ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:00 MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan tutuklama çıkışı…
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
00:40 Ramazan Bayramı dolayısıyla, Polis ve jandarma yolcu gibi otobüslere binip şoförleri denetliyor…
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Her kim gençlerimizi kamu düzenini bozmaya çağırıyorsa ülkemizin geleceğini karartmaya çalışıyordur”
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cezayir ve Ürdün Meclisi Başkanlarıyla telefom görüşmesi yaptı…
00:04 Dışişleri: Rümeysa Öztürk için girişimler sürüyor
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin sıradan bir ülke olmadığının farkına onlar da varacaklardır”
20:51 Çelik: Fanatiklerin eğitim hakkını engellemesi açık bir faşizmdir
20:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bayram diplomasisi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Özlü: 2 doz aşı Delta varyantına karşı yüzde 80 koruyor

Prof. Dr. Özlü: 2 doz aşı Delta varyantına karşı yüzde 80 koruyor
26 Haziran 2021
447
A+
A-

UHA HABER / Dünyada etkisini artıran Delta varyantı Türkiye’de de yayılmaya devam ederken, uzmanlardan rahatlatan bir açıklama geldi. Buna göre, 2 doz aşı vurulması durumunda koruyuculuk yüzde 80’lerde seyrediyor.

Tevfik Özlü kimdir? İşte Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü'nün  biyografisi… - Son dakika haberleriDelta varyantı hızla yayılıyor. Uzmanlar hem Delta’ya hem de olası diğer mutasyonlara karşı 2 doz aşının önemli olduğu görüşünde.

Tüm dünyada etkisini artıran Delta varyantı hakkında merak edilenleri, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü TRT Haber’de değerlendirdi.

Bu tür mutasyonların beklenen bir durum olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özlü, “Asıl önemli olan virüsün hastalık yapma gücünü değiştirip değiştirmediği; daha ağır, daha ölümcül bir hastalığa neden olup olmadığıdır. Bir de bulaştırıcılık açısından virüse bir avantaj sağlayıp sağlamaması da önemli. Hızlı yayıldığını gördüğümüze göre bulaştırıcılık açısından bir avantaj sağladığını tahmin edebiliriz. Daha hızlı yayıldığı ve avantajlı olduğu için hızlı şekilde diğer virüslerin yerini alıyor. Ama henüz net bir şey söylemek için erken, izlemek lazım. Diğer virüsleri, varyantları konuştuğumuz gibi bunu da konuşacağız” dedi.

Tevfik Özlü, özellikle Güney Yarımküre’de salgının artışıyla beraber yoğun virüs yükünün olduğu ülkelerde bu tür varyantların ortaya çıkmasının beklenen bir durum olduğu ve Afrika,Brezilya gibi ülkelerin yakından takip edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

“2 doz aşı varyantlara karşı daha koruyucu”

Şu anda yapılan aşıların Delta varyantına karşı etkili bulunduğunu anımsatan Özlü, aşıların koruyucu gücünü şu şekilde anlattı:

“Ancak 2 doz yapılması durumunda yeterli bir etkinlik sağlıyor. İlk doz aşılama yüzde 30 civarında bir koruma sağlıyor ama ikinci dozu da yaptırırsa kişi, ikinci dozdan 10 ila 14 gün sonra yüzde 80’lere yaklaşan bir koruyuculuk elde edilebiliyor. Bunun için aşılamayı ihmal etmemek lazım. Hızlı ve yaygın bir aşılama yapılırsa Delta varyantına karşı da korunmuş olunur. Henüz aşının etkisinin devam ediyor olması sevindirici. Ama tabii önümüzdeki süreçte aşıya dirençli bir başka varyant ortaya çıkıp çıkmayacağını bilemeyiz. Beklemek ve seyretmek gerek.”

“Lambda varyantını izlemek lazım”

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Latin Amerika’da ortaya çıkan Lambda varyantının da Delta varyantı gibi izlenmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Artık dünyanın bir yerinde ortaya çıkan bir hastalık diğer ülkelere de yayılıyor. Sonuçta COVID-19’a neden olan virüs de Çin’de ortaya çıktı ve şu anda dünya üzerinde ulaşmadığı bir yer kalmadı. Böyle bir varyantın da zaman içinde bütün dünyaya yayılacağını tahmin etmek zor değil ama bu tamamen varyantın avantajlı olup olmamasına bağlı. Diğer dolaşımda bulunan virüslere göre daha avantajlı bir konuma geldiyse virüs, daha kolay bulaşıyorsa o zaman tabii bu hızlı şekilde diğer virüslerin yerini alacaktır. Delta varyantı için de aynı şey söz konusu. Şimdi de Lambda varyantını izlemek lazım. Böyle bir süreç onun için de geçerli olabilir. Ancak aşılamayı hızlı ve yaygın yaparsak hem kendimizi mevcut varyantlardan hem de gelecek olan dalgadan korumuş oluruz.”

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 26 Haziran 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.