Şanlıurfa’da, bölgede gelişmiş tüm uygarlıkların mirası gururla sergileniyor
İstanbul Üniversitesi tarafından Profesör Dr. Necmi Karul’un başkanlığında kazı çalışmaları devam eden Şanlıurfa’da bulunan Karahantepe, dünyanın bilinen tarihini giderek değiştirmeye devam ediyor.
UHA / İnternational News Agency
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’dan Veysel KAVRAYAN’ın haberine göre, Karahantepe, Şanlıurfa’nın 60 kilometre doğusunda yer almaktadır. 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Şanlıurfa’nın, antik kent Ur Kaśdim (Kaldealıların Şehri) olduğuna inanılıyor. Urfa, bölgede gelişmiş tüm uygarlıkların mirasını gururla sergileniyor.
Şanlıurfa, Yahudilerin, Hıristiyanların ve Müslümanların kutsal kabul ettiği bir yer olup, Eski Ahit’e göre, “üç tek tanrılı dinin babası” olan İbrahim Peygamber, Ur Kaśdim şehrinde doğmuş ve ailesiyle birlikte “Atababalar Evi” Harran’a göç etmişti.
Şanlıurfa toprakları, M.Ö. 2. binyılda Hurri Devlet’nin şehirlerinden birisi olup, kimilerinin Hz. İbrahim’in Mevlid-i Halil Camii’nin bulunduğu yerin yakınındaki bir mağarada doğduğuna inanıyor. Bölge ve mağara bu nedenle kutsal kabul ediliyor.
Göbeklitepe, Karahantepe, Nevali Çori gibi çok yakın çevrede bu kadar çok Neolitik yerin hemen hemen aynı bölgede yer alması ilginç.
Son arkeolojik çalışmalar, Karahantepe’nin Göbeklitepe’den bile daha erken olabileceğini gösteriyor. Bu durum sitenin dünyanın bilinen en eski Neolitik bölgesi olduğunu gösteriyor. Nevali Çori ve Göbeklitepe’de olduğu gibi Karahantepe’de de benzer bir yerleşim planı bulunuyor.
Bugüne kadar 250’ye yakın “T” şeklinde dikilitaş gün ışığına çıkarıldı.
“Göbeklitepe Kültürü ve Karahantepe Kazıları” projesi kapsamında İstanbul Üniversitesi tarafından bölge halkının “Keçilitepe” olarak bildiği alanda 2 yıl önce yüzey araştırmaları başlatıldı. Çalışmalar, Profesör Dr. Necmi Karul tarafından yönetiliyor.
Karahantepe ve tüm Şanlıurfa bölgesi, dünyanın bilinen tarihini değiştirmeye devam ediyor.