5 Mart 1953 günü, henüz 11 yaşında bir çocuğum, okuduğumuz okulun çevresinde elimde kâğıt bayrağımızla, “Stalin geberdi, yaşasın Türkiye” diye naralar atıp dönüyordum.


O yaşta ne Stalin’i, ne de Rusya’yı bilirdim. Bana bu coşkuyu kim nasıl verdi? Bugün onu düşünüyorum ve hafızamdaki kırıntılardan rahmetli babamın gözyaşlarıyla anlattığı Rus zulmü geliyor aklıma.
93 Harbi diye bilinen Türk-Rus savaşında, Doğu Anadolu’nun kopmaz bir parçası olan Ahıska, Ahılkelek, Revan elimizden çıkmış, oradaki insanlar tarihin en acımasız sürgün zulmüne maruz kalmışlardı. Bir akşamüzeri insanlar yiyebilecekleri kadar erzakı yanlarına alarak bütün mallarını mülklerini geride bırakmak suretiyle yollara dökülmüşlerdi.
Osmanlı Devleti, Batı’da Balkan devletleriyle savaşırken, bu halinden faydalanan Rusya Doğu’dan saldırıya geçmiş ve bir milyondan fazla insanımız yaya olarak yollara dökülmüştür. Ben, o kurban kuşağın bir parçasıyım. Babaannemi 11 yaşındaki oğlunun dizinde dağ başında kaybeden bir neslin yaralı kuşuyum.
Şükür Rusya içinden buna çok ağır bedeller ödedi; 1917 Bolşevik ihtilalinde bu defa Ruslar Rusları kırdılar ve milyonlarca insanını kaybetti. Bolşevizm yani Komünizm Rusya’da bu ihtilal uğruna birbirlerini yiyerek 17 milyon insanın hayatına mal oldu. Sonuç itibariyle Rusya 70 yıl bu acımasız rejimin kahrına katlandı, sonra dağılıp gitti.
Stalin bu ihtilalin en acımasız, en zalim, en gaddarlarından birisiydi. Rus asıllı da değildi. Gürcü’ydü. Osmanlıdan aldıkları toprakları bu yüzden Gürcistan’a verdi. Biz, o çağlarlarda bunun acılarıyla öyle hareket etmiştik.
Şimdi Ukrayna’yı işgale kalkıştı. Niye, çünkü Putin de Stalin’in öteki yüzüdür de ondan! Unutmayalım, emperyalizm, kanla beslendiği için doymaz. Onun dini, dili rengi yoktur. Sadece çıkarı vardır.
Muhsin İlyas SUBAŞI, Gazeteci, Yazar
***
Şair ve yazar, gazeteci. 25 Temmuz 1942, Şarkışla / Sivas doğumlu. Selçuk Yurdagül imzasını da kullandı. Şarkışla / Yapıaltı (Gümüştepe) köyünde başladığı ilköğrenimini Şarkışla İlkokulunda (1956) tamamladı. Kayseri İmam Hatip Okulu (1966), Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsü (1972) mezunu.
Bir süre gazetecilik (1966-73), ardından Malatya ve Kayseri’de öğretmenlik (1973-95) yaptı. 1995’ten sonra gazetecilik mesleğini edebiyat çalışmalarıyla birlikte sürdürdü. Anadolu Ajansı ve Türk Haberler Ajansının Kayseri temsilciliğini yürüttü. Hakimiyet ve Yeni Sabah gazetelerinde yazı işleri müdürlüğü (1966-73) yaptı. Bölgesel yayın yapan Elif TV’nin genel müdürlüğü (1995) ve İhlas Haber Ajansı (İHA)’nın bölge müdürlüğü (1995-2002) görevlerini yürüttü.
[UHA Haber Ajansı, 11 Mart 2022]