Rusya’da, Ukrayna savaşacak eski mahkumları affeden yasaya onay
Yeni yasadan önceki düzenlemeler Rusya Savunma Bakanlığı’nın eski mahkum ya da sabıkalılarla sözleşme yapmasını açıkça yasaklıyordu.
UHA / İnternational News Agency, Moskova
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Kremlin’den Zhanna Agalakova’nın haberine göre, Rusya parlamentosu halen hapisteki hükümlülerin ve eski mahkumların Ukrayna’da savaşmak üzere orduya katılmasına onay veren yasa tasarısını kabul etti.
Tek oturumda onaylanan yeni tasarı ile kasım ayında askere alınma yasağının kaldırılmasıyla eski mahkumların tutuldukları cezaevi ya da gözaltı merkezlerinden çıkarak doğrudan cepheye gitmeleri mümkün olacak.
Bugüne kadar keyfi olarak sürdürülen uygulama, parlamentonun onayı sayesinde hukuki hale gelecek ve resmiyet kazanmış olacak.
Yeni yasadan önceki düzenlemeler Rusya Savunma Bakanlığı’nın eski mahkum ya da sabıkalılarla sözleşme yapmasını açıkça yasaklıyordu.
“Wagner grubuyla kötüleşen ilişkilerin işareti”
Birçok rapor, geçtiğimiz yazdan bu yana asker bulmak için Rus hapishanelerinden yararlanıldığına ve bu kişilerin çoğunun hukuk dışı şekilde ya da gizli başkanlık affı yoluyla Wagner grubuna katıldığına işaret ediyor.
Ancak grup şubat ayından bu yana mahkumları silah altına alma işlemlerini durdurmuş, bu kişilerin savunma bakanlığı ile sözleşme imzalamasını talep etmişti.
Uzmanlar, yeni yasanın Rus yetkililerle Wagner lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki kötüleşen ilişkileri gün ışığına çıkardığını belirtiyor.
İkinci kez suç işleyenlere “müsamaha” yok
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna’daki “Özel Askeri Operasyonun” parçası olan mahkumları affeden bir kararname imzalayacağını duyurmuştu.
Putin, Ukrayna’nın işgaline katılan eski mahkumlar arasında yeniden suç işleme eğiliminin düşük olduğunu belirtmiş ve silahlı kuvvetlerde görev yaptıktan sonra yeniden suç işleyenlerin kovuşturmadan muaf tutulmayacağını söylemişti.
Yasa tasarısı, terörizm, vatana ihanet, casusluk ve cinsel suçlar gibi ağır suç işleyen hükümlülerin kapsam dışında bırakıyor.
Tasarı ayrıca seferberlik, sıkıyönetim ya da savaş koşullarında bakanlığın askere alabileceği kişilerin yaş sınırını yükselterek “sınırlı uygunlukta” olduğu düşünülen kişilerin de askere alınmasına olanak sağlıyor.
Buna göre orgeneral ya da oramiral gibi yüksek rütbeli subaylar için yaş sınırı 70’e, diğer rütbeler içinse 65’e yükseltilecek.
Gazeteci* Zhanna Agalakova,
***
Yazar hakkında
Zhanna Leonidovna Agalakova, 6 Aralık 1965, Kirov doğumlu bir Rus gazeteci, özel muhabir ve televizyon haber sunucusu. Moskova Devlet Üniversitesi (1991) mezunu. 1992’de Agalakova, RİA Novosti haber ajansının dedikodu muhabiri oldu. 1996’dan itibaren NTV (Rusya) kanalında yayın yaptı. 2002’de TEFİ Ödülü’ne aday gösterildi ve 2006’da “Anavata Liyakat İçin” Nişanı Madalyası ile ödüllendirildi. Ekim 1999’da , Novosti’nin (“Haberler”) gündüz ve akşam yayınlarının yanı sıra ana akşam haber programı Vremya’yı sunan Channel One Russia’ya katıldı. Mayıs 2000’de Stockholm’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda Rus profesyonel jüri oylamasının sonuçlarını açıkladı . 2000-2002 yılları arasında Vladimir Posner ile birlikte Vremena adlı televizyon programını sundu .Eylül 2005’te Agalakova, Channel One Rusya’nın Paris’teki kendi muhabiri yaptı ve Ocak 2013’ten Ağustos 2019’a kadar istasyonun New York’taki özel muhabiri oldu. Ağustos 2019’dan itibaren tekrar Paris’te çalıştı ve Mart 2021’den bu yana diğer Avrupa ülkelerindeki etkinlikleri haber yapma konusunda uzmanlaştı.Anagakova’nın Channel One Russia ile ilgili son raporu 17 Şubat 2022’de çıktı. 3 Mart 2022’de kanaldan istifasını sundu ve iki hafta sonra 17 Mart 2022’de kanaldan resmen ayrıldı. Rusya Ukrayna’yı işgal etti ve Rus televizyonunun Kremlin propagandası yapmak için kullanıldığına inandığını söyledi . BBC tarafından yayınlanan bir röportajında Agalakova, Rus televizyonunu izleyicilerinin ‘beyinlerini yıkamak’ olarak nitelendirdi.