TBMM’nde Geçen hafta yaşananlar!
Değerli okurlar, Ankara’dan TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) ve Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Temsilcimiz Okaner YÜCE TBMM’nde geçen hafta yaşananları sizler için özetledi.
Bültenimizin ilk haberi, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve beraberindeki parlamento heyeti, Avusturya Meclis Başkanı Wolfgang Sobotka ile görüştü.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop görüşmede, Avusturya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin bölge için de önemli olduğuna işaret ederek, “Bölgemizde önemli krizler ortaya çıktı. Enerji ve tahıl krizinin dünyayı etkileyecek boyutta olduğunu görüyoruz. Böyle bir dönemde Türkiye’nin Avusturya ile çok daha yakın çalışması sadece ikili değil bölgemiz için de çok daha iyi olacaktır. Hükümetler arası çabaları biz de Parlamento olarak destekliyoruz” dedi.
Parlamenter diplomasinin böylesi kriz dönemlerinde öne çıktığını kaydeden Şentop, “Böyle arayış dönemlerinde parlamenter diplomasinin daha faydalı sonuçlar verdiğini görüyoruz. Çözümsüzlüklerin arttığı, arayışların olduğu dönemlerde çok daha önemli hale geliyor” diye konuştu.
Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Şentop, dünyada yeni meydan okumaların yaşandığı dönemden geçildiğini vurgulayarak, AB’nin genişleme politikasının uzatmalı üyelik sürecine olumlu katkı sağlaması temennisini dile getirdi.
***
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TEKNOFEST başta olmak üzere girdikleri teknoloji yarışmalarından birincilik kazanan Tokat’ın Zile ilçesinden mucit gençleri kabul etti.
TBMM Başkanı Şentop, insansız elektro otonom araçlar, yapay zekayla gerçekleştirilen ilk yerli uçuş kartı, kendi kendine karar verebilen robot gibi projelerle hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki yarışmalarda birincilik ödülleri bulunan öğrencilerle tek tek ilgilendi.
Beşinci sınıf öğrencileri Ahmet Eymen Çetinel ve Zümra Peşmen, Şentop’a, geliştirdikleri projelerle ilgili bilgi verdi.
Çetinel, insanlar spor yaparken enerji üreten bir sistem kurduğunu; Peşmen de tatildeyken elektrikler kesildiğinde böylesi bir projeyi geliştirmeyi düşündüğünü ifade etti.
Ahmet Eymen Çetinel, ayrıca dedesinin bel ağrılarından dolayı felç ve inme geçiren insanların ayağını otomatik hareket ettiren bir sistem üzerinde çalışmalarına başladığını da anlattı.
Maden kazalarını önden algılayan özel bir giysi çalışması içinde olduklarını anlatan mucit gençler, radyoaktif maddenin doğaya salınan küçük miktarlarıyla enerji üretecek bir sistem üzerinde çalıştıklarını da bildirdi.
Gençleri tebrik ederek başarılarının devamını dileyen Meclis Başkanı Şentop, gençlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
***
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, vefat eden hukukçu Prof. Dr. Baki Kuru için taziye mesajı yayımladı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, hukuk camiasının duayen ismi Prof. Dr. Baki Kuru’nun vefatını üzüntüyle öğrendiğini belirtti.
Kuru’ya, Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine, talebelerine ve hukuk camiasına baş sağlığı dileyen Şentop, “Hocamızın da hatırlattığı gibi baki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş.” ifadesini kullandı.
***
Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Kanunla; Ürün İzleme Sistemi’ne müdahale edenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek, Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak, Tütün, tütün mamulleri ve alkollü içecekler piyasasında üreticilerden 50 milyon liraya kadar teminat alınacak, Kesintisiz 1 yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının IMEI’leri pasife alınacak.
***
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, Endonezya Parlamentosu 4. Komisyonu heyetini kabul etti.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kılıç, kabulde, Endonezya’nın kendi bölgesinde hızlı gelişen, büyüyen ve bölgesinde istihdam yaratan bir ülke olduğunu vurguladı.
Endonezya’nın, dünya ile iyi ilişkilere ve ortaklıklara sahip olduğunu belirten Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da büyük bir heyetle Endonezya’yı ziyaret ettiğini anımsattı.
Ziyarette, savunma, güvenlik ve yatırım alanlarında anlaşmaların da imzalandığını aktaran Kılıç, “Endonezya’nın talep edebileceğimiz yağlı tohumlar, ormancılık ürünleri, su ürünleri gibi çok ciddi kalemlerde üretimleri var. Hep almışız, çok az satabilmişiz. Bakanlıklarımızın, ticaretimizin dengeli gitmesi ve artırılmasıyla ilgili ciddi gayretleri var.” ifadesini kullandı.
Yunus Kılıç, Türkiye’nin, müteahhitlik hizmeti veren önemli ülkelerin başında geldiğini, Endonezya’nın yeni başkentinin inşasında da sorumluluk almak istediğini belirtti.
***
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, altılı masada kurucu değerlere sadık kalarak Meclisi güçlü, yargıyı bağımsız, yürütmeyi de istikrarlı hale getirmek için anayasa değişikliği çalışması yaptıklarını söyledi.
Ortaya koydukları çalışmanın, istibdada karşı hürriyetin sesini savunduğunu iddia eden Akşener, “Kuvvetler ayrılığının tesisi, partili cumhurbaşkanı döneminin sonu, Meclisin etkin denetimi deyince iktidardakileri hemen bir rahatsızlık alıverdi. Akademik özerkliğin, hakimlere coğrafi güvencenin geldiğini görünce rahatsız oldular. Temel hak ve hürriyetlerin tüm devlet organlarını bağlayıcı hale getirildiğini, insan onurunun anayasal düzenin temeli olarak düzenlendiğini, hürriyeti sınırlamanın istisna olduğunu görünce tedirgin oldular. Yurt dışında yaşayan Türklerin hak ve menfaatlerini korumanın, devletin bir görevi olarak benimsendiğini ve Mecliste yurt dışındaki vatandaşlarımızın da temsil edilmesi için 15 milletvekili ayrıldığını görünce paniğe kapıldılar.” diye konuştu.
***
Gazeteci * Okaner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 04 Aralık 2022]