ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:49 Siyasi partilerde bayramlaşma
11:23 Bir Başkadır Eşme’nin Bayramları!…
10:07 Adalet Bakanı Tunç, “Bu bayram Terörsüz Türkiye’ye adım attığımız bir bayram olsun.”
09:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ramazan ayında bakanlık hizmet modellerinden yararlanan 155 bin aileye ziyaret etti!…
09:00 MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan tutuklama çıkışı…
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
00:40 Ramazan Bayramı dolayısıyla, Polis ve jandarma yolcu gibi otobüslere binip şoförleri denetliyor…
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Her kim gençlerimizi kamu düzenini bozmaya çağırıyorsa ülkemizin geleceğini karartmaya çalışıyordur”
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir ve Ürdün Meclisi Başkanlarıyla telefom görüşmesi yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Silikon Vadisi Bankası’nın Çöküşü

Silikon Vadisi Bankası’nın Çöküşü
24 Mart 2023
902
A+
A-

İflasına izin verilemeyecek kadar büyük ve etkin şirketlerin ortaya çıkmasını sağlayan Amerikan liberal kapitalizminin finansal krizlerde devletin rolüne ihtiyaç duyması, keskin bir tezat yaratmakla kalmayıp sürekli “büyük paranın” korunduğu bir sistemin varlığına işaret ediyor.

Kadir Ustun – SETA Foundation at Washington DC

Kadir ÜSTÜN, SETA Washington D.C. Koordinatörü

Amerikan kamuoyunda son günlerde yeni bir finansal kriz yaşanacağı korkusu had safhaya çıkmasına rağmen bu korkular şimdilik dindirilmiş görünüyor. Pandeminin getirdiği tedarik zinciri kriziyle Rusya’nın Ukrayna’yı işgali bir araya gelince özellikle enerji fiyatlarındaki yükseliş enflasyon oranlarını tarihi seviyelere çıkarmıştı. Amerikan Merkez Bankası (Fed) enflasyonla mücadele adına son bir yıldır faizleri agresif bir biçimde artırma yoluna gitmişti. Fed bir ara %8 seviyesini aşan enflasyonu %6’ya çekmeyi başarsa da %2 hedefinden uzak olduğu ortada. Faiz artırımlarına rağmen istihdamın güçlü seyri ve ekonomik aktivitede istenen yavaşlamanın sağlanamaması, Fed’in faiz artırımına daha ne kadar devam edeceğini gündeme getirmişti.

Geçen hafta Silicon Valley Bank (Silikon Vadisi Bankası) ve Signature Bank’ın çökmeleri sonrasında Fed’in faiz artışlarını dondurması veya minimuma çekmesi ihtimali konuşuluyor. Bu bankaların hemen ardından İsviçre’nin en büyük ikinci bankası Credit Suisse’in rakibi UBS tarafından satın alınması küresel bankacılık krizi korkularını şimdilik dizginlemiş görünüyor. Ayrıca ABD, Kanada, İngiltere, Japonya ve Avrupa merkez bankalarının aralarında swap anlaşması yaparak piyasalardaki dolar likiditesini artırma çabası da piyasaları sakinleştirme amacını taşıyor. Fed’in yüksek faiz politikasının bankacılık krizinin eşiğine gelinmesinde etkili olduğu tezi güçlenirse faiz artırımlarındaki agresif tavır yumuşayabilir.

SVB’nin yüksek faiz dönemine ayak uydurmadığının görülmesiyle yaşanan paniğin bütün sisteme yayılması korkusu, kucağında yeni bir finans krizi bulmak istemeyen Biden yönetimini de hareke geçirdi. Başkan Biden ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu almasının bir sonucu olarak önümüzdeki aylarda borç tavanının yükseltilmesi konusunda yeni bir krize hazırlanıyordu. Geçtiğimiz günlerde Kongre’ye bütçe önerisini sunan Biden, borç tavanını yükseltme meselesini bütçe pazarlıklarında kullanmak isteyen Cumhuriyetçilerle karşı karşıya gelecek. Borç tavanı krizinin ABD’yi tarihinde ilk defa borcunu ödeyemeyen bir noktaya getirerek küresel ekonomik krizi ihtimali doğurması mümkün. Dolayısıyla yönetim bütçe ve borç tavanı kavgasına hazırlanırken bir yandan da banka kriziyle uğraşmamak için harekete geçti.

  SVB’nin çökebileceği korkusunun getirdiği “banka hücumu” Biden yönetiminin hızlı müdahalesiyle mevduat sahiplerinin mağdur haline gelmesini engelledi. Sosyal medyada başka Amerikan bankaları ve finans kuruluşlarının da çökebileceği korkusu hızlı biçimde yayılınca federal hükümet duruma müdahale etti. Amerikan hükümetinin Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) banka mevduatlarını normalde 250 bin dolara kadar otomatik olarak sigortalıyor. Elbette bu miktar bankada yüzlerce milyon dolar mevduat bulunduran teknoloji devi firmalar için anlamsızdı. Teknoloji girişimcilik sektörünün federal devlete yaptığı çağrılar, SVB’ye paralarını yatıran firmaların mevduatlarının korunmasını sağladı.

250 bin dolar üzerindeki mevduatlara devlet garantisi olmamasına rağmen SVB’yle ilgili panik başladığında teknoloji sektörü çok etkin bir lobi kampanyası başlattı. SVB çökerse paralarını kaybedecek olan şirketler bankacılık sektöründe genel bir çöküş yaşanacağı korkusunu kullandılar. 2007 finansal krizinde “çöküşüne izin verilemeyecek kadar büyük” bankalar ve finans kuruluşları federal devletin müdahalesiyle Amerikan halkının vergileriyle kurtarılmıştı. Halk “sorumsuz ve açgözlü” yönetilen bankaların batışının kendilerine fatura edilmesinden rahatsız olmuştu. Bunu bilen Başkan Biden, SVB’nin kurtarılmasında halkın vergilerinin kullanılmayacağını açıklayarak kurtarma operasyonuna karşı tepkileri yumuşatmaya çalıştı.

Teknolojik girişimcilik sektörü insanlığın teknolojik ilerlemesi için ve inovasyon kültürünün bir gereği olarak yüksek risk alma kültürüne dayalı bir ekosistem oluşturdu. Sektör devletin mümkün olan en az müdahalesini savunuyor ve klasik finansman geleneklerine meydan okumakla övünüyordu. Teknoloji alanındaki start-up’ların kolaylıkla finansman bulmasını sağlayan SVB, girişimci firmaların mevduatlarını teslim ettikleri 210 milyar dolarlık varlığıyla 16. en büyük banka haline gelmişti. Sektör firmaları onca zaman federal devletin teknolojik ilerlemeye gölge etmemesini savunup zora düşünce mevduat sahiplerinin korunmasını istemeleri, SVB hikayesinin en ironik yanlarından biri olarak öne çıkıyor.

Finansal krizlerde federal hükümetin devreye girerek kurtarıcı rol üstlenmesi bu müdahalelere karşı muhalefete rağmen artık gelenek haline gelmiş görünüyor. 2007 krizinde, pandemide ve en son SVB krizinde adeta oyunun kurallarını askıya alan hükümetler, bunun maliyetini yüksek borçlanma, derinleşen gelir eşitsizliği ve alt-orta sınıfın sistemden hoşnutsuzluğu gibi sorunlar üzerinden ödemek zorunda kalıyor. İflasına izin verilemeyecek kadar büyük ve etkin şirketlerin ortaya çıkmasını sağlayan Amerikan liberal kapitalizminin finansal krizlerde devletin rolüne ihtiyaç duyması, keskin bir tezat yaratmakla kalmayıp sürekli “büyük paranın” korunduğu bir sistemin varlığına işaret ediyor.

***

Kadir Üstün

Washington D.C. Koordinatörü
Lisans öğrenimini İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü, yüksek lisansını ise Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü’nde tamamlayan Üstün, Columbia Üniversitesi Ortadoğu, Güney Asya ve Afrika Çalışmaları (MESAAS) Bölümü’nde doktora eğitimini tamamlamıştır. Üstün, Columbia ve George Mason üniversitelerinde Ortadoğu tarihi, İslam tarihi, Batı medeniyeti tarihi ve küreselleşme konularında dersler vermiştir. Çeşitli SETA yayınlarına katkıda bulunan Üstün’ün çalışmaları Insight Turkey, Aljazeera English, Daily Sabah, Hurriyet Daily News ve Mediterranean Quarterly gibi yayın organlarında yer almıştır. Üstün, History, Politics and Foreign Policy in Turkey, Change and Adaptation in Turkish Foreign Policy ve Politics and Foreign Policy in Turkey: Historical and Contemporary Perspectives adlı kitapların editörleri arasındadır. Halen Insight Turkey dergisinin asistan editörlüğünü yapmakta olan Üstün, Mart 2015’ten beri SETA Washington koordinatörlüğü görevini yürütmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.