ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:10 Almanya’da resesyon çanları çalıyor
10:07 AK Parti Fiber Altyapı İşini, Operatörlerden Ayıracak mı?
09:06 Otomotiv ihracatı eylülde yüzde 21 artışla 3,4 milyar dolar oldu
06:55 Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygulaması, taklit ve hileli gıda listeleri artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılıyor
06:34 Nefret Söyleminin Sahiplenilmesi ile Ne Amaçlanıyor?
06:13 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirilen operasyonlarda; Son bir haftada 58 teröristi etkisiz hâle g
06:00 Elon Musk ilk kez Trump’ın seçim mitingine katıldı
00:48 TBMM’de yoğun mesai başlıyor: İşte gündem maddeleri…
00:34 Katil İsrail Beyrut’u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu
00:32 İzmir Körfezi’ne ‘nefes’ olacak eylem planı bugün açıklanacak
00:30 Türkiye’den Bosna Hersek’e yardım eli
00:29 7 Ekim’in yıldönümü öncesinde dünyanın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenlendi
00:28 Bağımsız milletvekili Nadir Bedir, “Savaş bittikten sonra Hizbullah ile oturup konuşmalıyız”
00:25 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
00:20 Bakan Fidan Lübnan Başkakanı Mikati ile görüştü
00:10 Bakan Göktaş: Şiddetin kök nedenlerini ortadan kaldırmak için çalışmaları sürdüreceğiz
00:03 Astana Zirvesi; Şanghay İş Birliği Örgütü Büyüyor mu?
00:02 Irak’ın kuzeyinde 12 terörist etkisiz hale getirildi
15:29 İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı?   
10:43 CHP’li Kanko: Vatandaşa, diğer ülkelerin kabul etmediği ve gümrüklerden geri dönen gıdalar yediriliyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rusya: Merkez Bankası, Ruble’deki düşüşü engellemek iç piyasadan döviz alımlarını durdurdu

Rusya: Merkez Bankası, Ruble’deki düşüşü engellemek iç piyasadan döviz alımlarını durdurdu
12 Ağustos 2023
11
A+
A-

Rusya Merkez Bankası’nın kararı ile birlikte, maliye bakanlığı da petrol ve doğalgaz gelirlerini dengelemek için başvurulan bütçe kuralı uygulanmasını askıya aldı.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in Moskova Muhabiri Zhanna Agalakova’nın haberine göre, Rusya Merkez Bankası yerel para birimi Ruble’nin daha fazla değer kaybını önlemek için iç piyasadan döviz alımlarını 10 Ağustos’tan yıl sonuna kadar durduracağını açıkladı.

Dövize olan güçlü talep, azalan ticaret fazlası ve genişleyen bütçe açığının da etkisiyle çarşamba günü dolar karşısında 98 seviyesini geçerek son 16 ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Merkez bankasının kararı sonrası Ruble kayıplarının bir kısmını toparladı.

Rusya Merkez Bankası’nın kararı ile birlikte, maliye bakanlığı da bütçe kuralının uygulanmasını askıya aldı.

Bütçe kuralına göre Rusya, petrol ve doğal gaz ihracatından elde edilen gelirlerdeki açığı kapatmak için Ulusal Varlık Fonu’ndan döviz satıyor veya fazla olması durumunda alım yapıyordu.

Bu operasyonları maliye bakanlığı adına merkez bankası yürütüyordu. Merkez bankası da birkaç aylık aradan sonra geçtiğimiz ocak ayında müdahalelerine yeniden başlamıştı.

Geçen hafta bakanlık, yüksek petrol fiyatlarından elde edilen fazla gelirden faydalanmak için ağustos ayında günlük 1,8 milyar ruble döviz alımına geçildiğini açıkladı.

Merkez bankası da kendi ayrı müdahalelerini yeniden başlatarak günde 2,3 milyar ruble değerinde döviz sattı ve bunu yapmaya devam edeceğini söyledi.

Bankanın kararı, perşembe gününden itibaren günlük döviz satışlarının, daha önce öngörülen 0,5 milyar ruble net satışın aksine toplam 2,3 milyar ruble olacağı anlamına geliyor.

Uzmanlar, hareketin Rusya Merkez Bankası’nın döviz kuru dinamikleriyle ilgili endişelerini gösterse de düşüşü önlemek için yeterli olmayacağını belirtiyor.

Gazeteci* Zhanna Agalakova

***

Zhanna Leonidovna Agalakova, 6 Aralık 1965, Kirov doğumlu bir Rus gazeteci, özel muhabir ve televizyon haber sunucusu. Moskova Devlet Üniversitesi (1991) mezunu. 1992’de Agalakova, RİA Novosti haber ajansının dedikodu muhabiri oldu. 1996’dan itibaren NTV (Rusya) kanalında yayın yaptı. 2002’de TEFİ Ödülü’ne aday gösterildi ve 2006’da “Anavata Liyakat İçin” Nişanı Madalyası ile ödüllendirildi. Ekim 1999’da , Novosti’nin (“Haberler”) gündüz ve akşam yayınlarının yanı sıra ana akşam haber programı Vremya’yı sunan Channel One Russia’ya katıldı. Mayıs 2000’de Stockholm’de düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda Rus profesyonel jüri oylamasının sonuçlarını açıkladı . 2000-2002 yılları arasında Vladimir Posner ile birlikte Vremena adlı televizyon programını sundu .Eylül 2005’te Agalakova, Channel One Rusya’nın Paris’teki kendi muhabiri yaptı ve Ocak 2013’ten Ağustos 2019’a kadar istasyonun New York’taki özel muhabiri oldu. Ağustos 2019’dan itibaren tekrar Paris’te çalıştı ve Mart 2021’den bu yana diğer Avrupa ülkelerindeki etkinlikleri haber yapma konusunda uzmanlaştı.Anagakova’nın Channel One Russia ile ilgili son raporu 17 Şubat 2022’de çıktı. 3 Mart 2022’de kanaldan istifasını sundu ve iki hafta sonra 17 Mart 2022’de kanaldan resmen ayrıldı. Rusya Ukrayna’yı işgal etti ve Rus televizyonunun Kremlin propagandası yapmak için kullanıldığına  inandığını söyledi . BBC tarafından yayınlanan bir röportajında Agalakova, Rus televizyonunu izleyicilerinin ‘beyinlerini yıkamak’ olarak nitelendirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.