ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:35 Bayram tatilinin ilk 2 gününde 19 kişi hayatını kaybetti
15:24 Altun: Mehmet Selim Kiraz adaletin simgesi olarak hatırlanmaya devam edecek
15:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı
14:49 Siyasi partilerde bayramlaşma
11:23 Bir Başkadır Eşme’nin Bayramları!…
10:07 Adalet Bakanı Tunç, “Bu bayram Terörsüz Türkiye’ye adım attığımız bir bayram olsun.”
09:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ramazan ayında bakanlık hizmet modellerinden yararlanan 155 bin aileye ziyaret etti!…
09:00 MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan tutuklama çıkışı…
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye’nin Ziyareti ve Türkiye’nin Afrika’daki Artan Etkisi

Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye’nin Ziyareti ve Türkiye’nin Afrika’daki Artan Etkisi
4 Kasım 2024
23
A+
A-

Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti Türkiye’nin Afrika’da geliştirdiği son derece başarılı stratejik ortaklık politikasının bir yansımasıdır. Nitekim her zaman altını çizdiğimiz Türkiye’nin Somali’de uyguladığı başarılı model diğer Afrika ülkeleri tarafından da ilgiyle takip ediliyor ve büyük bir teveccüh görüyor. Zira Türkiye’nin 2011’de Afrika’ya yönelik atmış olduğu en belirgin adım Somali’de gerçekleşmiştir. Bu kapsamda atılan adımların yanı sıra Somali’ye sunulan katkıların kıtanın geri kalanında olumlu etkilerinin olduğu da görülüyor.

Tunç Demirtaş (@tuncdemirtas) / X

Tunç DEMİRTAŞ, SETA

Türkiye’nin Somali’de izlediği insani yardım, sağlık, kalkınma, güvenlik, ekonomi, tarım, şehircilik ve enerji gibi çeşitli alanlardaki yatırımları ve iş birlikleri bu ülkeyle ilişkilerinin yanı sıra hem Somali’ye hem de bölgeye olumlu katkılar sağlamıştır. Bunun neticesi olarak Türkiye-Somali ilişkileri stratejik ortaklığın da ötesine doğru yol almıştır. Bu durum ayrıca Osmanlı devletinin geçmişte sömürgecilikten ve günümüzde Türkiye’nin de yeni sömürgecilik faaliyetlerinden ne kadar uzak olduğunu bilen Afrika ülkeleri açısından önemli bir pozitif ayrımcılıkla ayırt edilmesine fırsat tanımıştır. Türkiye’nin Afrika’da izlediği politikanın temelinde karşılıklı saygı, insan odaklılık ve ortak çıkarları önceleyen bir yaklaşımı benimsendiği biliniyor. Ayrıca birlikte büyüme, iç işlerine müdahale etmeme, halkın yanında yer alma, sömürge geçmişine sahip olmama, samimiyet ve şeffaflık gibi prensipler Türkiye’nin gönül dilini kullanarak Afrika ülkeleriyle ilişkilerine olumlu tesir etmektedir.

Afrika’da maddi ve manevi anlamlarda birlikte büyümeyi amaçlayan Türkiye’nin son dönemdeki faaliyetlerinin “bereket” kavramı ile de şekillendiği dikkat çekmektedir. Örneğin Somali’de hayata geçen başarı hikayelerinin farklı ülkeler tarafından da kabul gördüğü anlaşılıyor. Ardı ardına Türkiye ile ortaklıklar ve stratejik alanlarda iş birlikleri kurmaya yönelik gelen talepler, Türkiye’nin Afrika’da bereket kavramını somutlaştırdığını, kıtada hem maddi hem de manevi anlamlarda bir büyüme ve refah ortamı oluşturduğunu göstermektedir. Bereket anlayışı ekonomik kalkınmanın yanında sosyal uyum, barış içinde bir arada yaşama ve sürdürülebilir gelişmeyi de kapsamaktadır. Bu bağlamda Senegal ve geçtiğimiz aylarda Nijer örnekleri üzerinde yoğun olarak görüldüğü üzere Türkiye’nin Afrika’daki etkisi giderek daha fazla ülke tarafından kabul görmekte ve “Türk modeli”nin kıtada kalıcı bir değer oluşturduğu düşünülmektedir.

Türkiye’nin Afrika’da İstenen Ülke Olması

Türkiye’nin Afrika’da “istenen ülke/talep edilen ülke” olarak ortaya koyduğumuz argümanların en büyük destekçileri bu türden yapılan anlaşmalar, üst düzey ziyaretler ve oldukça hızlı şekilde hayata geçirilen iş birlikleridir. Afrika’da Türk modeli olarak ifade edilebilecek olan dinamik ve etkili yaklaşım, Afrika ülkelerinin ihtiyaçlarına hızlı çözümler sunulmasını sağlıyor. Afrika ülkeleriyle oluşturulan iş birliklerinin hızlı şekilde somut çıktılara dönüşmesine imkan tanıyor. Bu durum Türkiye’nin insani ve kalkınma yardımları, altyapı projeleri, sağlık ve eğitim alanlarındaki yatırımları ile birlikte demokrasinin konsolidasyonuna yönelik yaklaşımları güven ve bağlılık oluşturarak Türkiye’yi Afrika’da etkili ve güvenilir bir ortak haline getiriyor.

Somali’den sonra Nijer’in ve günümüzde Senegal’in teveccüh gösterdiği bu durum ikili ilişkilerin yeni bir boyuta evrilmesine fırsat tanımaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve mevkidaşı Diomaye Faye’nin enerji, hidrokarbon, eğitim, tarım ve yüksek düzeyli stratejik iş birliği gibi çeşitli alanlarda imzaladıkları anlaşmalar oldukça dikkat çekicidir. Özellikle son dönemde Türkiye’nin Oruç Reis araştırma gemisinin Somali sularında petrol ve doğal gaz arayışlarına yönelik üç boyutlu sismik araştırma faaliyetleri ve Nijer’de hidrokarbon anlaşmasının imzalanması kapsamında çeşitli alanlardaki çalışmaları en fazla dikkat çeken faaliyetlerdir. Ancak Türkiye, Afrika’da Somali ve Nijer’in yanı sıra Libya, Mısır, Nijerya, Cezayir, Cibuti, Angola ve Sudan’ın da yer aldığı 20’ye yakın ülkeyle enerji, madencilik ve hidrokarbon alanlarında iş birliği anlaşmaları imzalamıştır.

Öte yandan Türkiye’nin Afrika’daki yumuşak gücünün yansımaları uzun yıllardır devam etmektedir. Bu kapsamda “Hanımefendi diplomasisi” bağlamında Emine Erdoğan’ın Afrika Kültür Evi’nde Senegal Hanımefendisi Marie Khone Faye’yi ağırlaması Türkiye’nin kamu diplomasisi ve yumuşak güç alanındaki etkisinin sürdüğünün bir örneği niteliğindedir. Nitekim Hanımefendi diplomasisi olarak öne çıkan bu görüşmeler, kültürel bağları güçlendirmenin yanı sıra halklar arası samimi ilişkilerin kurulmasına da katkı sağlıyor. Ayrıca Emine Erdoğan’ın çevre sorunları konusunda göstermekte olduğu kararlılık Afrika’da da yoğun ilgi görüyor. Bu kapsamda Türkiye ile Senegal arasında ileriye dönük iş birliği alanlarına yönelik önemli beklentilerden biri de Sıfır Atık Projesi kapsamındaki faaliyetlerdir. Dolayısıyla Türkiye’nin Afrika ile iş birlikleri kültürel ve ekonomik alanların ötesine geçerek iklim değişikliğinin etkisinin yakinen hissedildiği kıtada yeni iş birliği alanlarına fırsat pencereleri açmaktadır. Bu kapsamda çevre güvenliği ve çevresel sürdürülebilirlik konularında rehberlik sunulması Senegal gibi diğer Afrika ülkelerinde de Türkiye’ye olan güveni ve dostane bağlılığı artıracak bir potansiyel taşımaktadır.

Türkiye-Afrika İlişkilerinin Geleceği

Türkiye’nin Afrika’da aldığı bir işi en iyi ve en hızlı yapan ülke olarak öne çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bununla birlikte Türkiye’nin olumsuz sonuç doğuran herhangi bir uygulamasının olmaması ve Afrika ülkelerinin hassasiyetlerini dikkate alan yaklaşımlar sergilemesi de ilişkilerin giderek konsolide olmasına imkan tanımaktadır. Türkiye’nin Senegal, Nijer ve Somali gibi ülkelerin yanı sıra diğer Afrika ülkeleriyle iş birliklerine istinaden attığı adımlarının Afrikalı toplumların günlük yaşam koşullarını iyileştirici ve refah seviyelerini artırıcı bir etkiye sahip olduğu da görülmektedir.

Senegal dahil olmak üzere Afrika ülkeleriyle oluşturulan ekonomik ve ticari iş birlikleri Afrika ekonomilerinin küresel ticaret ağına entegrasyonuna daha fazla katkı sağlamaktadır. Buna binaen Senegal Cumhurbaşkanı Diomaye Faye’nin ziyaretinden ve imzalanan anlaşmalardan sonra Batı Afrika’da istikrarlı ülkelerden biri olan Senegal’e yönelik Türk şirketlerinin yatırımlarının artması beklenmektedir. Türk şirketleri ve özel sektörünün Afrika’da inşaat, altyapı, enerji, tarım ve sağlık gibi alanlarda gerçekleştirdikleri projeler yerel istihdamı artırmakta ve bölge halkına sürdürülebilir ekonomik fırsatlar sunmaktadır. Kazan kazan prensibi çerçevesinde Senegal’de yapılacak olan yatırımlar Türkiye ile Senegal arasında stratejik ortaklığın yeni bir aşamaya geçmesine ve yeni fırsat pencerelerinin açılmasına da imkan sağlayacaktır. Sonuç olarak bu ziyaret bağlamında Batı Afrika’nın en önemli ülkelerinden biri olan Senegal dahil olmak üzere birçok Afrika ülkesi ile Türkiye’nin ilişkileri kurumsallaşmaya, konsolide olmaya, sürdürülebilir bir şekilde gelişmeye ve derinleşmeye devam edecektir.

***

Yazar hakkında

Tunç Demirtaş

Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 2012’de mezun oldu. 2013’te Uludağ Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. 2015’te BUÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde “Türkiye’nin Afrika Politikasında Yumuşak Güç” adlı teziyle yüksek lisansını tamamladı. 2022’de doktorasını aynı üniversitede “Devletin Yeniden Yapılandırılmasında Riskler ve Fırsatlar: Afrika Boynuzu Örneği” adlı tez çalışmasıyla tamamladı. Çalışma ve ilgi alanları arasında Afrika Boynuzu siyaseti, Afrika’da küresel/bölgesel güç rekabeti ve Türkiye-Afrika ilişkileri yer almaktadır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.