Okul Aile Birlikleri ve Belediye Gözünden, Suriyeli Öğrencilerin Eğitime Katılımı ve Toplumsal Uyumu

İSTANBUL-UHA HABER / Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Yerel Yönetimler Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, gerçekleşen her göç hareketi nedenleri ve sonuçlarıyla sadece göç eden toplumu değil, göç edilen toplumu da etkilediğini açıkladı.
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’ndan Ataner YÜCE’ye açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, Suriye İç Savaşı sonucunda Türkiye’ye sığınan ve “Geçici Koruma Altına” alınan Suriyelilerin sayısının resmi rakamlara göre bugün 3,5 milyon olduğunu söyledi.
Türkiye’ye göç eden sığınmacıların karşılaştığı temel sorunlardan birisinin de eğitim sorunu olduğunu ifade eden Doç. Dr. ÖZSERVET, “Çünkü gelen kitlenin yarıya yakını çocuk nüfusudur. Beklenmedik şekilde karşılaşılan bu göç hareketi, sığınmacıların sosyal hayata uyumunda mevcut altyapıları da zorlayabilmektedir. Çocuk yaşta olanların Türk Eğitim sistemine adapte edilmesi çözülmesi beklenen önemli bir politika alanıdır.Türkiye’de eğitimleri esnasında yaşadıkları uyum sorunu ve kültürel problemler hem sığınmacılar hem de mevcut Türk öğrencileri açısından problem teşkil etmektedir” dedi.
Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların yüzde 52’sinin 18 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğunu hatırlatarak, Türkiye’de 2017 yılının Mayıs ayı itibariyle 2.984.633 milyon Suriyeli mülteci yaşadığını ve bu mültecilerin 2 milyonunun olduğunu ve [2] Türkiye’de toplamda 870 bin okul çağında Suriyeli öğrenci bulunduğunu ve bu öğrencilerin 380 bininin halen okula gidebilme imkânına kavuşamadığının altını çizdi.
Türkiye’de devlet okullarında eğitim gören “Geçici koruma altındaki Suriyeli öğrenci” sayısının Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre 169 bin 10, Geçici eğitim merkezlerinde eğitim gören Suriyeli sayısının ise 294 bin 112 olduğunu belirten Doç. Dr. ÖZSERVET, bu araştırma kapsamında, ilk bölümde göç eden nüfusun çocuk nüfus açısından gençleşmeye başladığı ve çocuk sayısındaki artışın ev sahibi ülke toplumları tarafından büyük eğitim sorunları yarattığına vurgu yapıldığını dile getirdi.
Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, “UNICEF’in 2016 verilerine göre neredeyse göçmenlerin yarısını çocuklar oluşturmaktadır. [3] Türkiye’de de durum benzerdir. Sadece Suriyeli sığınmacıların yüzde 50’den fazlası çocuklardan oluşmaktadır. Dünya’da da göçmen çocuklar siyasi gündemin önemli bir parçası” olduğunu ifade etti.

“Bu bağlamda çocuklar son dönem göç hareketleri içerisinde yeni ve önemli bir grup olarak karşımızda bulunmaktadır” diyen Doç. Dr. Yasemin Çakırer ÖZSERVET, “2000’lerden itibaren ise göçmen çocuklar konusu göç tartışmalarının içerisine girmiştir. Göçmen çocuk konusu ulusal çocuk ve göç politikalarının kesiştiği, acil müdahale edilmesi ve var olan sorunlara çözüm sunulması gereken bir noktada ele alınmak durumundadır. Göç konusu irdelenirken çocuklar sayısal üstünlüklerinden ve korunmaya muhtaç durumlarından dolayı özel bir konumda” olduğun altını çizdi.
Doç. Dr. ÖZSERVET, Birleşmiş Milletlerin, çocukların göç ettiklerinde uyum sorunu yaşamaması ve haklarının korunması için çalışmalar yaptığını belirterek şöyle devam etti:


globaldevelopment/2016/sep/07/nearly-half-of-all-refugees-are-children-unicef-reportmigrants-
united-nations).
Cilt.3 Sayı:1:1-4.
TASAM Yayınları tarafından tarafından yayımlanan “Yeni Güvenlik Ekosistemi ve Çok Taraflı Bedeli“ isimli kitaptan alınmıştır.
[UHA Haber Ajansı, 23 Ekim 2021]