ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
09:29 Ukrayna ilk kez Rusya topraklarına ABD’nin verdiği uzun menzilli füzeler fırlattı
09:27 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
08:09 Rusya’daki Kuzey Kore askerleriyle ilgili neler biliniyor?
07:16 Türkiye, AB’nin Ege ve Kıbrıs haritalarına neden tepki gösterdi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 88. sayısı çıktı.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 88. sayısı çıktı.
10 Mart 2024
19
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 88. sayısı çıktı.

UHA / İnternational News Agency

Seçim ayı olan Mart’ın günlerini eksiltmeye başladık. 31 Mart yaklaştıkça harareti artan atmosferi, tartışılan adayları, kampanyaları, işin uzmanlarıyla masaya yatırdık. Star Gazetesi yazarı Halime Kökçe, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ve SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Nebi Miş, seçime dair sorularımızı cevapladılar. Zaman ayırdıkları için kendilerine teşekkür ediyoruz.

2024 yerel seçimleri öncesindeki son sayımızda seçim çalışmaları değerlendirmeleriyle dopdolu bir dosya hazırladık. Cumhur İttifakı adaylarının performans ve çalışmalarını Hamit Emrah Beriş, muhalefetin seçim stratejisini ise Murat Yılmaz değerlendirdi. Millet İttifakı, Mayıs seçimi sonrası dağıldı. Ana muhalefet olarak çözülmeler yaşayan CHP’nin politik açmazlarını ve sınırlarını Metin Özkan, Millet İttifakı’na katkıları ve ittifaktan aldıkları çokça tartışılan küçük partilerin son durumunu Cengiz Alğan analiz etti.

Kaybettiği sosyopolitik meşruiyeti en azından muhalif seçmenin gözünde geri kazanmak için “kent uzlaşısı” icadıyla CHP üzerinden yeni bir stratejiye geçen DEM Parti’nin seçim çalışmalarını ve görünür görünmez ittifaklarını Baki Laleoğlu aktardı. Fadime Özkan ise ittifakın dağılmasından sonra iç problemleriyle baş başa kalan İYİ Parti’nin varoluş ve haysiyet mücadelesini kaleme aldı. Cumhur İttifakı ile anlaşamayan Yeniden Refah Partisi’nin bu serüvendeki yolunu kaleme alan İhsan Aktaş, partileşme sürecine dair denklemleri ortaya koydu.

Yönetimlerdeki belediye hizmetlerini değil algı siyasetini kullanan sosyal medya çalışmalarını İstanbul özelinde değerlendiren F. Zehra Özdemir, zıt kutupların rekabetinin muhasebesini yaptı. Yerel yönetimler liderliğinde şehirlerin küresel olarak nasıl öne çıkacağını Tarkan Oktay, yerel yönetim ile demokrasi arasındaki ilişkide yeni küresel gelişmeleri ise Serdar Gülener okuyucunun dikkatine sundu.

Yeni nesil şehircilik anlayışına Cenay Babaoğlu, şehirlerin dönüşümünde kritik öneme sahip dirençli şehir kavramına ve gerekliliklerine Oğuzhan Erdoğan mercek tuttu. Yeniliklerle dijital dönüşümün ve yapay zekânın belediyecilik hizmetleri boyutuna Erman Akıllı odaklanırken, şehirlerdeki acil doğa ihtiyacını karşılayan Millet Bahçelerine ise Ayşenur Atalay kapsamlı bir çerçeve sundu.

Türkiye’nin geleceğinde kilit taşı önemine sahip nüfus politikalarındaki durumu ve strateji seçeneklerini Faruk Taşçı masaya yatırdı. Totaliter zihniyet ve terörizmi Atilla Yayla, Anayasa Mahkemesi ve hukuk reformu tartışmalarını da Cem Duran Uzun kaleme aldı.

Kemal İnat, 7 Ekim’den beri saldırılarına devam eden İsrail karşısında AB’nin Gazze soykırımı politikasının röntgenini, iki üst düzey ismi Borrell ve von der Leyen üzerinden çekti. İsrail’in beklenen Refah saldırısına ve muhtemel sonuçlarına Haydar Oruç yoğunlaşırken, soykırımın uluslararası hukuk arenasındaki Batı medyası yansımasını ise İbrahim Efe kaleme aldı. İsmail Numan Telci, normalleşen Türkiye-Mısır ilişkilerini küresel jeopolitik denkleminde çok boyutlu bir bakış açısıyla incelerken, F-16 anlaşması sonrası Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni sayfanın mümkün olup olamayacağı sorusuna Hakan Çopur cevap aradı.

Tunç Demirtaş ise Türkiye’nin Afrika Boynuzu’nda artan ağırlığını ve jeopolitik etkilerini arka planıyla birlikte çözümledi. Savunma Sanayiinde çok çok önemli bir adım daha attık. Gök vatanla buluşan Türkiye’nin beşinci nesil savaş uçağı KAAN’ın Türk Hava Kuvvetleri’ne getireceği çarpan etkisini Ahmet Alemdar kapsamlı bir çerçeveyle sundu. Mehmet Koç İran’daki genel seçimleri ve ülke siyasetinin geleceğini konu alırken, Mehmet Rakipoğlu ise Suudi Arabistan’ın yeni kimlik arayışına değindi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.