Sur artık lezzetin merkezi!

* Hendek çatışmaları nedeniyle pek çok ailenin evini ve işini kaybettiği Diyarbakır’ın Sur ilçesi, bir kadın girişimcinin projesiyle yemekleriyle anılır oldu. Kadınların elinden çıkan lezzetli kuruluk, salça ve baharatları markalaştırıp satan Şehadet Çitil, birçok tüketicinin tercihi haline geldi.
* Detayı haberimizde!…
UHA / İnternational News Agency
DİYARBAKIR, 23 NİSAN 2025 – Profesyonel gazetecilik hayatını 2015 yılında noktalayarak memleketi Diyarbakır’a dönen kadın girişimci Şehadet Çitil, hem kendi hem de bölgedeki kadınların hayatını değiştirecek bir projeye imza attı. Doğu ve Güneydoğu’daki kadınlar tarafından üretilen kuruluk, salça, baharat gibi yöresel lezzetleri Hevsel Bahçesi markası altında toplayan Şehadet Çitil, Türkiye’nin dört bir yanına bu ürünleri satıp bölge ekonomisine katkıda bulundu.
DOĞAL GIDA İÇİN İL İL DOLAŞTI
Zengin ve köklü mutfak kültürüne sahip olmasına rağmen Diyarbakır’ın bilinen bir gıda markası olmadığını belirtenHevsel Bahçesi Kurucusu Şehadet Çitil, “Uzun süredir Diyarbakır mutfağına ve Güneydoğu Anadolu’da yetişen tarım ürünlerine dair bir girişimde bulunmak istiyordum. O dönemde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Hendek çatışmaları olarak bilinen olaylar devam ediyordu. Pek çok aile evsiz ve işsiz; kadınlar mutfaksız kalmıştı. Ben o dönem gazeteciliği de İstanbul’u da temelli bırakıp memleketime döndüm ve annemle beraber yöresel ürünleri paketleyip satmaya başladık” dedi.
Annesinin mutfağında ürettikleri ürünlere yoğun talep gelince Sur ilçesinde, hendekten hemen sonra evlerine dönen kadınlarla görüştüklerini anlatan Çitil, “Talep artınca biz halkayı büyütmek zorunda kaldık. İşte bizim kırılma noktamız burada oldu. kimisi evinde kuruluklar yaptı, kimisi salça yaptı, kimisi baharatları kuruttu. Biz artık fark etmeden girişimci olmuştuk” diye konuştu.
Gübresiz, ilaçsız ve zehirsiz doğal ürünleri bulmak için yollara düşen Çitil, Diyarbakır’ın tüm köylerini, sonra Batman, Bitlis, Siirt, Van, Hakkâri, Şırnak, Mardin’i dolaşıp kaybolan ata tohumlarını buluyor, çiftçiye alım garantisi verip ekim yaptırıyor ve üretilen ürünleri markalı olarak sektöre kazandırıyor.
BÖLGENİN TANITIMINA KATKI
İsmini 8000 yıldır aralıksız tarım yapılan ve UNESCO korumasındaki Hevsel Bahçeleri’nden alan firma sayesinde Hevsel Bahçeleri turistlerin uğrak noktalarından biri oluyor. Firma, özel izinle tarımsal üretimin yapıldığı 3000 rakımdaki Hakkari’nin tanıtımına da ciddi katkı sağlıyor. Hevsel Bahçesi, Çukurca Belediyesi ortaklığıyla 2019 yılında yaptığı üretim projesiyle 30 yıldır yasaklı olan Bey ve Dutluca mahallelerin yerleşime açılmasında rol oynuyor. Firma sayesinde Çukurca’da yer alan 400 yıllık değirmen kadın kooperatifine dönüştürülerek yerli, yabancı turistlerin ziyaretine açılıyor.
HEDEF: YURTDIŞINA TUZ İHRAÇ ETMEK
Şu sıralar yurtdışına açılma planları yaptıklarını anlatan Şehadet Çitil, “Şirvan’dan yüzyıllardır çıkarılan kaynak tuzunu yurtdışına göndermek istiyoruz. Biz bu bölgeyi tadıyla, tuzuyla, baharatlarıyla, kadınlarının güçlülüğüyle tanıtmak istiyoruz” dedi.
200 ÜRETİCİYE ULAŞTI
Bugün Şemdinli ve Derecik’ten maş fasulyesi Cizre ve Silopi’den susam, Derik’ten zeytin, Diyarbakır’dan hububat alan Hevsel Bahçesi’nin üretici sayısı 200’e ulaştı. Lezzetin, dayanışmanın ve girişimciliğin bir araya geldiği Hevsel Bahçesi markasına ürün veren küçük üreticiler zamanla kendi girişimcilik hikayesini yazdı.
Hevsel Bahçesi’ne ürün veren birçok üreticinin toprağına yatırım yapmaya başladığını anlatan Çitil sözlerini şöyle sürdürdü: “Alım garantisi verdiğimiz için üreticiler arasında yeni tarım alanı kiralayan, teknik yatırımlar yapanlar oldu. Hatta daha önceleri tarım işçisi olan kadınlar artık ailesiyle ektiği toprağın patronu haline geldi.”
Haberin Linki: https://www.aksam.com.tr/ekonomi/sur-artik-lezzetin-merkezi/haber-1563219
Teknoloji ve girişim ekosistemine ait son gelişmeleri Girişim Koçu’ndan takip edebilirsiniz.