Rus bilim insanları: Covid-19 aşısı yaptıranlar taşıyıcı olabilir, önlem almaya devam etmeliler
UHA HABER / Rus bilim insanları, yeni tip koronavirüs aşısı yaptıranların, taşıyıcı olabileceklerini ve bu nedenle önlemler almaya devam etmeleri gerektiğini açıkladı.
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Rus TASS Ajansı’ndan aktardığı haberine göre, Rusya Sağlık Bakanlığı Smorodintsev Grip Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Dmitriy Lioznov, Covid-19 aşısı hakkında yaptığı açıklamada, “Aşı yaptıranlar hastalığa karşı korunmuş olur ve Covid-19 hastalığına yakalanmaz. Ancak virüs mukoza zarına girebilir ve orada bir süre kalarak, hücrelerin yüzeyinde yayılabilir. Sağlıklı bir kişi de taşıyıcı olarak virüsü yaymaya devam edebilir. Bu yüzden aşılanmış kişilerin diğerlerini enfekte etmemek için salgına karşı alınan önlemleri devam ettirmesi gerekiyor” dedi.
‘İkinci dozdan sonra en az 3 hafta beklemek gerekiyor’
St. Petersburg’daki Smorodintsev Grip Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Darya Danilenko’ya göre, bir kişinin tam olarak aşı olduğunu kabul etmek için bütün dozları alması gerektiğini ifade etti.
Danilenko aşı hakkında, “İkinci doz uygulamasından sonra, en az üç hafta geçmeli ve ancak o zaman o kişinin aşılanmış olduğunu sayabiliriz. Yani bağışıklık sisteminin aşıya yanıt vermesini beklemek lazım. O zamana kadar, aşı olan kişi taşıyıcı olabilir” diye konuştu.
Rus aşısı Sputnik V ne kadar etkili?
Rusya Sağlık Bakanlığı’nın kolu olan Gamaleya Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği Sputnik V adlı aşının yüzde 91,4 oranında etkili olduğu belirtiliyor.
Rusya Ulusal Varlık Fonu, Sputnik V aşısının virüsle mücadelede yüzde 92 oranında başarılı olduğunu bildirmişti. 11 Kasım’da yapılan bu açıklamadan ve Pfizer ile Moderna’nın etkinlik oranlarının yüzde 94’lerin üzerinde olduğunun duyurulmasından sonra, 24 Kasım’da aşının etkinlik oranının yüzde 95 olduğu aktarılmıştı.
Üç hafta arayla iki doz halinde uygulanan aşının Rusya’da yaygın kullanımına kasım ayında başlandı.
Rusya’nın koronavirüse karşı geliştirdiği Sputnik V aşısı bugüne kadar Cezayir, Arjantin, Belarus, Bolivya, Filistin ve Sırbistan gibi ülkelerde tescil alabildi.
[UHA Haber Ajansı, 03 Şubat 2021]