Su Politikaları Derneği; Doğal göllerimiz kuruyor
Su Politikaları Derneği’nin yayınladığı raporda, ülkemizde mevcut doğal göllerimiz ve sulak alanlarımızın durumuna dikkat çekilerek, Acil Önlem çağrısı yapıldı.
Su Politikaları Derneği’nin Kurucu Üyesi ve Başkanı olan Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen ve İnşaat Mühendisi Dursun Yıldız, konuyla ilgili TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Ataner Yüce’ye yaptığı açıklamada, Havza Ölçeğinde Acil Su Yönetimi’nin gerekli olduğuna dikkat çekti.
Dursun Yıldız, Su Politikaları Derneği olarak alınması gerekli önlemleri de değerlendirerek şunları söyledi:
“-Doğal Göllerimiz ve Sulak alanlarımız ,iklim değişikliği ,popülist politikalar, plansızlık ,hatalı su yönetimi anlayışımız ve yetersiz kalan kurumsal yapı nedenleri ile hızla yok oluyor. Göllerimiz kuruyor, Balık türleri yok oluyor, kuşlar artık uğramıyor, ekolojik denge altüst oluyor
-Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Göller ve Sulak Alanlar Eylem planında (2017-2023) tespit edilen 303 göl ve sulak alan için belirlenen tespit ve izleme çalışmaları tamamlanmış ancak iyileştirme adımı eksik kalmıştır.Bu eksiklik mevcut su yönetim anlayışı ve ,yetersiz kurumsal altyapı ile tamamlanamaz.
-Göllerimizin her türlü tehditten korunması ve kurtarılması Nehir Havzası ölçeğindeki bütünleşik bir SU YÖNETİMİ (planlama , uygulama,denetim) anlayışı ve etkili bir Havza Yönetimi kurumsal altyapısı ile mümkün olur.
-Göllerinin iyileştirme çalışmaları ve sürdürülebilir olarak korunması için Su Yasası Taslağı TBMM’den geçirilmeli ve Havza ölçeğinde su yönetimine hızla geçilmelidir.
-Bu kapsamda Göllerimize Nehir havzası ölçeğinde sahip çıkacak güçlü bir kurumsal yapı oluşturulmalıdır.
-Bu kurum tarafından Göllerimizin su bütçesi hesapları iklim değişikliği de dikkate alınarak yeniden yapılmalı, Havza Planlamaları revize edilmeli, Göllere akan yüzey suları ve gölleri besleyen yeraltısularından yapılan su kullanımları incelemeye alınarak su tahsisleri yeniden yapılmalıdır.
-Göllerimiz ve sulak alanlarımızın bulunduğu havzalarda gölü besleyen yüzey ve yeraltı suyu çekimleri ileri teknolojik sistemlerle anlık kontrol altına alınmalıdır.
-Gölü besleyen su kaynaklarının bulunduğu havzalarda modern sulama altyapısı olmayan sulamaların ve aşırı su çekimi yapan kişilerin ve işletmelerin su tahsisleri iptal edilmelidir.”
[UHA Haber Ajansı, 13 Eylül 2022]