ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su israfını önlemenin yolu musluklarımızdan geçiyor

Su israfını önlemenin yolu musluklarımızdan geçiyor
13 Haziran 2021
896
A+
A-

UHA HABER / Kuraklık, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehlikelerden biri. Salgın sürecinde son 1 yılda kişi başına düşen yıllık su tüketimi yüzde 40 arttı. Peki, hangi yanlışları yapıyoruz? Nasıl tedbirler almalıyız? Detaylar haberimizde.

Fazla su tüketiminin önlenmesinde devlet eliyle alınan tedbirlerin büyüklüğü kadar evlerde ve tarımsal faaliyetlerde alınan tedbirlerin de önemi büyük. Bu sayede yıllık tonlarca litre su kaybı önlenebilir.

Saniyede bir damla su sızdıran musluğun yılda 12 bin veya diş fırçalarken akan suyun yılda 11 bin litre su kaybına neden olması evimizde alınacak önlemlerin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]

[[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]]

Peki, su tasarrufu neden önemli? Evde su israfını önlemek için ne gibi tedbirler almak gerekiyor? Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen TRT Haber’de değerlendirdi.

“Suyumuzu hoyratça değil verimli kullanalım”

Suyun insanların vazgeçilmez en doğal malzemesi olduğunu söyleyen Dikmen, evlerde alınacak önlemleri şöyle anlattı:

“Öncelikle kullanmış olduğumuz armatörlerde sıcak–soğuk su karışımını sağlayacak A sınıfı muslukların olması gerek. Musluklarımızda, boru bağlantı yerlerinde contalarımızı kontrol ederek bunları onarırsak kayıp ve kaçakları önlemiş oluruz. Evde kullandığımız makineleri alırken, az enerji ve az su tüketenlerini tercih etmemiz, yine makineleri kullanırken bunları çok az dolu, yarı dolu veya çok dolu kullanmamız gerekiyor. Yine önemli bir önlemde, makinelerde ön yıkama kullanılmaması. Çünkü bu ciddi şekilde su tüketimine sebep oluyor. Fazla köpüren deterjanlar da kullanılmamalı.”

[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]

[[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]]

Dikmen, ellerimizi yıkadığımızda, dişimizi fırçaladığımızda veya tıraş olurken kullanmadığımız anlarda musluğun kapatılması gerektiğine vurgu yaptı.

Duşa girildiğinde musluktan sıcak su gelene kadar akan soğuk suyun bir kapta biriktirilmesinin yararlı olacağını belirtti.

2019’daki su kaybı yüzde 37

Vatandaşların haricinde belediyelerinde bazı önlemler alması gerektiğini söyleyen Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, “Biz belediyelerimizden de gelen raporlar doğrultusunda bir değerlendirme yaptığımızda, 2019’daki su kayıp miktarımız yüzde 37. Bu, şebekeye basılan 5,3 milyar metreküp suyun, 2 milyar metreküplük kısmının musluktan atmaması demek. Bu suyun 3,3 milyar metreküpü musluktan akıyor, geri kalanı tüketiciye ulaşmadan boru bağlantılarından, çatlaklardan sızarak kayboluyor” diye konuştu.

Dikmen, fiziki kayıpların yüzde 20, idari kayıpların da yüzde 5 düzeyine inmesi durumunda, 454 milyon metreküplük suyun rezervuarlarda kalacağını ve bu suyu da değişik amaçlarda kullanılabileceğini kaydetti.

Haber: Deniz ASLAN & Ankara

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 13 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.