ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
00:40 Ramazan Bayramı dolayısıyla, Polis ve jandarma yolcu gibi otobüslere binip şoförleri denetliyor…
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Her kim gençlerimizi kamu düzenini bozmaya çağırıyorsa ülkemizin geleceğini karartmaya çalışıyordur”
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir ve Ürdün Meclisi Başkanlarıyla telefom görüşmesi yaptı…
00:04 Dışişleri: Rümeysa Öztürk için girişimler sürüyor
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin sıradan bir ülke olmadığının farkına onlar da varacaklardır”
20:51 Çelik: Fanatiklerin eğitim hakkını engellemesi açık bir faşizmdir
20:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bayram diplomasisi
18:19 Sapanca Gölü’nde kum fırtınasına yakalanan sporcuların kanoları battı: 15 yaşındaki gencin kanosuna ulaşıldı, arama çalışmaları sürüyor
07:17 SETA 2025 Bahar Dönemi Seminer Programı Başlıyor!
07:00 Suriye’de Yaşanan Son Gelişmeler ve Muhtemel Riskler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?

Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
22 Kasım 2024
12
A+
A-

Rusya, nükleer doktrinini sertleştirdi. Buna göre, nükleer silaha sahip olmayan bir ülkenin, nükleer bir gücün desteği ile Rusya’ya saldırması halinde, Rusya nükleer silah kullanabilecek. Peki bu ne anlama geliyor?

Deutsche Welle’den Gazeteci* juri rescheto’nun haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın nükleer saldırı koşullarını genişleten güncellenmiş nükleer doktrini imzaladı. Buna göre, nükleer silah sahibi olmayan ancak nükleer bir güç tarafından desteklenen bir devletin saldırması halinde, Rusya’nın nükleer silah kullanma hakkını saklı tuttuğu belirtiliyor. Konvansiyonel de olsa böyle bir saldırının, “Rusya’ya yönelik ortak bir saldırı” olarak değerlendirileceği ve Rusya’nın nükleer karşılık vermesi için gerekçe oluşturabileceği ifade ediliyor.

Nükleer silahlar konusunda uzman Pavel Podvig, bu ifadenin 1995 yılından beri mevcut olduğunu belirtiyor. DW’ye konuşan Rus uzman, “Ancak o dönemde tersi varsayılıyordu: Nükleer güce sahip bir ülke, potansiyel saldırı kaynağı olarak değerlendiriliyordu. Kuşkusuz burada bir NATO ülkesi kastediliyor ve nükleer güce sahip olmayan müttefikinin de cezalandırılması öngörülüyordu” değerlendirmesini yapıyor.

Güncellenmiş nükleer doktrinde ayrıca NATO benzeri bir askerî ittifak üyesi bir devletin, Rusya ya da müttefiklerine yönelik saldırısının, tüm koalisyonun bir saldırısı olarak kabul edileceği vurgulanıyor.

Metinde belirli bir ülkeye yönelik herhangi bir atıfta bulunulmasa da Ukrayna ile paralellik görülüyor. Nükleer güce sahip olmayan bir ülke olan Ukrayna ve nükleer güce sahip ABD ve Fransa gibi ülkelerin yer aldığı NATO tarafından destekleniyor.

Artan “askeri tehditler”

Güncellenmiş doktrine göre, Rusya sınırlarını aşan büyük çaplı hava ve uzay araçlarının (örneğin uçaklar, füzeler ve dronlar) kullanımına ilişkin “güvenilir bilgi” edinilmesi durumunda da nükleer silah kullanımı değerlendirilebilecek.

Yeni belge, “nükleer caydırıcılığı haklı çıkaran askerî tehditler” listesini de genişletiyor. Artık kitle imha silahlarının herhangi bir türünün Rusya’ya karşı kullanımı ve sınır yakınlarındaki askerî tatbikatlar da bu tehditlere dahil ediliyor.

Doktrin ayrıca, “Rusya Federasyonu’nun egemenliğine ve konvansiyonel silahlarla kritik tehdit oluşturulması” durumunda nükleer silah kullanımını da öngörüyor. Ancak “kritik tehdit” kavramının ne anlama geldiği açıkça tanımlanmamış durumda.

“Kritik” ifadesi belirleyici

Pavel Podvig, önceki versiyonda sadece “devletin varlığına yönelik tehdit” ifadesinin yer aldığını belirtiyor. Podvig, Rusya’nın Kursk bölgesinin Ukrayna ordusu tarafından işgal edilmesinin veya Rus hava üslerine ABD yapımı füzelerle saldırılar düzenlemesinin, Rusya’nın toprak bütünlüğüne bir tehdit oluşturup oluşturmadığı sorusuna yanıt verirken, yeni doktrinde yer alan “kritik” ifadesine dikkati çekiyor: “Hangi tür bir tehdidin ‘kritik’ olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği belirsiz. Bu tür belgelerde kasıtlı olarak yorumlamaya açık bir alan bırakılır.”

Podvig, ancak bu ifadelerin bir mantığı olduğunu da ekliyor: “Örneğin, ilhak edilen Ukrayna topraklarının teorik kaybı nasıl algılanacak? Rusya, elbette bunun toprak bütünlüğüne yönelik kritik bir tehdit olduğunu iddia edebilir ama dünyada hiç kimse, bu toprakları Rusya Federasyonu’nun bir parçası olarak tanımıyor. Dolayısıyla bunun, egemenliğe yönelik kritik bir tehdit olduğunu iddia etmek zor olacaktır.”

Putin, uzun yıllardan sonra Kafkasya'yı ziyaret etti

Putin, güncellenmiş nükleer doktrini onayladı

Nükleer savaş tehdidi mi var?

Bu yeni doktrinin Rusya’nın bir nükleer savaşa hazırlandığı anlamına gelmediğini de vurgulan Podvig, Ukrayna’da nükleer silah kullanma ihtimalinin de düşük olduğunu belirtiyor: “Bunun askerî açıdan hiçbir anlamı olmaz, çünkü cephedeki durumu değiştirmeyecek. Ayrıca böyle bir operasyona diğer tüm ülkeler tarafından verilecek tepkinin son derece olumsuz olacağının da anlaşılması gerekiyor.”

Podvig’e göre, belge yalnızca Moskova’nın belirli durumlarda nükleer silah kullanma hakkını saklı tutuyor: “Hiçbir yerde ‘kullanacağız’ veya ‘kullanmak zorundayız’ yazmıyor. Her şey, bu silahları kullanan kişinin takdirine bağlı.”

Podvig’e göre bu belge, Rusya’nın güvenliğinin sağlanmasında nükleer silahların rolünü nasıl gördüğünü dışarıya karşı ve tüm olası rakiplerine açıklayan bir deklarasyon.

Batı’ya mesaj

Rusya’nın yeni nükleer doktrini, büyük ölçüde Batılı liderlere yönelik bir mesaj olarak görülüyor. Rus basınında yer alan yorumlar da bunu doğruluyor. Örneğin, haber portalı pravda.ru, doktrinin radikal yeni hükümler içermediğini, ancak diğer ülkelere önemli bir sinyal verdiğini belirtiyor.

Rus siyaset bilimci Nikolay Kostikin, yeni doktrini şöyle özetliyor: “Rusya ile bir çatışmaya girmeye hazır olan ülkeler, nükleer bir yanıt riskini göze alır. Bu doktrin, özellikle görev süresi dolmak üzere olan ABD Başkanı’nın ekibine bir mesaj.”

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Sözcüsü Dimitri Peskov ise nükleer doktrinin güncellenmesi ile ABD’nin Ukrayna’ya Amerikan yapımı uzun menzilli ATACMS füzelerinin Rus topraklarında kullanılması izni vermesi arasında bir bağlantı olup olmadığı sorusunu geçiştirdi. Güncellenmiş nükleer doktrinin “zamanında” açıklandığını belirten Peskov, Rusya Devlet Başkanı’nın doktrinin yeni bir versiyonunun hazırlanması talimatını çok önceden vermiş olduğunu kaydetti.

Expertinnen und Experten

Gazeteci* juri rescheto, DW

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.