Sosyal Medyada Reform Yapmak Amerikan Demokrasisini Kurtarabilir mi?
WASHİNGTON – UHA HABER / 2000’li yılların ortalarında sosyal medya patladığında, gönderileri retweetleme, paylaşma ve beğenme, ortalama vatandaşlara görüşlerini her yerde paylaşma gücü veriyor gibi görünüyordu. Sosyal psikolog Jonathan Haidt’e göre sorun, çevrimiçi sosyal ağların gerçekten de herkese pek çok kişinin düşündüğü sesi vermemiş olması.
“Sosyal medyanın viral dinamiklerinden yararlanan dört grubu güçlendirdi. New York Üniversitesi Stern School of Business’ta profesör olan Haidt, bu aşırı sağ, aşırı sol, troller ve Rus istihbaratı” diyor.
“Yani, bu dört grup 2009’dan beri Twitter, Facebook ve diğer platformların yeni viral dinamiklerini kullanarak harika zaman geçirdi. Aynı zamanda, ülkenin orta yüzde 80’i korkutulmuş, saldırıya uğramış, cesareti kırılmış ve tiksinmiş hissediyor. Böylece daha az konuşurlar.”
Haidt’e göre, başarılı demokrasiler genellikle güçlü kurumlar, paylaşılan hikayeler ve “yüksek düzeyde güvene” sahip geniş sosyal ağlarla birbirine bağlıdır, ancak sosyal medya üçünü de zayıflatır.
“2010’ların başında sahip olduğumuz sadece kutuplaşmış bir demokrasiye sahip olmaktan, normların her yerde, her zaman topyekün savaş olacak şekilde değiştiği bir demokrasiye geçiyorsunuz” diyor.
“Müzakere için yer olmadığında müzakereci bir demokrasiye sahip olamazsınız. Ve liberal olmayan sol ve liberal olmayan sağ kendi gruplarına hükmettiğinde liberal bir demokrasiye sahip olamazsınız.”
New York’taki Sarah Lawrence Koleji’nde siyaset ve sosyal bilimler profesörü ve Amerikan Girişim Enstitüsü’nde kıdemli bir arkadaş olan Samuel Abrams, sosyal medyanın demokrasi için kötü olduğu konusunda hemfikir.
“Bu şeyler olabildiğince tehlikeliydi. Ülke için inanılmaz derecede kötüydü ve ifade özgürlüğü ve fikirlerin yayılması, gerçek söylem ve demokratik normlar ve nezaket için inanılmaz derecede kötüydü. Bir felaket oldu” diyor Abrams. “Bu, kutuplaşmamıza kesinlikle katkıda bulunuyor çünkü birden fazla görüş almıyorsunuz. Bakış açısı çeşitliliği almıyorsunuz. Karşı tarafı duymak çok zor.”
değişiklik yapmak
Bir tahminde bulunmaya cesaret etmesi gerekiyorsa, Haidt, Latin Amerika demokrasisine çok benzeyen bir gelecek Amerika tasavvur ediyor – yani, “popüler pek az saygı gören kusurlu kurumlarla inşa edilmiş istikrarsız bir demokrasi”.
“Bu büyük değişiklikleri yapmazsak, güvenin azalması, siyasi şiddet ve siyasi etkisizliğin artması gibi daha birçok anayasal kriz yaşayacağımızı düşünüyorum” diyor.
Görmek istediği değişiklikler arasında, partilerindeki aşırılık yanlılarına hitap eden politikacıları ödüllendirme eğiliminde olan geleneksel partizan ön seçimlerinin, siyasi bağlantıdan bağımsız olarak tüm adaylara açık olan tek yarışmalarla değiştirilmesi yer alıyor. İlk dört sırada yer alan genel seçimlere yükselir. Sakinlerin Kasım 2020’de açık ön seçimleri ve sıralı seçimleri benimsemek için oy kullandığı Alaska’da zaten oluyor.
İkinci adımın, kimlik doğrulaması gerektirerek sosyal medyayı demokrasi için daha az toksik hale getirmek olduğunu söylüyor. İnsanlar hala anonim olarak veya sahte bir adla paylaşımda bulunabilirler, ancak belirli bir ülkede gerçek bir kişi olduklarını göstermeleri gerekir.
“Şu anda, Rusya dahil dünyadaki herhangi biri her gün yüz binlerce hesap oluşturabilir ve bunların çoğu kaldırılmayacak ve istediklerini yapabilirler. Bu delilik,” diyor Haidt. “Kamusal meydanımızın kötü niyetli sahte insanlarla bu kadar dolu olmasına izin vermemiz delilik.”
Twitter, sahte hesaplar ve yanlış bilgilerle mücadele etmeye çalıştığını söylüyor. Geçen ay CEO Parag Agrawal, sosyal medya platformunun günde yarım milyon spam hesabını askıya aldığını ve her hafta milyonlarca şüpheli sahte hesabı kilitlediğini bildirdi. Twitter’ın olabildiğince fazla spam’ı kaldırmak için sistemlerini ve kurallarını sürekli olarak güncellediğini ve sahte hesapların kullanıcılarının %5’inden daha azını oluşturduğunu söyledi. Bu arada, şirketin güvenlik ve dürüstlük başkanı, Twitter’ın krizler sırasında güvenilir bilgileri artırmayı ve yanıltıcı içeriğin yayılmasını yavaşlatmayı amaçlayan yeni kriz yanlış bilgilendirme politikasını duyurdu.
Facebook , Mayıs ayında yayınladığı üç aylık şeffaflık raporuna göre, 2022’nin ilk üç ayında 1,6 milyar sahte hesabı kaldırdı . Sosyal medya şirketi, amacının, spam veya finansal motivasyonlar yoluyla zarar vermeye çalışan hesaplara öncelik vererek, olabildiğince çok sayıda sahte hesabı kaldırmak olduğunu söyledi. Üç aylık raporunda Facebook, gözetim süreçlerini iyileştirmeye devam ettiğini söyledi.
Yeni nesil
Bu arada, Abrams’ın gelecek için biraz umudu var. On beş yıl önce, sınıf tartışmalarında öğrencileri arasında çok fazla siyasi kutuplaşma gördüğünü, ancak bunun birkaç yıl önce kaybolmaya başladığını fark ettiğini söylüyor.
“Bu rekabet eden anlatılardan hoşlanmıyorlar. Orada olduklarının farkındalar. Tehlikeli olduklarının farkındalar veya onlardan memnun değiller. Veriler bunun solda ve sağda doğru olduğunu gösteriyor,” diyor Abrams, 1997 ile 2012 yılları arasında doğan ve en yaşlıları 2022’de 25 olan Z Kuşağı üyelerine atıfta bulunuyor.
“Ayrıca şu anda ulusta sahip olduğumuz herhangi bir kohortun siyasi olarak en az partizanları. Aşırı derecede merkezcidirler. Ezici bir şekilde pragmatikler ve kimlik politikalarıyla o kadar ilgilenmiyorlar. Yani yapmaya çalıştıkları şey ortak bir zemin bulmak… Bence bu grup reşit oldu ve [Donald] Trump [dönemi] sırasında uyandı ve ‘Bu çılgınlık’ dediler. Bundan hoşlanmıyorlar.”
Haidt, Gen Z hakkında farklı bir görüşe sahip ve onları “depresif, endişeli ve kırılgan” olarak nitelendiriyor. Her iki durumda da, sistem aynı kaldığı sürece, gençlerin fikir birliği oluşturmaya giderek daha fazla ilgi duymasının önemli olmadığını söylüyor.
Haidt, “Az sayıda insan çoğunluğu sindirebildiği sürece, az sayıda insan kendi taraflarındaki ılımlıları korkutabildiği sürece, ortalama bir insan daha ılımlı olsa bile işler ılımlı olmayacaktır” diyor. “Sosyal medya böyle olduğu sürece ülkemiz batmaya devam edecek.”
HABER : Dora MEKOUAR
[UHA Haber Ajansı, 18 Temmuz 2022]