımlarına tahsis edilmesinin, birçok ülkeden yatırımcının dikkatini çektiğini söyledi.
“Turizm ülkesi olarak dünyanın gözü ülkemizin üzerinde” olduğuna dikkat çeken Faruk ELMALI, Sahil bölgesi olan Antalya ve Muğla’daki tahsislerin en çok ilgiyi görecek arazilerin olacağını hatırlatarak, önümüzdeki süreçte turizm potansiyelinin artacağı düşünüldüğünde yapılan yatırımların dönüşünün de hızlı olacağını dile getirdi.
Turizmciler Derneği Başkanı ELMALI, Son yıllarda alternatif turizme talebin artmasıyla, diğer bölgelerde oluşturulacak yatırımlarda da olumlu etki yaratacağını, özellikle yatak sayısından ziyade, bölgenin ihtiyacına yönelik deneyimleme alanları oluşturularak sosyal alanların da çok olduğu butik tesislere ilginin artmasının yatırımların farklılaşmasına da yol açtığını ifade etti.
Faruk ELMALI, “Artık seyahat severler daha butik ve zamanı keyifle kullanacak yeni bir tatil anlayışına geçti. Değişen dünyanın isteklerine cevap verebilmek için her sektörde olduğu gibi turizmde de yenilikler, değişimler söz konusu ve yeni yatırımlarda bu değişime göre şekillenecek” şeklinde konuştu.
[Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) eski başkanı Osman AYIK]
“KIYI BÖLGELERİNDEKİ ARAZİLER DAHA REVAÇTA OLACAK”
Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) eski başkanı Osman AYIK da katıldı değerlendirmede ise, Turizm yatırımları için tahsis edilecek kamu taşınmazları arasında kıyı bölgelerinin de olduğunu söyledi.
Antalya, Kuşadası, Çeşme gibi kıyı bölgelerindeki hazine arazilerinin daha revaçta olacağına dikkat çeken Osman AYIK, Söz konusu taşınmazlara yerli ve yabancı yatırımcının ilgi göstereceğini, Antalya’da üç, Mersin’de bir taşınmazın, golf yatırımı için tahsis edileceğini belirtti.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman AYIK, “Bir bölgenin golf destinasyonu olabilmesi için yakın bölgede minimum üç-dört sahanın olması, alternatif yeni golf sahalarının devreye girmesi önem taşıyor. Ülke genelinde turizmde nitelikli yatak kapasitesi yeterlidir. Hatta belli bölgelerde doymuşluk vardır. Bundan sonra tahsislerde mevcut tesis ve konaklama altyapısını destekleyecek yan ürünlere eğilmek önemli. Golf yatırımları da bunlardan biri” olduğunu kaydetti.
[UHA Haber Ajansı, 20 Ağustos 2022]