Rumeli’de Türkülerin Efendisi Aluş Nuş!

Kosova’nın saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan KosovaPort Haber Portalı’nın sahibi ve köşe yazarı Ercan KASAP, ‘Rumeli’de Türkülerin Efendisi Aluş Nuş!” başlığıyla bir yazı kaleme aldı.
İşte Yazar Ecan KASAP’ın ‘Rumeli’de Türkülerin Efendisi Aluş Nuş!“la ilgili yazısı:
Şair, müzisyen, müzikolog, ses sanatçısı. 1947, Prizren / Kosova doğumlu. Priştine Hukuk Fakültesindeki öğrenimini yarıda bırakarak 1972 yılında Prizren Belediyesine memur olarak girdi. 1995 yılında Prizren’deki Türk öğrencilerine Türk Sanat Müziği öğretmek üzere Türk Müziği Konservatuarı kurdu. Öğrenciler yetiştirirken kendisi de icracı oldu. Rumeli türkülerini derledi. Bu çalışmalarını topladığı Rumeli Tüküleri adlı kitabı ile 1988’de Tan gazetesinin Süreyya Yusuf Ödülüne layık görüldü.
Prizrenli müzisyen, müzikolog, ses sanatçısı ve şair Aluş Nuş’a, müzik sanatında verdiği büyük emeklerinin tercümanı olacak anlamlı bir sıfat bulmak oldukça zor. Kendisine parlayan sanat yıldızı, mükemmel usta, yorulmaz sanatçı sıfatları verilebilir. Hepsi de geçerlidir.
Çünkü Aluş Nuş, bugüne kadar yüzlerce besteye imza atarak, özgün bestelerine sazı ve sesiyle hayat vermiş eşsiz bir sanatçı, bir bestekardır. En büyük özelliklerinden biri de besteleri ve güftelerini Prizren şivesiyle seslendirmek olmasıdır.
Kosova’da Türk müziğine 6o yılını veren sanatçı çok sayıda müzisyen yetiştiren, sayısız beste yapan, eserlerinin 68’i TRT repertuvarına giren, 136 bestenin sahibi ve bu topraklarda eşine az rastlanır bir sanatçıdır. Kosova ve dışında ödüllü sanatçı olan Nuş, bu topraklarda Türk müsikisini, sazı, sesi, güfte ve besteleriyle yaşatmaya devam ediyor.
Geçen gün, yıllar önce kurduğu ve başkanı olduğu Balkan Türk Müziği Derneği’nin mekanında değerli çalgıcıların meşk etmelerinin sosyal medya sayfasında canlı paylaşımlarının birini izledim. İnanın çok keyf aldım.
60 yıllık sanat yaşamına sığdırdığı yüzlerce konserlerinden birini canlı izlermiş gibi oldum. Çok zevk verici idi. Bu kadar büyük bir tutkuyla, aşkla, zevkle Türk müziğini kucaklayan Aluş Nuş gibi sanatçıların sayısı, Balkanlarda yani Rumeli’de ne yazık her heçen gün azalıyor.
Yıllardır Prizren belediyesinde memurluk yapan Aluş Nuş hiçbir zaman müzikten kopmadı. Bu topraklara özgün türküleri unutulmuşluğun pençesinden kurtardı, besteleriyle olduğu kadar, Rumeli türküler yelpazesini seslendirdiği Prizren şivesiyle daha da zengin kıldı.
Rumeli türkülerini derleyen Aluş Nuş, bu çalışmalarını topladığı “Rumeli Tüküleri” adlı kitabı ile 1988’de Priştine’de çıkan ve 1999 da yayın hayatı sona erdirilen Tan gazetesinin Süreyya Yusuf Ödülü’ne layık görüldü. 1994 yılında mizah içerikli taşlama şiirlerinden oluşan “Cümbüş” isimli kitabı, 1997 senesinde “Taşlamalar” isimli bir şiir kitabı çıktı.
Solistliğini yaptığı eski Priştine Radyosu’nda, Kosovalı ünlü üstad udi Rasim Salih’in öncülüğünde bir kamu yayın kurumu olan Priştine Radyo Televizyon Kurumu (PRT) bünyesinde Türk Sanat ve Halk Müziği orkestrası ile birlikte 1964 yılından 1999 yılına kadar yüzlerce Türkçe eseri seslendirerek kayıt altına aldı.
Bugün 76 yaşında olan değerli sanatçı Aluş Nuş, 1995 yılında Prizren’de Türk öğrencilerine Türk Sanat Müziği öğretmek üzere Türk Müziği Konservatuarı kurdu.
Günümüzde Balkan Türk Müziği Derneği’nde aynı misyonunu sürdürüyor. Bu dernekten çıkan genç müzisyenler ve ses sanatçılarına geleceğin yeni bestekarları olarak da rahatlıkla bakılabilir. Genç müzisyenlerin bu ilhamı kıymetli sanatçı Aluş Nuş’tan almamaları mümkün değil.
“Rumeli Türküsü”, “Kaynanamdır Moderno”, “Ayşe, Leppe”, “Yağmur Bozdu Havayı” ve nice kalıcı müzik eserleri, Aluş Nuş’un Balkanlarda en üretken güfte ve beste yazarı konumuna getirmiştir.
Farklı tarzıyla türkülere mizah katarak Aluş Nuş’un eserleri, bu topraklarda çok sevilen türküler olmuştur.
Bu özellikleriyle usta sanatçı Aluş Nuş Rumeli’de türkülerin efendisidir hiç şüphesiz.
Ercan Kasap