ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Saadettin Hülagü: “Toplumla diyalog üstten bakışçı anlayışla olmaz” 

Prof. Dr. Saadettin Hülagü: “Toplumla diyalog üstten bakışçı anlayışla olmaz” 
18 Şubat 2024
40
A+
A-

Kocaeli Üniversitesi eski rektörü ve AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Saadettin Hülagü, halka üstten bakan bir anlayışla yaklaşan, yaptığı işi lütufmuş gibi sunan bir grup nedeniyle bilimle toplum arasında mesafe olduğunu söyledi.

UHA / İnternational News Agency

Kocaeli Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü, ziyaret ettiği ve yürütücülüğünü Kocaeli Üniversitesi’nin yaptığı Bilimin kamusal iletişimi (bil-ki) eğitim kampında, “Türkiye’de Devlet üniversitelerinin Bilim İletişiminde Dijital Medya” adlı TÜBİTAK projesinin eğitim kampına katılan araştırmacı ve öğrencilerle sohbet etti.

“Bizim halka layık olmamız için çok çalışmamız gerekiyor” 

“Bilim insanları toplumdan niye kopuk? En büyük sıkıntımız üstten bakışçı bir anlayışın olması” diyen Prof. Dr. Hülagü şöyle konuştu: 

“Bilim insanları toplumdan niye kopuk? En büyük sıkıntımız üstten bakışçı bir anlayışın olması. Genelde bu kişilerin kendilerini seçkin zannedip halktan üstün görmesi bence en büyük yanlışlardan biri. Toplumla diyalog kuramamamızın en büyük sıkıntısı da bu. bizim Anadolu insanımız öyle kalbi sıcak konuşmasından hissedersiniz o yakınlığı, o dili ama öyle üstten bakışçı bir anlayışla sanki onlara lütufta bulunuyormuşsun senin oraya gelmen onlar için bir lütufmuş gibi olursa kalıcı olmuyor. Ama diğer türlü çok kalıcı dostluklar oluyor. O da sizden bir şey öğrenmeye bakıyor ama ona bir şey öğretebilmeniz için, onun kültürünü öğrenmeniz lazım. 

Türkiye çok güçlü bir ülke. Toplumsal kültürü çok yüksek.  Zor günlerde bir araya gelme kültürümüz çok güçlü. Çok kadim bir medeniyetimiz var. İnsanımız çok temiz. Bizim onlara layık olmak için çok çalışmamız gerekiyor.” 

“Basının gücünü iyi yönde kullanmak lazım” 

Bilim iletişiminde halkın katılımı için medyanın çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hülagü, “Basının gücünü iyi yönde kullanmak lazım. Bilimi basitleştirerek anlatmak gerekiyor. Dün ben mecliste bir konuşma yaptım. Bir söz var yani annemi kaçıran kadı kimi kimden dava edeyim diyor. Bakıyorsun işte oradan bir yerde bir kızımızı dövdü, bıçakladı bir şey oldu. Hemen adli kontroller salınıyor. Hemen basın Tiktok’a şey yapınca ertesi gün tutuklanıyor, basının böyle bir gücü var. Dolayısıyla medyayı iyi yönde kullanmak lazım.” 

“Dili iyi kullanmak ve çok okumak önemli” 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle gerçekleştirilen eğitim kampında projede görev alan lisans ve lisans üstü öğrencileriyle sohbet eden Prof. Dr. Hülagü, Türkçe’yi iyi bilmenin ve kullanmanın her alanda başarılı olmak için en önemli unsur olduğunu söyledi. Gençlere bol bol kitap okumalarını öneren Prof. Dr. Hülagü, şöyle konuştu: 

“Bir de tavsiyem, kitap okurken sadece bir kitap okumayın, bir kitap kafanızı kilitler kalır. Üç tane farklı kitap okuyun aynı anda. Ben şimdi Ankara’da ona fırsat buldum. Üç gün orada kalıyorum. Bekliyorum oradaki işler tamamlansa eve gitsem de kitap okusam. Bir mecliste okuduğum kitap var. Eve gidince başka bir kitap. Yatarken ayrıca bir kitap okuyorum.  Ben mesela rektörken eve gelip yemek yedikten sonra tıpla ilgili literatürü filan bir saat okurdum. Yatmaya doğru tasavvuf, divan okurdum. 

“Sanat hayatınızın içinde olmalı” 

Ben lisedeyken hiçbir şey öğrenemedim ancak üniversitede okurken müzikle, okumayla, divan edebiyatıyla tanıştım. Size tavsiyem mutlaka bir musiki icra edin. Mesela saz çalın, tambur çalın. Türk musikisi ile ilgilenin, halk müziği ile ilgilenin. Ne bileyim tiyatroya gidin mutlaka ama tiyatroda böyle oturup sadece seyretmeyin. Öyle canlı insanların mimikleriyle konuşmalarıyla bence bu çizgileri devam ettirirseniz çok daha başarıyı yakalarsınız. Mutlaka ilerde iyi bir yerde yönetici olacaksınız diye düşünüyorum.” 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.