ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:23 Bir Başkadır Eşme’nin Bayramları!…
10:07 Adalet Bakanı Tunç, “Bu bayram Terörsüz Türkiye’ye adım attığımız bir bayram olsun.”
09:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ramazan ayında bakanlık hizmet modellerinden yararlanan 155 bin aileye ziyaret etti!…
09:00 MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan tutuklama çıkışı…
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
00:40 Ramazan Bayramı dolayısıyla, Polis ve jandarma yolcu gibi otobüslere binip şoförleri denetliyor…
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Her kim gençlerimizi kamu düzenini bozmaya çağırıyorsa ülkemizin geleceğini karartmaya çalışıyordur”
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir ve Ürdün Meclisi Başkanlarıyla telefom görüşmesi yaptı…
00:04 Dışişleri: Rümeysa Öztürk için girişimler sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Teknoloji sektörü sinyal veriyor, rekabet avantajı azalıyor

Teknoloji sektörü sinyal veriyor, rekabet avantajı azalıyor
14 Aralık 2024
12
A+
A-

* Melon ve Endeavor Türkiye ortaklığında yürütülen 2024’ün son yarısına ait “Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Trend Raporu” yayınlandı.

* Türkiye teknoloji sektörüne dair birçok özel analizin yer aldığı araştırmanın sonuçlarına göre özellikle yurt dışı merkezli olup Türkiye’de mühendislik ekipleri çalıştıran organizasyonlarda rekabet avantajının zayıfladığı görüldü.

Teknoloji şirketleri için strateji, liderlik ve insan ve kültür konularında danışmanlık veren Melon ile dünya çapındaki etkin girişimcileri destekleyen girişimci ağı Endeavor Türkiye iş birliğiyle hazırlanan “Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Araştırma Raporu Kasım 2024” yayınlandı. Türkiye teknoloji sektörüne dair birçok özel analizin yer aldığı araştırmada şirketlerin geleceğe yönelik stratejilerini güçlendirecek önemli verilere ulaşıldı.

Araştırma için Türkiye’de faaliyet gösteren her boyuttan 100 teknoloji şirketinden veriler alındı. 2024 yılının son yarısını da kapsayan yıl değerlendirmesine göre, araştırmaya katılan şirketlerin 5’te 1’i ücret ödemelerinde dövizi baz alırken, deneyimli çalışanlar ile deneyimsiz çalışanlar arasındaki ücret farkının da giderek azaldığı görüldü.

Stratejik pozisyonlarda ücret artış oranları yüzde 100’ü aştı
Aynı araştırmanın haziran ayında yayınlanan 2024 Ara Dönem Ücret ve Yan Haklar Raporu’na göre, şirketlerin yüzde 49’u ücret artışı planlarken, yüzde 18’inin artış yapmayı düşünmediği, yüzde 33’ünün ise kararsız olduğu belirlenmişti. Yeni bulgular, şirketlerin yüzde 67’sinin artış yapmayı tercih ettiğini gösteriyor. 2025 yılında şirketlerin yüzde 85’i çalışan ücretlerine artış yapacağını ancak oranları konusunda net bir karar veremediklerini dile getiriyor. Bu durum, dövizle ödeme yapan şirketlerde de yüzde 75 ile aynı oranda seyrediyor. Yazılım sektöründe son bir yılda raporlanan rollerin yüzde 25’inde ücret artış oranları yüzde 100’ü aşarken, Teknoloji Direktörü, Full-stack Yazılım Direktörü ve Siber Güvenlik Müdürü gibi stratejik pozisyonlar bu artış trendinin en net görüldüğü roller arasında yer alıyor.

Şirketlerin yüzde 52’si çalışanlarına hisse senedi opsiyonu sunuyor
Çalışanlarına tamamlayıcı sağlık sigortası ya da özel sağlık sigortası sağlayan teknoloji şirketlerinin oranının yüzde 82 gibi yüksek bir oranda seyrettiği görülüyor. Şirketlerin yüzde 94’ü çalışanlarına yemek desteği sağlıyor. Haziran 2024 itibariyle medyan yemek ücreti 225 TL iken, ekim ayında yüzde 21’lik bir artışla 272 TL’ye yükseldi. İyi performansı, prim ödemesi ile ödüllendiren şirket oranı ise yüzde 93. Araştırma sonuçlarına göre, şirketlerin yüzde 43’ü prim ödemelerini yıllık, yüzde 15’i üç aylık, yüzde 12’si ise aylık bazda gerçekleştiriyor. Katılımcı şirketlerin yüzde 52 ise hisse senedi opsiyonunu tüm çalışanlarına sunuyor.

Yurt dışı merkezli şirketler mühendislik ekiplerini küçültüyor
Araştırma sonuçlarına göre özellikle yurt dışı merkezli olup Türkiye’de mühendislik ekipleri çalıştıran organizasyonlarla gerçekleştirilen görüşmelerde, rekabet avantajının zayıfladığına dair net mesajlar alındı. Yetenekli mühendis havuzuna sahip olmasına rağmen, Türkiye’de maliyet avantajını kaybeden birçok firmanın, mühendislik ekiplerini küçültme veya Türkiye’den alım yapmayı sınırlandırma kararı aldığı görüldü. Bu durum, teknoloji sektöründeki yetenek yönetimi ve istihdam stratejileri açısından önemli sinyaller veriyor.

Yapay zeka, iş gücü üzerinde verimliliği artırıyor; rutin işleri otomatikleştiriyor
Verimliliği artırmak için son dönemde sıklıkla başvurulan yapay zeka teknolojileri, iş süreçlerinde önemli değişimlere yol açıyor. Yapay zekanın iş süreçlerine entegrasyonu konusunda yüzde 92’lik bir katılım oranı bulunuyor. Şirketlerin yüzde 52’si yapay zeka alanında çalışanlarına herhangi bir eğitim veya farkındalık programı sunmuyor. Katılımcı şirketlerin yüzde 69’u yapay zekanın iş gücü üzerinde verimliliği artırmak ve rutin işleri otomatikleştirmek gibi bir faydasını görürken, yüzde 61’i bu etkilerin Veri Analizi ve Raporlama süreçlerinde yoğunlaştığını belirtiyor. Yapay zekayı en fazla kullanan ekipler arasında ilk sırayı IT (%85) ve ikinci sırayı Pazarlama (%80) alıyor.

“Araştırmamız, şirket ücret Sektörün ücret geleceğine bakış… – BThaberyönetiminde karşılaştığı sıkışıklıkları ortaya koyuyor”
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Melon Kurucusu Sure Köse Ulutaş, “Bu yılki raporumuz, ekonomik dalgalanmaların iş gücü piyasasına etkilerinden, en güncel performans yönetimi yaklaşımlarına kadar geniş bir yelpazede önemli bulguları ele alıyor. Araştırmamız, şirketlerin ücret yönetiminde karşılaştığı sıkışıklıkları açık bir şekilde ortaya koyuyor. Raporumuzda ayrıca, sektörün geleceğini şekillendirecek önemli analizlere yer verdik” dedi.

Melon ve Endeavor Türkiye ortaklığında gerçekleşen Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Trend Raporu’na detaylı bir şekilde https://teammelon.co/tr/ucret-raporlari adresinden ulaşabilirsiniz.

Melon’un gerçekleştirdiği tüm ücret araştırmalarıyla ilgili detaylı bilgilere yagmur@teammelon.co veya hello@teammelon.co e-posta adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

SEZİN BULUM2018'den bu yana Marjinalli – Marjinal Porter Novelli

Haber* Sezin Bulum

***

Melon Hakkında
2018 yılından bu yana büyümekte olan teknoloji şirketlerini İnsan ve Kültür konularında destekleyen danışmanlık şirketidir. Hizmet alanları arasında İK sistem ve süreçlerinin kurulması, şirket kültürü ile ilgili faaliyetler, OKR uygulamaları, ücret ve performans süreçleri tasarımı ve uygulanması, işe alım süreçleri ve sistemlerini kurma, işveren markası olma sürecinde destekleyici faaliyetler ve liderlik gelişimi programları vardır. Detaylar için: www.teammelon.co’yu ziyaret edebilirsiniz.

Endeavor Türkiye hakkında
Merkezi New York’ta bulunan ve 40 ülkede faaliyet gösteren Endeavor Derneği, Türkiye’de 2007 yılından bu yana Yönetim Kurulu Üyeleri ve mentörlerinin desteğiyle, etkin girişimcilerin büyüme aşamasındaki ScaleUp şirketlerini tespit ederek büyümelerine ivme kazandırmaktadır. Tüm dünyada 1700’den fazla girişimci ve 3200’den fazla mentörü ağında bulunduran Endeavor’ın, Türkiye’den seçilen 77 şirketi arasında Yemeksepeti, Insider, Gram Games, Peak Games, iyzico ve Foriba gibi başarılı şirketler bulunmaktadır. Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığını Mynet Kurucu ve Başkanı Emre Kurttepeli üstlenmektedir. Endeavor Türkiye hakkında detaylı bilgiye www.endeavor.org.tr üzerinden ulaşılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.