Suya Kanmış Hatun Kimdir, Türbesi Nerededir?
Osmanlı dönemi hayırseverlerinden Suya Kanmış Hatun Binti Abdurrahman’ın kesin ismi tam olarak bilinmemektedir. Türbesi, Kayseri’nin Melikgazi ilçesine bağlı Yanıkoğlu Mahallesi’nde bulunmaktadır. II. Beyazıt döneminde yaşamış bir bilge hatundur.
Kulaktan kulağa aktıralın hikayesine göre, Osmanlı ordusu sefer için doğuya giderken Kayseri’de konaklar. Suya Kanmış Hatun da bir testi su ile orduyu karşılar. O testiden bütün askerler içer ve su bitmez. Bu kerametten haberdar olan padişah, Suya Kanmış Hatun’a araziler hediye eder.
Suya Kanmış Hatun Binti Abdurrahman Vakfı da bu arazilerden elde edilen gelirle 1511 yıllarında kuruldu. 510 senedir (2021 senesine göre) hizmetlerine devam ediyor. Vakıf, yolda kalmışlara, fakir fukaraya, ilim tahsil eden talebelere yardım etmeyi sürdürüyor.
Suya Kanmış Hatun Türbesi
Kayseri’nin en eski vakıflarından birine ismini veren Suya Kanmış Hatun’a ait Yanıkoğlu Mahallesi’ndeki türbenin bir kitabesi bulunmamaktadır. Bu nedenle yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kesme taştan, birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlı altı ayaktan meydana gelmiş olup, üst kısmı yıkılmıştır. Kalan izlerden, üzerinin konik bir çatı ile örtüldüğü anlaşılmaktadır. Melikgazi Belediyesi tarafından yapılan restorasyonla türbenin kubbesi onarılarak ve çevre düzenlemesi yapılıyor.
BİR TARİHİ SİMGE DAHA YENİDEN HAYAT BULDU
Suya Kanmış Hatun Türbesi Restore Edildi
Kayseri Melikgazi Belediyesi Yanıkoğlu Mahallesi’nde bulunan Suya Kanmış Hatun Türbesi‘ni restore ederek yeniden hizmete kazandırıyor.
Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu
Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, restorasyon çalışmalarında sona gelinen Suya Kanmış Hatun Türbesi‘nde çevre düzeni çalışmasının yapıldığını hatırlatarak, günümüze kadar 510 senedir hizmet eden Suya Kanmış Hatun Türbesi‘nin ilginç bir hikayesi olduğunu söyledi.
Başkanı Mustafa Palancıoğlu, “Buranın kurucusunun ismini verdiğimiz hayırseverimiz Osmanlı ordusu sefere giderken buradan orduya testi ile su ikram etmiş ve su hiç bitmemiş, keramet göstermiş. Padişaha kadar bu haber gidince padişah birçok araziyi kendisine hediye etmiş. Ve bu hatun bu arsalardan bir hayır vakfı kurmuş. Buranın üst kubbesi daha önceden çökmüş. Dolayısıyla şimdi restorasyon kararı aldık ve uyguladık. Türbenin beden duvarlarındaki yıpranmış hasarlı taşlar yenileriyle değiştirdik. Yapının mevcutta olmayan iç kubbesi ve külahı restorasyon projesine uygun olarak tamamlandı. Melikgazi’nin tarihi yapısına yönelik yaptığımız çalışmalar ile referans olan Türkiye’de örnek gösterilen Melikgazi Belediyemiz, yok olmaya yüz tutan tarihi yapılara sahip çıkmaya devam ediyor. İlçemizde tarihi değerleri yaşatmak için çalışmalar yapıyor önemli tarihi yapıları restore ederek günümüze kazandırıyoruz. Restorasyon işinden sonra tekrar hizmete açılacak. Hayırlı olmasını dilerim.” dedi.
[UHA Haber Ajansı, 23 Ekim 2021]