ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
00:40 Ramazan Bayramı dolayısıyla, Polis ve jandarma yolcu gibi otobüslere binip şoförleri denetliyor…
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Her kim gençlerimizi kamu düzenini bozmaya çağırıyorsa ülkemizin geleceğini karartmaya çalışıyordur”
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir ve Ürdün Meclisi Başkanlarıyla telefom görüşmesi yaptı…
00:04 Dışişleri: Rümeysa Öztürk için girişimler sürüyor
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin sıradan bir ülke olmadığının farkına onlar da varacaklardır”
20:51 Çelik: Fanatiklerin eğitim hakkını engellemesi açık bir faşizmdir
20:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bayram diplomasisi
18:19 Sapanca Gölü’nde kum fırtınasına yakalanan sporcuların kanoları battı: 15 yaşındaki gencin kanosuna ulaşıldı, arama çalışmaları sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Son 60 Yılda Türkiye’deki 240 Gölün 186’sı Kurudu

Son 60 Yılda Türkiye’deki 240 Gölün 186’sı Kurudu
24 Eylül 2024
26
A+
A-

İklim Haber’den Gazeteci Bulut BAGATIR, her hafta Yeşil Mutabakat, fosil yakıt ve yenilenebilir enerji sektörleri ile yeşil iyileşme çerçevesinde yaşanan gelişmeleri bir araya getirip okuyucularına sunuyor.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, son 60 yılda Türkiye’deki 240 gölden 186’sının tamamen kuruduğunu, geriye kalanların da kuraklık tehlikesi ve aşırı kirlilik yaşadığını belirterek, “Türkiye’de şu an iyi denilebilecek, parmakla gösterebileceğimiz bir tane dahi gölümüz yok” dedi.

Dr. Erol Kesici: 'Marmara, ölü deniz haline geldi' - Son Dakika Haberleri  İnternet

[Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici]

Türkiye’deki göllerin neredeyse hepsinin şiddetli hasta olduğunu söyleyen Dr. Erol Kesici, “Sorunları oldukça ağır durumda, su seviyeleri, yüzey alanları, kirlilik, oksijensizlik, adeta tükenmiş durumdalar. Günümüzden milyonlarca yıl önce oluşan birçok doğal gölümüzde ne yazık ki, son 60 yıl içinde ve bilhassa son yıllarda temel sorunları ötelendiğinden, aşırı şekilde kurumalar meydana gelmiştir. Bu bakımdan ülkemizdeki irili ufaklı 240’a yakın gölün neredeyse 186’sı kurumuş, geri kalanları ise göl olma özelliğini tamamen kaybetmektedir. Sadece birkaç gölümüz tuzlu oluşları ve bölgesel konumları nedeniyle yaşama mücadelesi vermektedir” diye konuştu.

Aktivistler Azerbaycan'ı “İkiyüzlü” Olmakla Suçluyor - İklim Haber

Aktivistler Azerbaycan’ı “İkiyüzlü” Olmakla Suçluyor

Bu yılki BM iklim zirvesinin ev sahibi Azerbaycan, müzakerelerin yapılacağı dönemi kapsayacak (11-22 Kasım) küresel bir ateşkes çağrısı yaptı. Dünya genelinden hükümet başkanlarının ve 180’den fazla ülkenin temsil edilmesinin beklendiği konferans süresince, bir hafta öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere, Azerbaycan, çatışma halinde olan tüm ülkeleri silahlarını bırakmaya çağırıyor. Başkanlık ayrıca 15 Kasım’da özel bir “barış günü” düzenleyecek ve İngiltere, Almanya, İtalya, Uganda ve diğerleriyle birlikte, en savunmasız ülkeleri desteklemek amacıyla bir “COP29 barış ve iklim girişimi” organize edecek. İnsan hakları savunucuları ise kendi ülkesinde muhalifleri tutuklamakla ve fosil yakıtlarla ilgili net bir tavır almamasına vurgu yaparak Azerbaycan’ı ikiyüzlü olmakla suçluyor.

İklim Değişikliğinin Biyolojik Çeşitlilik Üzerine Etkisi: Gezegeni Bekleyen  Gelecek! - Prof.Dr. Aynur Demir - Akademik Akıl

Hükümetlerin İklim ve Biyoçeşitlilik Taahhütleri Lafta Kaldı!

Yeni bir araştırma, ormansızlaşma ve fosil yakıt kullanımı gibi çevreye zarar veren faaliyetlere hükümetler tarafından sağlanan sübvansiyonların küresel anlamda 2022’ye göre 800 milyar dolar daha artarak 2,6 trilyon dolara yükseldiğini ortaya koydu. Örneğin, büyük balıkçı gemilerine sağlanan devlet destekleri aşırı avlanmaya yol açıyor. Bunun yanı sıra petrol, sentetik gübreler ve monokültür tarım üretimini sübvanse eden hükümet politikaları da mevcut. Bu durum hükümetlerin iklim anlaşmalarında verdikleri taahhütlerle tamamen çeliştiklerini de göstermiş oldu.

Güneş Enerjisi Nedir? - Solar Relax

Güneş Enerjisi 2024’te de Rekor Kıracak!

Enerji düşünce kuruluşu Ember tarafından hazırlanan yeni rapor, küresel güneş enerjisi kurulumlarının çoğu endüstri tahminini aşacağını ve 2024 yılı sonuna kadar 593 GW eklenmesi beklendiğini ortaya koyuyor. Bu, bir önceki yıla kıyasla yüzde 29’luk bir artış anlamına geliyor ve 2023’teki tahmini yüzde 87’lik artışın ardından güçlü büyümeyi sürdürüyor. Analiz ayrıca, 2024 yılında güneş enerjisi kapasitesine yapılacak ilavelerin, 2010 yılından bu yana kömür enerjisi kapasitesindeki küresel artışın tamamını (540 GW) aşacağını ortaya koyuyor. Bu hızlanma iddialı iklim hedeflerini daha da yakınlaştırıyor, ancak 1,5 derece hedefine ulaşmak için hızlı ilerlemenin devam etmesi gerekiyor.

Türkiye, Dünya Bankası'ndan 600 Milyon Dolarlık İklim Değişikliği  Finansmanı Alıyor: Taşkın Kontrolünden Çiftçilere Destek! | Borsa Endeksi

Dünya Bankası’ndan İklim Finansmanında “Yetersiz” Rekor

Dünya Bankası Grubu, 2024 mali yılı boyunca iklim finansmanında2,6 milyar dolar sağladığını ve bunun bir rekor olduğunu duyurdu. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 10 artış anlamına da geliyor. 30 Haziran’da sona eren mali yıl boyunca iklim finansmanındaki 4 milyar dolarlık artış, bankanın hedeflerine doğru ilerlediğini gösteriyor, ancak yükselen piyasalarda ve gelişmekte olan ülkelerde temiz enerji geçişini finanse etmek için yıllık olarak ihtiyaç duyulan trilyonlarca dolarlık ek kaynaktan oldukça uzakta. Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, kurumun finansal kapasitesini güçlendirmek için bilanço kaldıracını artırmak gibi girişimlerde bulundu. Bu çabalar, önümüzdeki on yılda yıllık 10 milyar ila 12 milyar dolar ek kredi sağlamayı hedefliyor.

Türkiye'de İklim Medyası (4): 'Politik Bir Değişim Yaratmanın Önemine  İnanıyoruz' - Sivil Sayfalar

Gazeteci* Bulut BAGATIR

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.