ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suya dayalı bölgesel kalkınma projeleri (GAP, KOP, DAP, DOKAP)  hızlanmalı

Suya dayalı bölgesel kalkınma projeleri (GAP, KOP, DAP, DOKAP)  hızlanmalı
18 Temmuz 2024
41
A+
A-

Su Politikaları Derneği İkinci Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Doğan, Suya dayalı bölgesel kalkınma projelerinin (GAP,KOP, DAP,DOKAP) ivedelikle hızlanması gerektiğini açıkladı.

SPD İkinci Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Doğan : Marmara Denizi ...

[Su Politikaları Derneği İkinci Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Doğan]

Su Politikaları Derneği İkinci Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Doğan, konuyla ilgili olarak UHA Haber’den Gazeteci Ataner YÜCE‘ye yaptığı açıklamada, Ülkemizde bölgelerin kalkınma fırsatlarını ortaya çıkarıp değerlendirerek rekabet gücünün geliştirilmesinin, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması yoluyla bölgelerde yaşam kalitesinin iyileştirilmesi konusunda planların uygulandığını dile getirdi.

Dr. Hasan Hüseyin Doğan, bu kapsamda özellikle dört farklı bölgede faaliyet gösteren Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP), Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP), Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP) ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (KOP) çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

GAP'ta 28 milyar dolarlık enerji üretildi - Enerji Haberleri

Türkiye’nin en büyük entegre su kaynakları projesi olan (Güneydoğu Anadolu Projesi) GAP’ın rakamsal büyüklükler ve etkileri açısından dünyanın en önemli suya dayalı kalkınma projeleri arasında ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Dr. Doğan, GAP’ta 1 milyon 60 bin hektarlık alanın 634 bin hektarının sulamaya açıldığına vurgu yaptı.Dr. Hasan Hüseyin Doğan, İlgili resmi kurumların raporlarına göre: GAP tamamlandığında, sulama, enerji ve içme suyu faydası olmak üzere milli ekonomiye yıllık toplam 6,7 milyar dolar katkı sağlanacağını ve Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (KOP) tamamlandığında da milli ekonomiye yıllık toplam 3,12 milyar dolar katkı sağlanacağını belirtti.GAP Projesinde 190 bin kişiye iş olanağı - Haber 7 Gündem - Veriler

“Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi tecrübesinden de yararlanılarak, 2011 yılında 642 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdareleri kurulmuştur” diyen Su Politikaları Derneği İkinci Başkanı Dr. Doğan, “İdareler, projelerinin uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerini yerine getirmek üzere görevlendirilmiştir” dedi.

Dr. Hasan Hüseyin Doğan, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DAP), Bölge Kalkınma İdaresi’nin ( KOP) görev alanı, DAP Ana Planı’ndan farklı olarak Gümüşhane ve Bayburt illeri dışında Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerinden müteşekkil olup, 2016 yılında Sivas ilinin de eklenmesiyle toplam 15 ili kapsar duruma geldiğini hatırlattı.

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma Projesi kapsamında 24 milyon TL yatırım yapıldı

DAP bölgesinin diğer bölgeler ile gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla; tarımsal üretimde katma değerin artırılması, sanayi ekosisteminin geliştirilmesi ve beşeri kapasitenin artırılmasının, 2021-2023 Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DAP), Bölge Kalkınma Programı’nın ana omurgasını oluşturduğunun altını çizen Dr. Doğan, “DAP BKİ tarafından desteklenen 567 sulama projesiyle, 3.073 km sulama kanalı (983 km açık, 2.090 km kapalı) inşa edilmiş ve 112 bin hektar alan sulamaya açılmıştır.DAP Bölgesinde sulamaya açılan toplam alan 166 000 ha olup bunun 226 000 ha a çıkartılması hedeflenmiştir. Halen DSİ tarafından “Büyük Su İşleri Programı” kapsamında, 1936-2018 yılları arasında, yapımı tamamlanan 79 sulama tesisi ile DAP Bölgesinde, brüt 441.174 hektar alan sulanmaktadır” dedi.

KOP Bölgesi

Su Politikaları Derneği İkinci Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Doğan, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Niğde, Nevşehir ve Yozgat illerini kapsayan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesinin, 95.580 km2’lik alanı ile Türkiye toplam yüzölçümünün yüzde 12,2’sine sahip olduğunu belirterek, KOP Bölgesinde tarım, sanayi, ticaret ve turizm öne çıkan sektörlerin olup ve tarım bölge ekonomisinde ağırlıklı etkisini koruduğunu kaydetti.

KOP Eylem Planı, KOP Bölgesini bütün olarak ele alan entegre bir bölgesel kalkınma planıdır

Dr. Hasan Hüseyin Doğan, KOP Bölgesi’nin geniş tarım alanlarına karşın yetersiz su kaynaklarına sahip olduğuna dikkat çekerek, Bölgedeki mevcut su kaynakları ve üretim deseni ile tarımsal yapının sürdürülebilirliğinin riskli olduğun altını çizdi.

Türkiye’nin sulanan alanlarının yüzde 17’sinin KOP Bölgesinde yer almasına karşın, ülkemizin kullanılabilir su kaynaklarının ancak yüzde 4’ünün bölgede bulunduğunu hatırlatan Dr. Doğan, şunları söyledi:

“Bölge’nin mevcut sulanan alanlarında kullanılan suyun yüzde 60’ı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. KOP Bölgesi’nde yeraltı su seviyesi her yıl ortalama olarak 3 mm civarında düşmektedir. Yeraltı sularındaki düşüşlerin devam etmesi halinde, belli bir derinlikten sonra su çekimi ekonomik olmaktan çıkacaktır. Bu durum, mevcut sulanan alanların büyük bir kısmının, ileride sulanamama riskini ortaya çıkarmaktadır.

KOP 2023 Faaliyet Raporuna göre bölgede 862 .631 ha alan sulamaya açılmıştır. Bölgede toplam 134.209 hektar alanda basınçlı sulama şebekesi kurulmuştur”.

KOP Hariç Diğer Projelerde Bütçeden ayrılan pay düşmüş

Dr. Hasan Hüseyin Doğan, 1990-2007 dönemi itibariyle GAP Bölgesi’ndeki bütün yatırımlara kamu kaynaklarından yılda ortalama yüzde 7 düzeyinde pay ayrıldığını belirterek, “GAP EP’nin uygulamaya başlanmasıyla birlikte 2009 yılında GAP yatırımlarının toplam kamu yatırımları içindeki payı yüzde 14’e yükselmiş, daha sonra tedrici olarak azalmış ve 2020 yılında yüzde 6 ‘ya düşmüş ,2022 yılında yüzde 10,5 olmuştur” dedi.

Dr. Doğan, DAP Bölgesinin, Türkiye toplam kamu yatırımından aldığı payın ise, 2013 yılında yüzde 11,8 olarak gerçekleşirken, 2019 yılına gelindiğinde yüzde 5,7 seviyesine gerilediğini ifade etti.

KOP Bölgesi’ne tahsis edilen ödeneğin Türkiye içerisinde aldığı payın, son 7 yılda artış eğiliminde olduğunu söyleyen Dr. Hasan Hüseyin Doğan,  şöyle devam etti:

“Söz konusu oran 2013 yılında yüzde 6,08 iken; 2019 yılında yüzde 8,15’e yükselmiştir. Oransal olarak en büyük artış 2017-2019 yılları arasında gerçekleşmiştir. Bu dönemde tahsis edilen toplam ödenek tutarı önceki yıllara göre azalsa da, ülke içerisindeki payı artmıştır.

Bu sonuçlar bize KOP hariç diğer suya dayalı bölgesel kalkınma projelerimizden GAP ve DAP’ta kamu yatırımlarından ayrılan payın tedrici olarak düştüğünü göstermektedir.

Ülkemizde bölgelerin kalkınma fırsatlarını ortaya çıkarıp değerlendirerek rekabet gücünün geliştirilmesi, bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması yoluyla bölgelerde yaşam kalitesinin iyileştirilmesi konusunda uygulanan planlar çok önemlidir.

Gerek bölgesel kalkınma gerekse ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasına katkıları açısından bu planlara  kamu yatırımlarından ayrılan payın artarak devam etmesi de bu anlamda büyük önem taşımaktadır”.

Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.