ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:37 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
06:51 Ramazan sonrası sağlıklı beslenmeye geçiş rehberi
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
00:01 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
22:35 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
20:42 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
20:16 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:09 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:49 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
18:50 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:33 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:58 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
14:25 Hollanda’dan Mektup Var!…
10:37 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Savunma sistemlerinin yetersiz kaldığı hipersonik füze nasıl çalışıyor, hangi ülkelerde var?

Savunma sistemlerinin yetersiz kaldığı hipersonik füze nasıl çalışıyor, hangi ülkelerde var?
19 Ekim 2021
455
A+
A-

PEKİN-UHA HABER / ABD, Rusya ve Çin gibi ülkeler son dönemde hipersonik füze denemeleri yaptıklarını duyurdu. Ancak son olarak Çin’in yaptığı hipersonik füze denemesinin Pekin’in bu konuda bilinenden daha ileride olduğunu ortaya koydu.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberine göre, Ülkelerin savunma stratejilerinde büyük değişikliğe neden olacağı belirtilen hipersonik füze teknolojisi ve özellikleri neler? Hipersonik, 5 Mach ya da daha yüksek hızlar için kullanılıyor. Hipersonik füzeler de ses hızından beş kat daha hızlı olan bu seviyeye çıkıyor. Bazı üreticiler füze hızında 10 Macha çıktıklarını da öne sürdü.

Çin’in yaptığı son denemede hedefi bir kaç kilometre ile ıskaladığı ancak büyük ilerleme sağladığı belirtiliyor. Uluslararası basında yer alan haberlerde, Pekin’in hipersonik füze denemesinde bu denli ileride olmasının ABD istihbaratında ‘sürpriz’ olarak değerlendirildiği belirtildi. Rusya şimdiye kadar bir kaç kez başarılı şekilde hipersonik füze denemesi yaptığını açıkladı.

Bu füzenin başarılı şekilde çalışması durumunda saldırıyı önleyebilecek herhangi bir savunma sistemi bulunmuyor. Önlenemez bir saldırı üstünlüğü veren hipersonik füze teknolojisi özellikle büyük ülkelerin bu alanda yoğun şekilde çalışmasına neden oluyor.

Hipersonik seyir füzeleri nasıl çalışıyor?

Hipersonik seyir füzeleri, scramjet motor sistemi sayesinde şu an kullanımdaki seyir füzelerinden daha hızlı yol alabiliyor. Geleneksel ramjet yerine kullanılan Scramjet sayesinde hipersonik araçlar, uçuş hâlinde seyrederken dışarıdan aldığı oksijeni bünyesindeki hidrojen yakıtıyla birleşmesi sonucu oluşan yanma gücüyle birlikte hipersonik hız seviyesine çıkıyor. Ramjet ise oksijeni kendi bünyesinde taşıması nedeniyle oluşan ağırlık yüzünden belirli hız seviyesini aşamıyordu.

Balistik füzeler atmosferin üzerine çıkarak yay şeklinde bir hat çizdikten sonra hedefe ulaşıyor. Hipersonik füzeler ise roketten ayrıldıktan kısa bir süre sonra atmosfer dışına çıksa da tekrar atmosfere hızlı şekilde dönerek yayılma/süzülme hareketleriyle hedefe kilitleniyor. Bundan sonra hedefe ilerleyişini sesten beş kat hızlı şekilde ve düşük yükseklikte tutan füze, savunma sistemleri tarafından algılanamıyor.

Hangi ülkeler denedi?

Bu füze teknolojisinde ABD, Rusya ve Çin başı çekerken, Kuzey Kore de geçen ay hipersonik füze denemesi yaptığını duyurdu.

Rusya 2019 yılında hipersonik füzelerin hizmete girdiğini duyurdu.

Moskova ise “dünyada benzersiz” olan silahlardan Zirkon isimli hipersonik güdümlü füze fırlatma denemesi başarıyla tamamlandı.

Rus Interfaks haber ajansına göre, deneme, Barents Denizi’nde yapıldı. Aynı kaynaklara göre, Rus firkateyni Amiral Gorshkov’dan fırlatılan füze, 7 Mach hızda uçarak 350 kilometre uzaktaki hedefi başarıyla vurdu

Çin, 2019 yılında yapılan askeri geçitte DF-17 olarak adlandırılan hipersonik füzeleri halka göstermişti

[UHA Haber Ajansı, 19 Ekim 2021]

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.