ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ODTÜ’yü dünya 11’incisi yapan bölümün sırrı

ODTÜ’yü dünya 11’incisi yapan bölümün sırrı
23 Mart 2021
592
A+
A-

UHA HABER / Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Petrol Mühendisliği Bölümü ile dünya üniversiteler sıralamasında en iyi 11 üniversite arasına girdi. Hürriyet başarının sırrını kendisi de bu bölümden mezun olan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ve öğretim üyeleriyle görüştü, laboratuvarlara girdi.

ODTÜ’yü dünya 11’incisi yapan bölümün sırrı

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘CNN Türk‘den aktardığı haberine göre,Kendisi de halen ODTÜ Petrol Mühendisliği Bölümü’nde ders veren Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, nihai hedeflerinin genel sıralamada ilk 100’e girmek olduğunu söyledi.

Sıralamadaki konumlarının çok değerli olduğunu belirten Prof. Kök, Petrol Mühendisliği bölüm puanlarının da artacağını söyleyerek elde edilen başarıyı şöyle anlattı:

BÖLÜMÜN PUANI ARTACAK

Petrol mühendisliği bazı zamanlarda dünyanın konjonktürel durumuna, petrolün aldığı değere göre çok yüksek derecelere vardı. Örneğin benim de üniversiteye girdiğim 77-78’de çok yüksekti puanlarımız. Sonra belli dönemlerde düşüşler oldu. Bu petrol varil fiyatlarıyla da ilgili. Ülkemizdeki sondaj faaliyetlerinin artması, bunun da olumlu sonuçlarının olması ile öğrencileri aldığımız dilimlerin daha yükseleceğini düşünüyorum. Şu anda ilk 25 binden alırken 15-20 bine yükselebiliriz. Başarılı öğrenciler gelince üniversitenin de başarısı artacak.

İLK 10’DA YER ALMAYI UMUYORUZ

Aslında petrol mühendisliği küçük ama çalışmalarıyla öne çıkan bir bölüm. Diğer bölümler gibi merkezi laboratuvarlarımızın imkanlarını kullanarak daha çok sondaj, üretim, geliştirilmiş kurtarım yöntemleri ve son zamanlarda jeotermal enerjiyle ilgili çalışmalarımız bulunuyor. Ülke içinde ve dışında tanınırlığı var. Maden mühendisliği bölümünde de aynı başarının olduğunu görüyorum. Aslında son 3-4 yıla baktığımız zaman her iki bölümümüzün ilk 50’de yer aldığı görülüyor. 150 kadar üniversite içerisinde ilk onda çok öne çıkan üniversiteler var. Bu sonuç bizi de çok mutlu etti. Bundan sonraki dönemlerde umarım ilk onda yer alırız.

TÜRKİYE’DE 1 NUMARA

Hürriyet’ten Abdullah Şanlı’nın haberine göre, ODTÜ’nün en güçlü olduğu alan 70 puan ile dünya genelinde 183’üncü sırada yer aldığı Mühendislik ve Teknoloji olarak ifade ediliyor.

Açıklanan sonuçlara göre ODTÜ, Mühendislik ve Teknoloji alanında 2020 yılında dünya üniversiteleri arasında 193’üncü olan konumunu 10 sıra yükselterek 183’üncü sıraya yükseldi. 19 alandaki sıralamalarda 7’si Mühendislik ve Teknoloji kategorisinde olmak üzere Petrol Mühendisliği, Mineral & Maden Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ile Eğitim, İstatistik ve Mimarlık alanlarının da aralarında bulunduğu 11 alanda dünyanın en iyi ilk 250 üniversitesi arasında. Ve yine 11 alanda ise ülkemizdeki üniversiteler arasında birinci sırada yer alıyoruz.

HEDEF İLK 100

Bundan sonraki amaç ülkemizdeki araştırma üniversitelerinin ve öne çıkan vakıf üniversitelerinin 500’ün içinde yer alması. Biz de önümüze iki yıllık bir hedef koyduk. İlk 500’e girmek ve sonraki yıl da 300’ü hedefliyoruz. Nihai hedefimiz ise, ODTÜ’nün dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasında kalıcı bir konumda olmasını sağlamak.”

EN KÜÇÜK BÖLÜM EN YÜKSEK PUAN

Doç. Dr. Çağlar Sınayuç (ODTÜ Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölüm Başkanı): En güçlü yanımız mezun itibarı. Üniversitenin en küçük bölümüyüz. Yaptığımız çalışmalarla önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin petrol üretimi arttırılacak.

Üniversitenin en küçük bölümlerinden biri burası. Maden mühendisliği bölümünden doğan bir bölümüz. 7 tane öğretim üyemiz var rektör hocamızla birlikte. 317 tane lisans öğrencimiz var. Petrol mühendisliği alanında en yüksek puanlı bölüm burası. Yer altındaki sıvı kaynakların bulunması, miktarının belirlenmesi, sondajının yapılması, üretimi ve rafineriye teslimine kadarki bütün süreç petrol mühendislerinin görevi. Zaten petrol üretim, sondaj ve rezervuar mühendisi olarak ayrılıyoruz. Türkiye büyük bir jeotermal ülkesi. Dünyadaki ilk 6 ülkeden biriyiz. Son dönemdeki mezunlarımızın büyük kısmını jeotermal sahalarda kaynakları kullanmak üzere değerlendiriyoruz.

“MEZUN İTİBARIMIZ ÇOK YÜKSEK”

Bizim en güçlü yanımız işverenin bizim mezunumuz için ifade ettiği değer, yani mezun itibarı. Bu çok yüksek. Sıralamayı buna göre yaparsak dünya ikincisiyiz. ODTÜ’den mezun olan öğrencilerimizin dünyanın herhangi bir yerinde çalıştığında işlerini doğru yaptıklarını anlıyoruz ki bizi en çok sevindiren faktör bu. Bu üniversite olarak görevimizi doğru yaptığımızı gösteriyor. Birçok mezunumuz yurtdışındaki üniversitelerde bölüm başkanlıkları yapıyor.”

Prof. Dr. Burcu Akata Kurç | Merkezi Laboratuvar

MERKEZİ BU LABORATUVAR

Prof. Dr. Burcu Akata Kurç (Bilim Merkezi Müdürü) “Mühendislik fakültelerinin elde ettiği başarıların ortaya konmasında en çok mesai harcanan ve çalışmalarını yürüttüğü yer merkez laboratuvar. İki farklı bölümde toplam 27 laboratuvardan oluşan bilim merkezimiz var. Sadece bu üniversite özelinde değil tüm Türkiye’nin kullandığı bir laboratuvar burası. ODTÜ merkez laboratuvarı 2004 yılından bu yana özellikle mühendislik fakültelerine hizmet veriyor. En büyük özelliği de uzman kadronun alanlarında bilirkişi olması. Burası büyük bir referans. Burası merkez laboratuvarlar projesi kapsamında kurulan ilk merkez. Buradaki cihazların çoğu da Türkiye’de tek.”

[UHA Haber Ajansı, 23 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.