ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SPD Başkanı Yıldız : Kar yağışı kısmi rahatlık getirir. Ancak Su Yönetiminin  Yapısal Sorunlarını Çözmez !   

SPD Başkanı Yıldız : Kar yağışı kısmi rahatlık getirir. Ancak Su Yönetiminin  Yapısal Sorunlarını Çözmez !   
29 Ocak 2022
862
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Kar yağışı Türkiye’nin her yerinde etkili olmaya devam ediyor. Hafta sonundan itibaren etkisini azaltması beklenen kar yağışı, uzun yıllar kar görmeyen bölgelerde de kar yağışı gerçekleşti.

Resim önizlemesiSu Politikaları Derneği Başkanı, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Görevlisi ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız  ile Türkiye’nin her yerinde etkili olan kar yağışının su yönetimine olan etkisini konuştuk. 

(UHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı olarak, Türkiye’nin birçok bölgesinde son derece etkili olan yağan karın, kuraklığa çözümü olur mu? ve Su Yönetimini ne kadar rahatlatır? sorularını, Su Politikaları Derneği Başkanı İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Görevlisi ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız’a sorduk ve yanıtlarını aldık.  

Dursun Yıldız, “uzmanlar bu kar yağışının beklendiğini belirtmişlerdi ve yapılan tahminlere ve açıklamalara uygun bir şekilde gerçekleşti. Örneğin iklimbilimci Prof. Dr. Murat Türkeş bu yağışı “afet boyutuna ulaşmış bir soğuk hava baskını.” olarak açıklıyor ve  bunun her yıl benzer bir soğuk hava dalgasıyla karşılaşacağımız anlamına gelmediğini söylüyor.  

Meteorolojistlere göre, kış Mevsimi sürüyor. Bu soğuk hava dalgası önümüzdeki 3-4 gün daha devam edecek.  Bu sürede umarım yine yeterli yağışı alırız. Su Yönetimimizin buna ihtiyacı var .Çünkü Türkiye’de yağışların yaklaşık üçte ikisi Sonbahar ve Kış mevsimi düşüyor.  

Büyükşehir Belediyesi'nin kırsalda kar mesaisi - Adana Haber - Güncel Adana Haberleri ve Talep Platformu

AFET VE SU YÖNETİM ANLAYIŞIMIZDA RADİKAL DEĞİŞİKLİK ŞART ? 

“Afet yönetimi konusunda ortaya çıkan olumsuz tablo su yönetimi açısından size neyi hatırlattı ve bundan sonraki hazırlıklar ne olmalı ? ” sorularına da Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız , çok kısa ve net olarak şu cevapları verdi; 

Resim önizlemesi“Uzmanlar da biz de sürekli söylüyoruz. Afetlerin yönetiminde üç aşama var afet öncesi, afet sırası ve afet sonrası. Maalesef afet öncesi risk yönetimi konusunda yeterli bilinç ve altyapıyı oluşturabilmiş değiliz.  

Biz daha çok  afet sırasında yapılacak çalışmalara öncelik veriyoruz. Bu da doğal olarak  yetmiyor. Bu nedenle biz Su Politikaları Derneği olarak uzun zamandır Su Yönetimi ve ilişkili diğer  alanlarında klasik yönetim anlayışımızı değiştirmeliyiz diyoruz.

Paradigma değişmeli deyişimizin sebebi açık. Benzer şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklenmez.  Yaşamın tüm alanlarında risk yönetiminin çok daha etkili ve yaygın  olması gerekiyor. Bu değişimin  sosyal devlet anlayışı içinde, gerçekçi ve toplumcu bir bakış açısıyla yapılması gerekir. Bizi bekleyen afetlerle  ancak böyle baş edilebilir diye düşünüyorum.”

Resim önizlemesi

BU YAĞIŞLAR KURAKLIĞA  ÇÖZÜM OLUR MU? 

“Bu yağışlar kuraklığa çözüm olur mu, Yapılan açıklamalar barajlarımızda su seviyelerinin artmaya  başladığı yönünde, Ne dersiniz ?”  

Resim önizlemesiSPD Başkanı Yıldız bu sorumuzu da bir uzman ve bilim adamı olarak çok net şöyle yanıtladı; 

“Son iki yıldır ülkemizin birçok bölgesinde kısmi hidrolojik ve tarımsal kuraklık yaşadık. Bu yağışlar bunun üzerine geldi ve son iki yılın kuraklığını kısmi olarak azalttı ve  psikolojik bir rahatlama etkisi  de yarattı. Bu yağışla ve daha sonraki kar yağışlarıyla oluşacak kar örtüsü tahılları korur ve  yavaş yavaş eridiğinde toprak nemini ve yer altı suyunu besler.” Bunları hepsi su yönetimimizi kısmi ve dönemsel olarak rahatlatır. Bu rahatlama dönemsel olur çünkü su yönetiminde yasal, kurumsal ve yapısal sorunlarımız sürüyor”. 

Menderes'te selde 2 kişinin hayatını kaybettiği köyde taşkın riski kalmadı - İzmir Haberleri

ŞİMDİ TAŞKIN RİSKİNİ  YÖNETMEK İÇİN HAZIRLIK YAPILMALI  

Su yönetimi sadece su temini olmayıp aynı zamanda çevre sağlığı ve taşkınların oluşturacağı zararların da entegre yönetimini kapsamalı. Tüm ülke geneline normallerin üzerinde düşen bu kar örtüsü ani sıcak bir dönemde hızla erdiğinde bu sefer de taşkın riskleri oluşturur. Bu nedenle su yönetimi şimdi de taşkın risk yönetimi için hazırlık yapmalı.

Antalya'da 10 metre karla mücadele - Yeni Şafak

Kar yağışı göl ve akarsular için can suyu 

Bunun için en riskli bölgeler tespit edilmeli, buralardaki kar yoğunluğu, kar kalınlıkları ölçümleri ile  kar-su eşdeğeri hesaplanmalı. Bu karlar eridiğinde  oluşacak su miktarı tahmin edilmeli. Mevcut baraj işletme programları buna göre revize edilmeli.  

Nehir havzası nedir? Nehir havzalarının türleri. Havza kavramı

NEHİR HAVZASI  ÖLÇEĞİNDE ETKİN BİR SU YÖNETİMİ  OLUŞTURMALIYIZ. 

SPD Başkanı Dursun Yıldız su yönetimi ile ilgili risklerin azaltılması için öncelikli olarak ne yapmalıyız sorumuza ise şu cevabı verdi:

Resim önizlemesi“Su Yasası Taslağı hala bekliyor. Türkiye birçok havzada taşkın ve kuraklık yönetimi eylem planlarını hazırladı ancak bu planların havza ölçeğinde uygulanabilmesi için etkin ve güçlü bir su yönetimi kurumsal yapısı gerekli.  

Bu  kurumsal yapının yenilikçi bir su yönetimi anlayışı ve liyakatlı personel  ile konuya bugünkünden daha  farklı yaklaşması lazım. Su Yönetimi dinamik bir planlama ve uygulama gerektirir. Bunun için kurumsal, yasal ve yapısal eksikliklerimizi hızla tamamlamalıyız”.  

[UHA Haber Ajansı, 29 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.