Rusya’nın Harkiv’de bir apartman bloğuna düzenlediği hava saldırısında 21 kişi yaralandı
Harkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov’a göre, saldırıda yaralananlar arasında biri sekiz ve ikisi 17 yaşında olmak üzere üç çocuk da bulunuyor.
Rusya’nın Cumartesi gecesi Ukrayna’nın Harkiv kentindeki yüksek apartman bloklarını vurduğu ve onlarca kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırı, bu hafta içinde art arda gerçekleşen ikinci gece saldırısı oldu.
Bölge şefi Oleh Syniehubov, bombaların Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Shevchenkivsky bölgesine düştüğünü, iki konutun yıkıldığını ve yedi binanın da hasar gördüğünü belirtti.
Syniehubov ve Harkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov’a göre, aralarında sekiz yaşında bir çocuk, 17 yaşında iki çocuk ve birkaç yaşlı yetişkinin de bulunduğu toplam 21 kişi yaralandı.
Saldırı cuma günü geç saatlerde meydana gelen ve aralarında 10 ve 12 yaşlarında iki çocuğun da bulunduğu 15 kişinin yaralandığı bir başka saldırının ardından gerçekleşti. Terekhov, Rus hava saldırılarının Harkiv’in üç mahallesini vurduğunu dile getirdi.
Ukraynalı yetkililere göre, her iki saldırıda da KAB tipi hava süzülme bombaları kullanıldı. Bu, aylardır Ukrayna’nın doğusunu yerle bir eden yenilenmiş bir Sovyet silahı.
Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin internet üzerinden yaptığı açıklamaya göre Rusya ayrıca gece boyunca ve pazar günü Ukrayna’ya 80 adet Şahid insansız hava aracı ve iki füze fırlattı.
Açıklamada Ukrayna hava savunmasının 71 insansız hava aracını düşürdüğü ve altı tanesinin de elektronik harp tedbirleri nedeniyle kaybolduğu belirtildi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Rusya’nın geçen hafta içinde 900 güdümlü hava bombası, 400 Şahid insansız hava aracı ve 30’a yakın çeşitli tipte füze fırlattığını yazdı.
Zelenskiy saldırıyla ilgili olarak, “Yaşamları daha iyi korumak ve güvenliği sağlamak için kabiliyetlerimizi güçlendirmemiz gerekiyor,” dedi.
Ne olmuştu?
Ukrayna’nın ayrılıkçı Donbas ve Luhansk bölgeleri ile Kiev yönetimi arasında 2014 yılında çatışmalar patlak verdi. Savaşı durdurmak amacıyla Ukrayna ordusu ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında aynı yıl Minsk anlaşmaları imzalandı.
Anlaşmalar bölgede ateşkes ve esir takasının yanı sıra Ukrayna’nın Donbas bölgesine özel statü verecek bir anayasa değişikliği yapılmasını da içeriyordu.
Öte yandan Rusya yanlısı ayrılıkçıların silahlarını Ukrayna-Rusya sınırından çekmeleri gerekiyordu, ancak iki tarafın birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçlaması nedeniyle anlaşmaların uygulanması sekteye uğradı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2022’nin Şubat ayında yaptığı bir açıklamada “Minsk anlaşmalarının artık var olmadığını” belirtmişti.
Bu açıklamadan bir ay sonra, Türk hükümetinin diplomatik girişimleri sonucunda Rusya ve Ukrayna, İstanbul’da bir dizi barış görüşmesi gerçekleştirdi ve hatta gelecekteki barış antlaşmasının taslağı üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak Kiev yönetimi, daha sonra tutumunu değiştirerek görüşmelerden çekildi.
Aynı yılın ekim ayında Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, “Putin devlet başkanı olduğu sürece” Rusya ile her türlü barış görüşmesini yasaklayan bir kararname imzaladı.
Rusya, ilk olarak 2014 yılında Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını işgal etti.
Kırım’ın işgalinden kısa sonra, Donbas’ta yer alan, nüfusu etnik Rus ağırlıklı olan Luhansk ve Donetsk oblastları da Rusya’nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş açtılar ve tanınmayan iki cumhuriyet kurdular. Sonrasında Rusya, Ukrayna işgali kapsamında bu iki cumhuriyeti de ilhak etti.
2022 yılının Şubat ayına gelindiğinde ise Rusya, Ukrayna’nın “Nazilerden arındırılması gerektiğini” öne sürerek ülkeye karşı geniş çaplı bir işgal başlattı ve bilhassa Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar hala sürüyor.
***
Gazeteci*