TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri”ne layık görülen bilim insanları, ödüllerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
A+
A-
* Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK), bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek, bilim insanlarının, araştırıcıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için imkan sağlamak amacıyla verdiği “TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri”ne ilişkin değerlendirme çalışmalarının sonuçlandı ödül törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.
* Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle, TÜBİTAK Yönetim Kurulunca, 2024 yılında, 7’si Bilim, biri Hizmet, 13’ü Teşvik kategorilerinde olmak üzere toplam 21 ödül sahiplerini buldu.
* Ödüller, Erdoğan tarafından takdim edildi.
“ÖDÜL KAZANAN AKADEMİSYENLERİMİZİ, BİLİM İNSANLARIMIZI CANI GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM”
Bu yıl 20 farklı üniversitede bilimsel çalışmalar yürüten 25 genç bilim insanına bu ödüllerini takdim edeceklerini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Böylelikle 2001’den bugüne kadar TÜBA GEBİP Ödülü kazanan genç bilim insanı sayımız 669’a yükselecektir. TÜBA Uluslararası Akademi Ödüllerini ise 3 farklı kategoride uluslararası düzeyde özgün, öncü ve çığır açan çalışmalarıyla temayüz etmiş 4 kıymetli bilim insanına veriyoruz. Bu 4 isimle birlikte bugüne kadar toplam 32 bilim öncüsüne TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri tebliğ edeceğiz. Bugüne kadar 947 bilim insanımız uluslararası bilim diplomasisi alanında önemli bir boşluğu dolduran TÜBA ödüllerini kazanmış oluyor. Yine bu sene 7’si bilim, 13’ü teşvik ve 1’i hizmet ödülü olmak üzere 15 farklı üniversiteden 21 bilim insanımıza da TÜBİTAK Bilim Ödüllerini takdim ediyoruz. TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödüllerini kazanan akademisyenlerimizi, bilim insanlarımızı, şahsım ve milletim adına canı gönülden tebrik ediyorum. Ödül sahibi hocalarımızın her birine gelecekte yapacakları çalışmalarda şimdiden muvaffakiyetler diliyorum. Ödül komisyonu ve hakem heyetine de yıl boyunca harcadıkları yoğun emek ve yaptıkları değerlendirmeler için tebriklerimi sunuyorum.”
Tıp ilminin önde gelen isimlerinden Buharalı bilim ve düşünce insanı İbn-i Sina’nın, “Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder” sözünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ecdadımız da bu gerçeği bir başka veciz kelamla şöyle ifade ediyor, ‘Marifet iltifata tabidir, iltifatsız mal zayidir.’ Takdir görmeyen, taltif edilmeyen, teveccühe mazhar olmayan her bir çalışma, her ne kadar asli değerinden hiçbir şey kaybetmese de geniş kitlelere ulaşmak bakımından istenilen etkiyi maalesef oluşturamıyor” ifadelerini kullandı.
“BİLİM İNSANLARIMIZ HAK ETTİKLERİ DESTEĞİ, İLGİYİ VE TAKDİRİ BULAMADI”
Gerek kişisel hayata gerekse toplumların serencamına bakıldığında teşvikin, taltifin özellikle işlerin dönüm noktalarına gelindiğinde yapılan cesaretlendirmenin ne kadar kıymetli olduğunun görüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çığır açma potansiyeli olan birçok proje ve fikir, vaktinde destek bulmadığı için akamete uğramış, tarihin tozlu raflarına havale edilmiştir. Bu açıdan bilim tarihi aynı zamanda yarım kalmış, akim kalmış çalışmalar mezarlığıdır” dedi.
Türkiye’de bilim ve teknolojinin uzun yıllar merak ve iştirak sahibi, idealist bir avuç insanın kendi imkânlarıyla sınırlı bir uğraş alanı olarak görüldüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bilim insanlarımız hak ettikleri desteği, ilgiyi ve takdiri bulamadı. Burada şu hususu da vurgulamak durumundayım. Bilimsel birikim açısından dünyada istisnai bir konumda olsak da bunun kurumsallaşması noktasında da o derece geç kalmış bir ülkeyiz. Akademik üretkenlikte bugün bizden ileride olan toplumların çoğu devletin desteğini almış, kurumsallaşmış ve temel bilim dallarını aynı çatı altında toplamış, bilim akademilerini bizden çok önce hayata geçirmişlerdir. Örneğin, Avrupa’da bilim akademilerinin önemli bir kısmı 7’nci yüzyılda kurulmuştur. Elbette Bilimler Akademisi kurulmadan evvel de çeşitli alanlarda araştırma ve çalışmalar yapan bilim adamlarımız var. Hatta 18’inci yüzyıla kadar Avrupa uygarlığını etkileyen, yönlendiren ve besleyen Doğu medeniyeti, Türk-İslam dünyasında yetişen bilim adamları, düşünce adamları olmuştur. Fakat yeni dönemin ruhunu doğru okuyamama sonucu sürecin devam ettirilememesi gerilemeyi de beraberinde getirdi. Tabii bir de buna ülkemiz içinden yapılan sabotajları eklememiz gerekiyor. Savunma sanayimizin sembolü olduğu bilim ve teknoloji hamlelerimizin daha emekleme aşamasındayken nasıl boğulduğu hepimizin malumudur. Aslında bu zihniyet bizim dönemimizde de sık sık karşımıza çıkmıştır. Türkiye’nin ilk elektrikli otomobil markası Togg projemizden 5. nesil savaş uçağımız KAAN’a, insansız hava araçlarımıza yönelik linç kampanyalarından ilk insanlı uzay misyonumuza kadar her alanda bu zihniyetle karşılaştık.”
“BAŞARIYI TAKDİR ETMEK YERİNE BİR KULP TAKARAK ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR”
Togg’a “fabrikası yok” denildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “KAAN’ı kalorifer peteğine benzettiler. ‘Türk Astronot ve Bilim Misyonu, turistik gezi’ diyerek küçümsediler. İHA ve SİHA’ların her başarısında zaten sinir nöbeti geçirdiler. Başarıyı takdir etmek, desteklemek, milletin sevincini paylaşmak yerine bir kulp takarak engellemeye çalıştılar. Aynı bağnazlığa, geçtiğimiz ay tanıtımı yapılan Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarının açılışında bir kez daha şahitlik ettik” dedi.
Süper bilgisayarların bile yıllarca uğraştığı karmaşık problemleri, kuantum bilgisayarların yalnızca birkaç dakikada çözebildiğini ve yalnızca 15 ülkede bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Biz kuantum bilgisayar teknolojisinde attığımız bu kritik adımla Türkiye’yi küresel rekabette çok stratejik bir noktaya taşımayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde kuracağımız ‘süper iletken çip üretim evi’yle çok daha yüksek kapasiteli kuantum bilgisayarlarına giden yolu da açacağız. Devrim niteliğindeki böyle bir üründen insan niye rahatsız olur? Ama bakıyorsunuz bunu bile eleştirenler, küçümseyenler çıkabiliyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, göreve geldikleri süreçte ilk etapta zihinlere vurulan prangaları kırmaya, “yapamayız”, “başaramayız”, “bizden bir şey olmaz” algısının yerine, “yapabiliriz”, “başarabiliriz” öz güvenini yerleştirmeye çalıştıklarını anlattı.
“ÖZGÜR OLMAK İÇİN ÖZGÜN OLMAK, ORİJİNAL FİKİRLER VE PROJELER GELİŞTİRMEK MECBURİYETİNDEYİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “‘Bizim harcımız değil’, ‘daha çok ekmek yememiz lazım’ şeklindeki umutsuzluk aşılayan sözleri lügatimizden çıkardık. Zor da olsa, ciddi zaman da alsa, hamdolsun, on yıllardır milletimize empoze edilen öğrenilmiş çaresizlikleri ortadan kaldırmayı başardık” diye konuştu.
Türkiye’nin, kimsenin müstemlekesi olmadığı gibi “yan sanayi fikirlerin”, “ikinci el düşüncelerin üretildiği bir ülke” de olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Özgür olmak için özgün olmak, orijinal fikirler ve projeler geliştirmek mecburiyetindeyiz. Kendi rotamızı çizmeye yalnızca siyaset ve diplomaside değil, bilim ve teknoloji alanında da ihtiyacımız var. Siyasette, dış politikada, savunmada nasıl bize dayatılan kalıplara bağlı kalmıyor, bize biçilen rollerin ötesine geçiyorsak, millî teknoloji hamlemizle bilim ve teknolojide kendi hikayemizi yazmanın mücadelesini veriyoruz. Teknolojide, bilimde, sanatta, düşüncede başkalarına muhtaç bir ülke olmaktan çıkıp, kendi imkânlarımızı, kaynaklarımızı, kendi potansiyellerimizi en üst seviyede harekete geçirmek istiyoruz. Allah’ın izniyle her alanda bağımsız Türkiye vizyonumuzu mümkün olan en kısa sürede gerçeğe dönüştüreceğiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 22 yılda bunun altyapısını çok güçlü bir biçimde oluşturduklarını, ilk olarak insan kaynağı ve altyapı eksiklerini gidermek için çalıştıklarını ifade etti.
Yorumlar
Benzer Konular
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TRT World Citizen tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde bu yıl 6’ncısı düzenlenen “Humanitarian Film Festival” (İnsani Film Festivali) ödül töreninde yaptığı konuşmada “İsrail’in cürümlerine malzeme sağlayan, Batılı müesses nizamdır.” ifadelerini kullandı. İletişim Başkanı Altun, TRT’nin “Özü Sözü İnsan” diyerek kararlılıkla sürdürdüğü yayın politikasının tezahürlerinden biri haline...
3 Kasım 2024
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Sadece 8-9 vilayette 120’nin altında terörist kaldı” dedi. TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Kırklareli kent merkezinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, terörle mücadelenin önemine işaret etti. Tendürek Dağı’nın şimdi tertemiz olduğunu belirten Soylu, “Yine söylüyorum. Yine tekmil...
17 Eylül 2022
Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi için gittiği Vaşington’da Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı kabul etti. Görüşmede Türkiye ile Macaristan ikili ilişkileri, Türkiye’nin Avrupa Birliği katılım süreci ile bölgesel ve küresel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sona ermesi için barışçıl çabalarını sürdürdüğünü,...
10 Temmuz 2024
* Türkiye’nin lider savunma ve teknoloji şirketi ASELSAN, 2023 yılına yurt içinde ve dışında birçok ilke imza attı. * Çok sayıda yüksek teknolojiye dayalı ürün ve sistem bu yıl ilk kez güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu, toplam ihracat yapılan ülke sayısını 85’e çıktı. UHA / İnternational News Agency ASELSAN Genel Müdürü ve...
2 Ocak 2024
Rauf Raif DENKTAŞ, 20. Yüzyıl siyasi tarihinde Kıbrıs davasında üstlendiği rol ile bir ekol haline gelmiş, aynı zamanda Kıbrıs Türkü siyasetçi-yazar ve hukukçu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan DENKTAŞ, 1983’ten 2005’e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yaptı. Kıbrıs Türk halkının hak ve...
9 Haziran 2024
Güneş solgun. Deniz bile kararmış, hırçın dalgaları vuruyor kıyıya. Her yıl yaşanan orman yangınlarıyla birlikte, ciğerlerimiz yanıyor. Birçok canlının dünyada cehennemi yaşayarak hayatını kaybettiği yangınlarda, yine hayatta kalmayı başaran birçok canlı da yaşam alanlarından mahrum kalıyor. İnsanoğlu ne zaman insan olmayı öğrenecek ya da zaten insanlığın doğası mı zalim olmak....
25 Ağustos 2023
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DHP’nin devamı, PKK’nın gece görüş dürbünü olan DEM’in TBMM’de daha fazla yer almasının toplumsal ve siyasi tansiyonu kontrol edilemez aşamalara taşıyabileceğini söyledi. UHA / İnternational News Agency Devlet Bahçeli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne sahada, ne ovada, ne şehirde, ne belediyede, ne dağda, ne...
28 Aralık 2023
UHA HABER / Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gelen davet üzerine pazartesi günü Yunanistan’a gidecek. Mevlüt Çavuşoğlu, gelen davet üzerine 31 Mayıs Pazartesi günü Yunanistan’a gideceğini söyledi. Çavuşoğlu temasları kapsamında Atina ve Selanik’i ziyaret edecek. Gündem, iki ülke ilişkileri ve Ege Denizi’ndeki gelişmeler olacak Yunan mevkidaşı Dendias ile bir araya gelecek....
27 Mayıs 2021