ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
10:19 Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
09:24 Enflasyon ATM’leri Nasıl Vuruyor? Kaynak: https://turk-internet.com/enflasyon-atmleri-nasil-vuruyor/
07:49  İzmirlinin öncelikli ihtiyaçlar listesi
07:31 Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir
07:15 Trump’ın Kongre Baskını Davasında Kritik Gelişme
07:01 Avusturya’da Özgürlük Partisi’nin Başarısı: Avrupa’da Aşırı Sağ Zaferlerine Bir Yenisi Daha Eklendi
06:37 Bakan Göktaş, “Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın saha çalışmaları başlıyor”
06:21 Bakan Kurum’dan Kahramanmaraş’ta sanayi esnafına 1,5 milyon Tl’lik destek açıklaması
00:43 Yozlaşmanın İpuçları-3
00:39 TBMM’de ‘Geçen Hafta’
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Türkiye’de ne diyorsak, BM kürsüsünde de aynı cümleleri kurmaktan asla çekinmiyoruz”
00:33 Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı…
00:21 Adalet Bakanı Tunç, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu
00:20 Denizden kıyıya sanat yolculuğu…
00:18 Kriter’in Eylül Sayısı’nda: İsrail Batı’yı Esir Aldı | Soykırım Devam Ediyor
00:09 Üniversite ve Yüksek Okul mezunu Türk gençlerini okul bittikten sonra onları bir araya getiren Inter Talenten Vakfı
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, CNN Türk’teki “Hafta Sonu” programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı
00:05 CHP neden birinci parti olma konumunu kaybetti?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump Zor Bir Hafta Geçirdi

Trump Zor Bir Hafta Geçirdi
8 Aralık 2022
483
A+
A-

Advertisement

Eski Başkan Donald Trump, geçtiğimiz hafta üç önemli haberle gündeme geldi: vergi beyanları, Georgia seçimleri ve Florida’da ırkçı isim Fuentes’le yediği akşam yemeği. Trump’ın vergi kayıtlarıyla ilgili yıllardır devam eden tartışmada geçtiğimiz hafta kritik bir aşama kat edildi. ABD Hazinesi, uzun ve çekişmeli bir savaşın ardından nihayet Trump’ın 6 yıllık vergi beyannamesini meclis komisyonuna teslim etti.

Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘SETA Foundation‘a dayandırdığı Washington kaynaklı haberine göre,  Trump’ın vergi kayıtlarını paylaşmayı reddetmesi başkanların vergi beyannamelerini kamuoyuyla paylaşması geleneğinden önemli bir kopuşu temsil ediyordu. Trump vergi beyannamelerinin Maliye tarafından denetleniyor olmasını bahane göstermişti zira Maliye denetimi vergi kayıtlarının paylaşımı için engel teşkil etmiyor. Yaygın kanaat ise New York Times haberinde görüldüğü gibi Trump’ın 2000’den başlayarak 15 yılın 10’unda hiçbir federal gelir vergisi ödemediği ve bunu kamuoyunun bilmesini istemediği şeklinde.

Demokratlar yıllardır bu belgeleri elde etmeye çalışırken Trump ve hukuk ekibi tarafından defalarca engellendi. Ancak artık belgeler Komisyon’un elinde. Komisyon belgelerin içeriklerini ve yasal sonuçlarını tartışmak üzere Perşembe günü bir araya geldi ancak nasıl bir yol izleneceği henüz bilinmiyor. Belgelerin kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağı da henüz belli değil ancak Trump’ın 2024 aday adaylığı sürecinde kendisine karşı yeni bir koz olarak kullanılması muhtemel.

Trump’ın desteklediği eski Amerikan futbolu oyuncusu Herschel Walker, Cumhuriyetçi Parti’nin Georgia eyaletindeki senatör adayı olarak zorlu bir ikinci tur seçime hazırlanıyor. İlk seçimde Demokrat Senatör Raphael Warnoc, Walker’ı küçük bir farkla geçmiş fakat eyalet yasalarının gerektirdiği %50 sınırını aşamamıştı. Ancak birçok analiz eski Başkan Trump’ın desteğinin Walker için Warnoc’tan daha büyük olduğu bir engel olduğu yönünde. İkinci turda seçimi kazanması için Walker’ın hem mevcut seçmenini elde tutması hem de Trump aleyhtarı Cumhuriyetçileri ve bağımsızları kazanması gerekiyor.

Trump’ın Demokrat Parti taraftarlarını mobilize ettiren etkisi Walker için tehlike arz ederken Warnoc için avantaj teşkil ediyor. Warnoc’un eyalette en bilinen reklamlarından biri ‘Walker’ı durdur’ ve ‘Trump’ı durdur’ şeklinde. Ortaya çıkan durumda Trump’ın Georgia’ya gidip Walker için kampanya yapması beklenmiyor. New York Times’ın haberine göre bunun sebebi hem Trump hem de Walker ekibinin kampanya yürütmesinin getiriden çok riski olduğu yönündeki kanaatleri.

Buna göre Trump, çok ses getiren mitinglerden birini yapmak yerine eyaletteki destekçileriyle bir telefon görüşmesi yapacak ve online olarak da destek isteyecek. Eski Meclis sözcüsü ve Georgia’lı bir Cumhuriyetçi olan Newt Gingrich de Trump’ın ziyaret etmek yerine seçimden bir gün önce bir otomatik telefon aramasıyla Cumhuriyetçi seçmene ulaşmasının daha iyi bir opsiyon olduğunu belirtiyor.

Trump’ın Florida’daki evinde Kanye West ve Beyaz Irkçısı olarak bilinen Nick Fuentes ile akşam yemeği yemesi gündemin ilk maddeleri arasında yer aldı. Demokrat Parti ve liberal çevrelerden zaten çok tepki gelse de Cumhuriyetçi Parti’den isteksiz de olsa sesler yükselmeye başladı. CNN’den Stephen Collinson’un bu durumla ilgili yorumu bazı Cumhuriyetçilerin Trump’ı eleştirmenin sınırlarını test ettiği yönünde. Buna örnek olarak ise eski başkan yardımcısı Mike Pence’in açıklamalarını gösteriyor.

Ancak yine de Trump’ın ağırlığı tamamen kırılabilmiş değil. Örneğin Ocak ayında Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi Parti Grup liderliğine aday olan Kevin McCarthy’nin Trump’a sert çıkış yapmak gibi bir lüksü yok. Bu yüzden McCarthy eleştirilerini ırkçı isim Fuentes’e yöneltiyor ve Trump’ın da birçok kez Fuentes’i kınadığını söylüyor. Benzer bir durum senatörler için de geçerli. Trump’ın desteğini almak siyasi gelecek inşa etmek için yeterli olmasa da Trump’ın karşısında olmanın siyasi maliyetleri Liz Cheney’e bakıldığında görülebilir.

SETA Foundation

[UHA Haber Ajansı, 8 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.