Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, “Türkiye’de sulama ve altyapısının yüzde 66’sı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapıldı”

İnş. Müh. Su Politikaları uzmanı ve Hidropolitik Akademi Müdürü Dursun Yıldız, Sulama projeleri Baraj ve göletlerin ana sulama kanalarının yedek kanalları olduğuna dikkat çekti.
Dursun Yıldız, tarla içi sulamaların drenaj sistemleri inşaatları ve arazi tesviye çalışmalarının ilk yatırım maliyeti yüksek yatırımlar olduğunun altını çizdi.
Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, “Hem ekonomik nedenlerle hem de sulu tarımın gıda güvencesine olumlu katkıları nedeniyle yapılan bu yatırımdan elde edilecek faydanın en üst düzeye çıkarılması temel hedef olmalıdır” dedi.
Türkiye’de sulama ve altyapısı götürülerek işletmeye açılan sulama alanlarının yüzde 66’sının (4,36 milyon ha) Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Dursun Yıldız, yüzde 19’unun mülga Toprak-Su ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü (1,29 milyon ha) tarafından geliştirilen projelerle ve yüzde 15’lik kısmının ise vatandaşların kendi imkânlarıyla yaptıkları Halk Sulamalarından (1 milyon ha) oluştuğunu belirtti.
Sulama Oranlarımız Düşük
Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, ‘Sulama oranı, sulama tesislerinin sürdürülebilir kullanımının temini için önemli bir performans göstergesi’ olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’de DSİ tarafından işletmeye açılan ve devredildikten sonra izlenen alanlarda bu oranın ortalama yüzde 65’ler seviyesinde yer aldığını ifade eden Dursun Yıldız, bu durumda, sulamaya açılan alanların üçte birinden fazlasının çeşitli nedenlerle sulanamadığını ve bunun da yaklaşık 1,575 milyon hektara karşılık geldiğini aktardı.
Yıldız, Doğu ve İç Anadolu Bölgelerinde bulunan çoğu sulama tesisleri için sulama oranının genelde yüzde 30’lar seviyesine kadar düştüğünü söyledi.
Resmi raporlara göre; özellikle yüksek enerji girdi bedelleri ve pompa ile sulama yapılan alanlarında sulama oranının, ancak yüzde 53 olarak gerçekleşebildiğini söyleyen Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, DSİ’nin Ankara, Kastamonu ve Erzurum Bölge Müdürlüklerindeki pompajlı sulama alanlarındaki sulama oranının yüzde 10’dan daha düşük olduğun görüldüğünü belirtti.
“Halen sulamaya açılmış alanlarımızın 1,29 milyon ha’ı geçmişte Toprak-Su, YSE ve KHGM tarafından işletmeye açılmıştır” diyen Dursun Yıldız, bu arazilerin yönetiminin önce İl Özel İdarelerine, daha sonra bunların Büyükşehir Belediyesi statüsündeki illerde bu idarelerin yönetimine devredildiğini dile getirdi.
Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, “Esasen uzun yıllar sahipsiz kalındığı için bakım ve onarım hizmetlerinden yoksun kalan bu alanlarda sağlıklı sulama yapmak mümkün değildir. Sulama altyapısının yenilenmesi için idarelerin bütçeleri yetersizdir. İşletmeleri üstlenen birlik gibi kuruluşların yetersizliği de eklendiğinde sulama oranları düşmüş ve bu sulamalardan beklenen verim elde edilememiştir” dedi.
Gazeteci * Ataner YÜCE
[UHA Haber Ajansı, 3 Aralık 2022]