NAVTEX ilanları ve sondaj faaliyetlerinin engellenmesi

ANKARA – UHA HABER / Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Halil İbrahim AKCAN, AB Komisyonu’nun Türkiye 2021 Raporu’nda Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarına ilişkin kısımlarında, Yunanistan ve GKRY’nin tezlerini tekrarlayan bir rapor olduğuna dikkat çekti.
Araştırma Görevlisi Halil İbrahim AKCAN, Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarına ilişkin kısımları incelendiğinde ortaya çıkan sonuçların Avrupa Birliği’nce Türkiye’nin aleyhine düzenlenmiş bir rapor olduğunun altını çizdi.
Halil İbrahim AKCAN, AB Komisyonu’nun Türkiye 2021 Raporu’nun Doğu Akdeniz’le ilgili bölümünde yetki alanları konusunda ortaya çıkan sonuçları şu şekilde sıralamak mümkün olduğunu vurguladı:
• AB’nin bölgeye yönelik tutumu uluslararası hukukun gereği yani hakkaniyetin sağlanmasına yönelik değil üyeleri olan Yunanistan ve GKRY’nin tezlerini tekrarlayarak onların çıkarlarını öncelemeye ve korumaya yöneliktir. Bu tutum gereğince AB’ye aday ülke statüsündeki Türkiye’nin adaylık statüsü Yunan ve Rum tezlerinin kabul ettirilebilmesi için kullanılmaktadır.
• Türkiye Cumhuriyeti tarafından bölgeye ilişkin olarak yürütülen politikalar uluslararası hukuka uygun, çözüm odaklı ve kendi içerisinde tutarlıdır. Yunanistan ve GKRY’nin ortaya koyduğu yaklaşımlar ise uluslararası hukukla ve hatta kendi tezleri ile önemli çelişkiler barındırır niteliktedir. Buna karşın raporda tahrik edici eylemlerde bulunan, yetkisiz sondaj faaliyetleri icra eden ve üçüncü ülkelerin haklarını çiğneyen devlet olarak Türkiye Cumhuriyeti gösterilmiştir.
• NAVTEX ilanları, sondaj faaliyetlerinin engellenmesi gibi şekillerde ortaya çıkan krizler deniz yetki alanları sınırlarının belirlenememesinden doğan türevsel sorunlardır. Sınır belirsizliği giderilemedikçe bu krizlerin çözülmesi mümkün değildir ve bunlara benzer krizlerin tekrar yaşanması muhtemeldir. Bu durum söz konusu sorunların çözümünde AB’ye önemli bir görev yüklerken AB ise tam tersine sorunların tırmanmasına katkı sağlayan görüş ve yaklaşımlar ortaya koymaktadır. Oysa gittikçe uzayan çözümsüzlük süreci gerilimi tırmandırarak ilgili devletlerin orta yolcu bir çözümü kendi halklarına kabul ettirmelerini daha da zorlaştırmaktadır.
HABER : Ataner YÜCE
Not: Konuyla ilgili Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Halil İbrahim AKCAN,detaylı haber-analizi 7 Şubat Pazartesi günü buradan takip edebilirsiniz.
***
YAZAR HAKKINDA
HALİL İBRAHİM AKCAN
2020’de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2021’de İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde Kamu Hukuku alanında tezli yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Avukatlık stajını aynı yıl içerisinde tamamlamıştır. Kasım 2021’den bu yana Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Hukuku Anabilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır.
[UHA Haber Ajansı, 06 Şubat 2022]