Ramazan Bayramı haftasında normalleşme ve sosyalleşmenin etkileri harcama verilerine yansıdı
İSTANBUL – UHA HABER / Türk mühendislerinin geliştirdiği yenilikçi ürün ve çözümler sunan ödeme kuruluşu PayTR’ın açıkladığı verilere göre Ramazan Bayramı haftasında yapılan harcamalar geçtiğimiz yıla göre iki kat arttı.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, geçtiğimiz yıl en çok harcama yapılan ilk beş sektör sıralamasında yer almayan kadın hazır giyim kategorisi, bu yıl yüzde 173 oranında artışla en çok satışın gerçekleştiği sektör oldu. Sektörde 13 yıldır başarılara imza atan ve aldığı yatırımla daha da güçlenen PayTR, Ramazan Bayramı haftasına yönelik harcama verilerini açıkladı.
23 Nisan – 4 Mayıs 2022 tarihleri arasını kapsayan verilere göre, bir önceki yıla kıyasla online alışverişlerde işlem hacminde yüzde 52 artış görüldü.
Kadın hazır giyim revaçta En çok satış gerçekleşen ilk beş sektör ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 173 artışla “kadın hazır giyim”, yüzde 63’lük artışla “gıda”, yüzde 43’lük artışla “aksesuar ve konfeksiyon”, yüzde 37’lik artışla “ev eşyaları” ve yüzde 28’lik artışla “kozmetik” oldu.
2021 yılında en çok artış gösteren ilk dört sektör değişmezken, geçen yıl ilk beş sektör arasında yer alan “evcil hayvan ürünleri” kategorisi bu yıl listeye giremedi.
Geçtiğimiz yılın ilk beşinde olmayan “kadın hazır giyim” kategorisi ise bu yıl en yüksek artışı yakalayarak listede başı çekti.
Sepet tutarları yükseldi Geçtiğimiz yıla oranla ortalama sepet tutarındaki artış ise yüzde 46 olarak gerçekleşti. Bayram döneminde beklendiği üzere gıda alışverişinde artış yaşandı. Hızlı tüketim ve market alışverişlerinde online alışverişin tercih edilmesi sepet tutarlarına yansıdı. En çok satış gerçekleşen ilk beş sektör arasında, sepet tutarında en çok artış yaşanan sektör yüzde 91 oranıyla gıda oldu. İllerde istikrar yaşandı Geçtiğimiz yılla kıyaslandığında en çok harcama yapılan ilk dört il İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa olmak üzere değişmezken, bu yıl Antalya geçen yıl beşinci sırasında yer alan Kocaeli’yi geride bıraktı.
“Z Kuşağıyla mobil ödeme yükselmeye devam ediyor”
PayTR Genel Müdürü Tarık Tombul, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu yıl bayram haftası harcamalarında yine önemli artışların yaşandığını açıkladı.
Geçtiğimiz yıla oranla işlem hacminde iki kat artış söz konusu olduğunu belirten Tarık Tombul, Kategori bazında en büyük artış ise kadın hazır giyimde gerçekleştiğini hatırlatarak şunları söyledi:. Son iki yıldır bayramlarımızı pandeminin etkisinde, evlerimizde geçiriyorduk. Bu yılki verilere baktığımızda artık normalleşme ve sosyalleşme etkilerinin gözle görülür olduğunu söyleyebiliriz. Mobilden yapılan alışverişlerin oranının ise bu yıl yüzde 68’den yüzde 81’e yükseldiğini, desktop tercihinin ise yüzde 31’den yüzde 18’e gerilemiş olduğunu görüyoruz. Buradaki en dikkat çekici veri ise Z uşağı olarak nitelendirdiğimiz 18-24 yaş arasındaki gençlerin online alışverişi tercih etme oranının yüzde 23’ten yüzde 38’e yükselmesi. Teknolojiyle doğan Z kuşağının ekonomiye katıldıkça online ödemelerdeki ağırlığının artmasını, dünyanın dijitale doğru hızla evrimleşmesinin göstergesi olarak nitelendiriyoruz.”
HABER : Sezin Bulum, Beril Tuncay
***
PayTR hakkında 2009 yılında Türk mühendisler tarafından kurulan ve 26 Nisan 2016 itibarıyla 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında lisanslı bir ödeme kuruluşu olan PayTR Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu AŞ, Türkiye’nin en köklü fintek şirketidir. 60 binden fazla işletmeye; Sanal POS, Linkle Ödeme, Pazaryeri Çözümü, PayTR NeoPOS, Tosla ile Ödeme, Havale/EFT, Güvenli Kart Saklama, Tekrarlayan Ödeme (Abonelik Yöntemi), Dövizle Satış, Mobil POS ve Alternatif Ödeme Çözümleri sunmaktadır. Güvenlik çözümleri arasında ise PCI DSS uyumlu altyapı, SSL sertifikalı ödeme sayfaları, Fraud ve Sahtecilik Önleme, 3D Secure yer almaktadır. Ayrıca, 7/24 operasyonel ve teknik destek, özel müşteri temsilcisi, başarılı işlem oranlarını artırmaya yönelik destek servisleri gibi birçok katma değerli hizmet de sunmaktadır. PayTR’ın geliştirme çalışmalarına devam ettiği servisleri ise Mobil Ödeme, E-Para ve Cüzdan Çözümleri, QR ile Ödeme ve Fiziki POS Hizmetleri’dir. 2021 yılında Türkiye’nin en büyük özel sermaye fonu Actera ile yatırım ortaklığı yapan ve Haziran 2021 itibarıyla TCMB onayıyla faaliyet izni kapsamını genişleterek e-para lisansı alan PayTR, elektronik para faaliyetleri sunmaya başlamıştır. 12 yılı aşkın sürelik sektör tecrübesi, deneyimli ekibi, güçlü kurumsal yapısı ve inovasyon kültürüyle çok yönlü bir fintek şirketi olan PayTR, geliştirdiği inovatif ürün ve teknolojilerle, yenilikçi ve sürdürülebilir ödeme deneyimi yaşatarak üye iş yerlerinin hayatlarını kolaylaştırmaktadır. www.paytr.com[UHA Haber Ajansı, 16 Mayıs 2022]