ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
07:16 Türkiye, AB’nin Ege ve Kıbrıs haritalarına neden tepki gösterdi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: “TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımı pek çok ülkeye örnek oldu”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: “TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımı pek çok ülkeye örnek oldu”
12 Şubat 2021
476
A+
A-

UHA HABER : Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, güçlüklere karşı önemli mücadelenin verildiği bu dönemde, TÜBİTAK’ın dünyada pek çok ülkeye örnek olan stratejik yaklaşımıyla birçok yeniliği hayata geçirdiğini, birlikte geliştirme ve birlikte başarma odağında COVID-19 Türkiye Platformu’nun oluşturulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Hasan Mandal ile ilgili görsel sonucu(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Mandal, Platformda ilaç ve aşı alanında üniversite – araştırma merkezi – özel sektördeki en yetkin bilim insanlarının bir araya geldiğini, ülkemiz ve insanlık için gece ve gündüz çalışarak yenilikçi çözümler geliştirdiklerini kaydetti.

Prof. Dr. Mandal, “Bu platformdaki araştırmacılarımızın önemli kısmı öğrencilerimiz. Bu şekilde geleceğimizi oluşturacak gençlerimizi de araştırma ekosistemimize dâhil ettik. Bu çalışma yöntemi ülkemizde ilk kez gerçekleşiyor. Ağustos ayında TÜBİTAK Gebze Yerleşkemizde, aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarında 7/24 görev alan bilim insanlarımız ile bir araya gelerek, onları tek tek dinlemeniz ve birebir görüşmeler yapmanız, bizler için çok önemli bir motivasyon ve sorumluluk kaynağı olmuştur” dedi.

“Yerli aşıların virüse karşı etkinliği ve güvenirliği daha yüksek olacak”

Bu zorlu süreçte normal şartlarda uzun yıllar süren aşı ve ilaç çalışmalarında kısa zamanda çok büyük başarılar elde edildiğine değinen Prof. Dr. Mandal, “Önemle belirtmek isterim ki bu aşılar, yurtdışında çalışılanların benzeri değil, virüse karşı etkinliği ve güvenirliği daha yüksek aşılar olacak” diye konuştu.

Prof. Dr. Mandal, aşı çalışmaları ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “İnaktif aşı adayımız, kullandığımız adjuvan tipinden dolayı dünyadaki diğer inaktif aşılardan daha etkili olacak şekilde geliştirildi. Yine daha gelişmiş ve yeni bir tasarım içeren adenoviral vektör aşımız da 2. nesil aşı adayıdır. Virüs benzeri parçacık türü aşı adayımız biyoteknolojik açıdan dünyadaki en yenilikçi aşı grubunda. Bu konuda bilim insanlarımıza ve onların gücüne güç katan genç araştırmacılarımıza güvenimiz sonsuz.”

Prof. Dr. Hasan Mandal, birlikte çalışma ve birlikte başarma yaklaşımının COVID-19 platformu kapsamında ilk ürünlerini verirken, aynı yaklaşımın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirlenen gıda arz güvenliği, biyogüvenlik, siber güvenlik ve ülkemizin en önemli güçlüklerinden olan deprem alanına da taşındığını söyledi.

Prof. Dr. Mandal, şöyle devam etti: “Yüksek Teknoloji Platformlarımız, Siparişe Dayalı Ar-Ge ve Patent Lisanslama Programlarımız, Sanayi Doktora Öğrencilerimiz, Ulusal ve Uluslararası Lider Araştırmacılarımız ile ekosistemimize yeni imkânlar sunuyoruz. Aldığımız yoğun ilgiyle, lisans düzeyinde 1.500 STAR bursiyerimizi araştırma projelerimize dâhil ettik.”

“Teknolojiyi takip eden değil, takip edilen ülke konumuna geliyoruz”

Birlikte geliştirme ve birlikte başarma yaklaşımının, ülkemizin AB Ufuk 2020 performansını da farklı bir boyuta taşıdığına işaret eden Prof. Dr. Mandal, “Fonlanan proje sayımız 911’e, bu projelerdeki yürütücü sayımızı da 1.295’e yükselttik. Bu projelerin 29’unun koordinasyonunu ülkemizdeki kurum ve kuruluşlarımız gerçekleştiriyor. Artık sadece projelerin ortağı değil, bu projelerin koordinatörü oluyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatına göre kaynak verimliliği yüksek bir geleceğe geçiş sağlayacağız. Bilim insanlarımızın yetkinliklerini birleştirdiğimizde çözüm bulamayacağımız hiçbir güçlük yoktur. İlk kez bu dönemde Ülkemiz Avrupa’ya ödediği ulusal katkı payının daha fazlasını geri aldı. Avrupa Komisyonu’nun 2020 Yılı Türkiye Raporu’nda, Türkiye’nin bilim ve araştırma faslı hazırlıklarının ‘çok ileri’ düzeyde olduğu belirtilmiştir. Artık teknolojiyi takip eden değil, takip edilen bir ülke konumuna geliyoruz” dedi.

HABER : Mustafa SALMAN & Kocaeli (Gebze)

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.